Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 12 27 /2016 12 30

VGTU studentai sukilo dėl didėjančio mokesčio už bendrabutį: išdėjo viską, ką galvoja

„Situacija dėl Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) bendrabučių yra baisi. Daug sukauptos informacijos, bet niekur jos neskelbėme, tačiau dabar norėtume prabilti, kadangi gavome laišką, jog bendrabučio kainos vėl didėja“, – 15min redakcijai laišką atsiuntė nepatenkinti VGTU studentai.
VGTU studentų atsiųsti bendrabučio vaizdai
VGTU studentų atsiųsti bendrabučio vaizdai / VGTU studentų nuotr.

„Dar 2013 metais už dvivietį kambarį vienam žmogui reikėjo mokėti 165 litus, tai yra apie 48 eurus, po pusės metų kaina padidėjo iki 54 eurų. Jie teisinosi tuo, jog lėšas iš studentų rinko dėl renovacijos, bendrabučiams atnaujinti buvo skirta 7,5 mln. litų, tačiau darbai sustojo, įmonės bankrutavo ar kas ten su jomis atsitiko, ir pinigai dingo, o remontai nebaigti. Na, ir šiuo metu pakilo bendrabučio nuomos kaina iki 61 euro“, – laiške VGTU bendrabučio problemas dėsto studentai.

Jie skaičiuoja, kad prie šios sumos prisideda baudos, kurios padalijamos visiems bendrabučio gyventojams – kiekvienam gyventojui prisideda dar po du eurus.

Į kainą „įskaičiuota“ ir pelėsis bei „špakliaus“ lietus

„Norėčiau paminėti kad VU bendrabutyje dviviečio kambario kaina šiuo metu yra 49 eurai. Kalbant apie kainų skirtumą, norėčiau paminėti kad mums į kainą įeina pelėsis, esantis kiekviename aukšte, tualetuose, virtuvėse, dušuose. Dušuose nuo drėgmės ir pelėsio tinko ir špakliaus gabalai krenta tiesiai ant galvos maudymosi metu“, – toliau tęsia vienas iš laišką parašiusių VGTU studentų.

VGTU studentų nuotr. /VGTU studentų atsiųsti bendrabučio vaizdai
VGTU studentų nuotr. /VGTU studentų atsiųsti bendrabučio vaizdai

Vaikinas tvirtina, kad virš jo esančio bloko tualeto vamzdžiai buvo trūkę metus, todėl jis kreipėsi į VGTU ir bendrabutį administruojančią įmonę „Economus“.

„Trūkumus užregistravo bet nieko netvarkė, vėliau pradėjo luptis sienos dažai, tinkas, špaklius, buvo nueita aiškintis su administracija vėl, pasakė jog nėra taip blogai, kol vanduo tiesiai nelaša ant galvos, pasakė, jog čia bendrabutis ir pas visus yra ši problema“, – tęsė vaikinas.

Vanduo bėgdamas per sienas užpylė laidus, visa siena buvo šlapia, per ją tekėjo ir čirškėjo elektra, buvo matoma mėlyna liepsna, kartais pakildavo liepsna iki pusės metro ir staigiai išmušdavo saugiklius.

Jis tvirtino nieko nepešęs iki tol, kol kažkur ėmė degti laidai, sproginėti saugikliai, o visas aukštas liko be elektros: „Vėl buvo kreiptasi, pranešė, kad reiks laukti savaitės pradžios, kadangi buvo penktadienio vakaras. Per savaitgalį pamačiau, kur trumpina elektra, pasirodo, tai vyko tualete, vanduo bėgdamas per sienas užpylė laidus, visa siena buvo šlapia, per ją tekėjo ir čirškėjo elektra, buvo matoma mėlyna liepsna, kartais pakildavo liepsna iki pusės metro ir staigiai išmušdavo saugiklius, teko laukti pirmadienio, kol kažkas tai sutvarkys“.

Pirmadienį jam asmeniškai paskambino elektrikas ir paprašė apibūdinti situaciją – vaikinas tąkart pareiškė, jog iki katastrofos – tik akimirka, nes visur bėga vanduo, kartu ir elektra sproginėja. Pasakojimą išklausęs elektrikas pareiškė niekuo negalintis padėti – dirbti nesaugu, nes teka vanduo, reikia kreiptis į santechnikus. Praėjo dar kelios dienos – viskas buvo sutvarkyta.

Po savaitės esą vėl ėmė sproginėti rozetės, prireikė dar savaitės sutvarkyti ir joms.

VGTU studentai pasakojo, kad dar viena bendrabučio problema – tai, kad interneto ryšio neturi dauguma studentų. Savaitgaliais internetas esą dažnai dingsta, o problemos sprendžiamos pirmadieniais, todėl daugumai studentų tenka eiti į VU biblioteką, norint mokytis.

„IT specialistai į skundus dėl interneto atsakė taip: „Mažiau siųskitės torentus, tada geriau veiks internetas“, o „Economus“ paaiškinimas dėl sproginėjančių laidų ir šaudančių saugiklių: „Čia tikriausiai dėl to, kad jūs naudojate visus tuos papildomus elektrinius šildytuvus“, – skundėsi VGTU studentai.

VGTU kanclerio doc. dr. Arūno Komkos komentaras:

Dėl kainų pokyčio

Šiandien kainų klausimas yra labai opus, tad įsivaizduojame, kad kai kurie studentai, sužinoję apie kainų padidėjimą, galėjo sureaguoti labai jautriai. Vis dėlto, norime akcentuoti, kad šis klausimas buvo aptartas ir suderintas su VGTU Studentų atstovybe. Be to, kaina padidės 5 Eur, nes šią sumą norima papildomai skirti gyvenamųjų sąlygų bendrabutyje gerinimui, VGTU studentų bendrabučių patalpų remontui ir atnaujinimui.

Kainų keitimo klausimu pirmiausiai pasikalbėjome su VGTU Studentų atstovybe. Tik gavus studentų atstovų pritarimą, šis sprendimas buvo svarstytas VGTU Rektorato posėdžio metu. Svarstant naujos kainos dydį atlikome kitų Lietuvos universitetų bendrabučių kainų analizę. Naujosios VGTU kainos atitinka bendrą Lietuvos universitetų bendrabučių kainų lygį ir jas pakeitus supanašės su MRU ir LEU bendrabučių kainomis.

Apie priimtus pakeitimus VGTU studentus informavome gruodžio 15 d., kad jie turėtų užtektinai laiko susipažinti su nauja tvarka, kuri įsigalios 2017 m. vasario 1 d. Nesutinkantys su sprendimu, gali kreiptis į bendrabučius administruojančią įmonę UAB „Economus“ dėl sutarties pakeitimo ar nutraukimo.

Studentams išplatintame pranešime paaiškinome, kad bendrabučių kainos kils siekiant surinktas lėšas skirti pačių studentų gyvenamųjų sąlygų gerinimui, VGTU studentų bendrabučių patalpų remonto ir atnaujinimo darbams.

2017 m. planuojame atlikti VGTU bendrabučių Nr. 1, 3 ,4, 5 ir 6 dalies vidaus patalpų remonto darbus. Iš viso planuojama suremontuoti 1 856 kv. m plotą ir atlikti darbų už 390 000 eurų. Atlikus visus šiuos darbus bendrabučiuose bus suremontuoti ir atnaujinti 53 gyvenamieji kambariai, kuriuose bus įrengtos 106 gyvenamosios vietos taip pat suremontuota 11 bendro naudojimo dušinių, atliktas bendrabučio Nr. 3 laiptinės paprastasis remontas, atnaujinta dalis kitų bendro naudojimo patalpų.

Dėl minėto studento skundo

Iš jūsų sužinoję apie įvykį – visame aukšte dingusią elektrą ir iki savaitgalio pabaigos neatliktus darbus – patikrinome visus gautus skundus, bet neradome, kad minėtas įvykis būtų užregistruotas ir apie jį būtų informuota administracija ar avarinė tarnyba.

Nusiskundimų dėl minėto įvykio taip pat nesulaukėme nei iš vieno aukšto gyventojų. Studentai yra informuoti, kad pastebėję avariją ar kitą gedimą, jie turėtų iš karto skambinti telefonu į visą parą dirbančią avarinę tarnybą, kuri užregistruos gedimą ir kaip įmanoma greičiau pasirūpins jo pašalinimu.

Dėl gedimų šalinimo

Šiuo metu yra pašalinti beveik visi per gruodžio mėnesį užregistruoti gedimai (95 proc.) Į kitas užklausas stengsimės atsakyti kuo greičiau, tačiau visuomet kviečiame studentus kreiptis į bendrabučius administruojančią įmonę UAB „Economus“ jei jie turi nusiskundimų dėl laiku neatliktų darbų ar netinkamos jų kokybės.

Tai jie gali padaryti el. paštu, tiesiogiai kreipdamiesi į administratorius arba registruodami gedimą įmonės tinklapyje. Taip pat papildomai yra sudaryta galimybė gedimus registruoti visą parą veikiančiu avarinės tarnybos telefonu. Dėl neišspręstų ar vangiai sprendžiamų bendrabučių administravimo problemų bendrabučių gyventojai gali kreiptis ir į VGTU Paslaugų skyrių.

Per pastaruosius tris mėnesius buvo užregistruoti tik 3 kreipiniai dėl interneto sutrikimų savaitgaliais. Visais atvejais specialistai stengėsi operatyviai sureaguoti ir kaip galima greičiau sutvarkyti nesklandumus. Bet kokiu atveju, studentai visada turi patogią alternatyvą – Saulėtekio al. šalia bendrabučių 7 dienas per savaitę 24 val. per parą veikiančias VGTU bibliotekos skaityklas, į kurias savaitgalį, nakties metu ir valstybinių švenčių dienomis įeiti galima su studento arba darbuotojo pažymėjimu.

Papildyta: 15min gavo VGTU kanclerio Arūno Komkos prašymą papildyti straipsnį, mat prieš publikuojant straipsnį universiteto atstovai nebuvo matę viso studentų laiško turinio. Taigi VGTU neturėjo galimybės paneigti klaidingos informacijos iki straipsnio pasirodymo. Pateikiame VGTU papildomą komentarą:

„Vienoje pastraipoje teigiama: “...jie teisinosi, jog lėšas iš studentų rinko dėl renovacijos, bendrabučiams atnaujinti buvo skirta 7,5 mln. litų, tačiau darbai sustojo, įmonės bankrutavo ar kas ten su jomis atsitiko, ir pinigai dingo, o remontai nebaigti“.

Norime pabrėžti, kad Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) visų 4 bendrabučių atnaujinimo (modernizavimo) darbai buvo atlikti rangos sutartyse numatytais terminais. Įmonės su kuriomis buvo sudarytos rangos sutartys sėkmingai veikia iki šiol ir nebankrutavo, kaip teigiama straipsnyje. Atliktus darbus patikrino ir priėmė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie LR Aplinkos ministerijos ir paskolą atnaujinimo darbams suteikusi Viešųjų investicijų ir plėtros agentūra (VIPA). 2014-2016 m. buvo atlikti VGTU bendrabučių Nr. 1, 3, 4 ir 6 atnaujinimo (modernizavimo) darbai, kurių metu buvo įgyvendintos pastatų energetinių savybių pagerinimo priemonės t. y. apšiltintos sienos, cokoliai bei stogai, kiekviename bendrabutyje įrengti nauji ir atnaujinti esami šiluminiai punktai, pakeisti šildymo vamzdynai bei prietaisai. Taip pat suremontuoti avarinės būklės bendrabučių Nr. 3 ir Nr. 4 balkonai atnaujinti vidaus magistraliniai elektros tinklai ir valdymo įranga, sumontuotos naujos žaibosaugos sistemos. Bendrabučių atnaujinimo (modernizavimo) programa buvo finansuojama JESSICA iniciatyvos ir VGTU nuosavomis lėšomis.

Po straipsnio publikavimo sulaukėme kitų bendrabučio gyventojų pasipiktinimo dėl kai kurių gyventojų įpročio niekuo neparemtą nuomonę išsakyti viešai, tad dar kartą norime pakviesti studentus visus rūpimus klausimus išsakyti universiteto ar bendrabučius administruojančios įmonės UAB „Economus“ administracijai ir kartu ieškoti sprendimų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas