Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus savivaldybė 100 eurų išmokomis ketina remti ne tik privačius darželius

Vilniaus miesto savivaldybė nuo kitų metų rugsėjo 100 eurų išmokomis kas mėnesį ketina remti ne tik tuos vaikus, kurių tėvai išgali juos išleisti į privačias ikimokyklines įstaigas. Paramą gaus visų vaikų, kurie nepatenka į valstybinius darželius savo gyvenamojoje arba gretimoje seniūnijoje, tėvai. Tačiau neturėdami tikslių skaičių, kiek teks išleisti pinigų, Vilniaus politikai sprendimą atidėjo.
Naujasis lopšelio-darželio „Kodėlčiukas“ skyrius
Vaikai darželyje / Sauliaus Žiūros nuotr.

Vilniaus miesto taryba svarsto ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymo ir priežiūros finansavimo tėvams (globėjams) tvarkos aprašą. Pagal jį po 100 eurų kas mėnesį nuo kitų metų rugsėjo 1 dienos galės gauti ne tik tos šeimos, kurios savo atžalas leidžia į privačius vaikų darželius.

Šis sprendimas buvo kritikuotas, teigiant, kad tai esanti savivaldybės parama privačioms verslo įstaigoms, be to, Lygių galimybių kontrolierė pripažino netiesioginę diskriminaciją dėl socialinės padėties ir siūlė pakeisti kompensavimo už privačius darželius Vilniuje tvarką.

Vadino neteisybe

Pagal naująją tvarką po 100 eurų ketinama mokėti šeimoms, kurios augina vaikus nuo 2 iki 6 metų, jų vaikai nepateko į valstybinį darželį toje seniūnijoje, kurioje gyvena arba gretimoje, vienas iš tėvų (ar globėjų) dirba arba yra vaiko auginimo ir priežiūros atostogose. Parama priklausys ir tuo atveju, jeigu vaikams samdoma auklė, ir jeigu tos auklės šeima neturi. Taip pat būtina, kad abiejų tėvų (arba – vieno iš tėvų, jeigu vaiką augina jis vienas) ir vaiko gyvenamoji vieta būtų deklaruota Vilniaus savivaldybės teritorijoje ne mažiau kaip vienerius metus.

100 eurų paramą privačias įstaigas lankančių vaikų tėvams įteisinta nuo 2015 metų rugsėjo.

Pasak Socialdemokratų frakcijos Vilniaus taryboje, kuri ir inicijavo pakeitimus, nario, vicemero Gintauto Palucko, tokia tvarka kėlė minčių dėl socialinės neteisybės: „Tiems, kas turi 200 eurų privačiam darželiui, jiems savivaldybė padeda. Paprastai tariant, prideda dar 100 eurų ir tėvai įperka privatų darželį. O kas neturi tiek ir negavo savivaldybės darželio, lieka be nieko. Tai yra didelė neteisybė ir diskriminacija.“

Gal auklei, gal būreliui

Neteisinga diskriminuoti tuos, kurie yra silpniausi, – sakė G.Paluckas.

Šie pakeitimai pasiūlyti jau beveik prieš metus, tačiau vis atsirasdavo nuogąstavimų – tai dėl sumos, tai dėl bendrų principų, neva bus remiamos asocialios šeimos, ką G.Paluckas vadina nelabai suprantamu mitu.

„Neteisinga diskriminuoti tuos, kurie yra silpniausi. 100 eurų mes davėme tiems, kurie nėra patys silpniausi, vidurinės klasės, nes uždirba tuos 200 eurų vaikui. O tiems, kurie ir tiek neturi, mes neduodame nieko – nei vietos valstybiniame darželyje, nei paramos“, – kalbėjo vicemeras.

G.Paluckas teigė suprantąs, kad tas 100 eurų visų tokių šeimų problemų neišspręs, bet pagelbės pasisamdyti auklę, kompensuos dalį mokesčių už neformalųjį ugdymą ar pan.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius apie šias kompensacijas sako, kad jos leis tėvams patiems nuspręsti, kaip elgtis negavus vietos valstybiniame darželyje: leisti į privatų darželį, samdyti auklę ar lankyti kokius nors būrelius. Esą toks sprendimas miestui reikalingas, nes valstybinių darželių visiems vaikams neužtenka.

„Negaliu tiksliai pasakyti, kiek tai miestui kainuos, tai priklausys nuo konkrečių sprendimų“, – prieš posėdį kalbėjo meras, paklaustas, kiek ši naujovė kainuos savivaldybei. Bet ta suma, pasak R.Šimašiaus, su laiku tik mažės, nes vietų valstybinėse įstaigose sukuriama vis daugiau.

Būtent neaiškumai, kiek teks išleisti šiai paramai, paskatino klausimo sprendimo priėmimą nukelti į kitą Vilniaus tarybos posėdį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas