Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

VU TSPMI studentai kviečia į politologų dienas

Jau 19-ą kartą vykstančios tradicinės Politologų dienos (PoDi) kviečia visus besidominčius politika kartu pramogauti, diskutuoti bei gilintis į Lietuvai ir pasauliui svarbias politikos problemas. „Dabar arba niekada“ – tokiu šūkiu šias Politologų dienas pasitiks Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto bendruomenė.
VU TSPMI studentai kviečia į politologų dienas
VU TSPMI studentai kviečia į politologų dienas

Šiais metais PoDi’19 organizatoriai Vilniaus universiteto Studentų atstovybė Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute kviečia Instituto ir Universiteto bendruomenę pirmąją renginio dieną burtis į komandas ir dalyvauti boulingo turnyre, pasistengti ištrūkti iš korporacijos RePublica organizuojamo pabėgimo kambario, kartu su Instituto dėstytoju doc. dr. Deividu Šlekiu nerti į kino pasaulį, nagrinėjant filmo „Jie niekada nepasens“ („They Shall Not Grow Old“) paslaptis.

Antrąją dieną PoDi‘19 organizatoriai renginio dalyviams pristatys naujieną – PoDi konferenciją. Pirmąją konferencijos paskaitą skaitys Instituto dėstytojas, Kembridžo universiteto daktaro laipsnio kandidatas (PhD candidate) Vilius Bartninkas.

Karolinos Savickytės nuotr./Filosofas Vilius Bartninkas
Karolinos Savickytės nuotr./Filosofas Vilius Bartninkas

Apie paskaitą, kurios tema „Aristotelis zombių apokalipsėje arba filosofinis gidas kaip išgyventi seriale „The Walking Dead“, dėstytojas kalba: „Kultinis serialas „The Walking Dead“ yra daugiau nei pasakojimas apie zombių apokalipsę. Tai – serialas, keliantis pamatinius klausimus apie politiškumą: kas nutiks su žmonėmis, jei jų civilizaciją akimirksiu sunaikintume? Ar akistatoje su zombiais žmonės taps hobsiškais vilkais? Kokias naujas (ar senas) bendrabūvio formas jie atras? Ir ko jiems reikės norint atrasti civilizaciją iš naujo? Šioje paskaitoje sieksiu parodyti, kad Aristotelis yra raktas norint suprasti, kaip serialo kūrėjai įsivaizduoja žmonių galimybes išgyventi savo pabaigą. Mano tezė: vienas iš pagrindinių serialo leitmotyvų yra žmogaus kaip politinio gyvūno samprata. Kitaip tariant, akistatoje su zombiais Jums labiau prireiks Aristotelio knygų nei šautuvo arba peilio“.

Konferenciją pratęs 4-ių skirtingų požiūrių į rinkimus pristatymas. Šį pavasarį, artėjant Europos Parlamento bei Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimams, PoDi siūlo galimybę susipažinti ir iš įvairių perspektyvų pažvelgti į rinkimų subtilybes. Sociologijos ekspertas doc. dr. Mažvydas Jastramskis kalbės apie rinkimų prognozes bei jų patikimumą, žurnalistas bei VU TSPMI alumnas Aurimas Perednis pristatys piliečių įtraukimo į politiką tendencijas, politikos stebėsenos platformos „Žinau, ką renku“ atstovė Agnė Žiūkaitė kalbės apie rinkiminių kampanijų vizualikos subtilybes.

Galiausiai, filosofas ir Instituto dėstytojas dr. Linas Jokubaitis gilinsis į populizmo reiškinį ir savo pranešimą anonsuoja taip: „Tai, kas šiandien vadinama populizmu, yra neatsiejama nuo nusivylimo politinėmis partijomis ir parlamentinėmis institucijomis. Vis didesnė dalis žmonių mano, kad būtina radikaliai keisti politinių sistemų veikimo principus. Sprendimų ieškoma suteikiant vis daugiau galių vykdomajai valdžiai. Populistinis troškimas sugrąžinti valdžią į liaudies rankas yra nukreiptas prieš atstovaujamąją demokratiją. Šis noras yra neatsiejamas nuo siekio atmesti svarbiausias atstovaujamosios demokratijos institucijas ir procedūras bei pradėti kurti tiesioginę demokratiją“.

Kartu su rinkiminėmis aktualijomis, viešojoje erdvėje gausu pasvarstymų apie tai, kaip reikėtų vertinti istorines asmenybes bei jų nuveiktus darbus. Koks vaidmuo tenka Salomėjai Neriai? Kaip reikėtų vertinti Generolą Vėtrą? Kyla vienas pagrindinių bei esminių klausimų – ar Lietuvai reikia istorinės politikos? Šiuos klausimus diskusijos metu nagrinės karo istorijos tyrinėtojas doc. dr. Deividas Šlekys, kultūros istorijos tyrinėtojas, visuomenės veikėjas doc. dr. Darius Kuolys bei jaunosios, nepriklausomoje Lietuvoje užaugusios istorikų kartos atstovas doc. dr. Aurimas Švedas. Diskusiją moderuos Vilniaus universiteto profesorius, filosofas ir istorikas Vytautas Ališauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurimas Švedas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurimas Švedas

PoDi‘19 antrosios dienos konferenciją vainikuos renginys „10 metų su TSPMI“. Diskusijos metu kalbėsimės su ilgamečiu Instituto direktoriumi prof. dr. Ramūnu Vilpišausku, kuris pasidalins vadovavimo VU TSPMI patirtimis, sėkmėmis, iššūkiais bei ateities vizijomis.

Galiausiai, po įtemptos konferencijos, visi dalyviai kviečiami į PoDi‘19 uždaromąjį vakarą – atsipūsti ir užbaigti Instituto dienas. Nuo 20.00 val., Kultūros bare „Kablys“, savo pasirodymais ir kokybiška muzika susirinkusią publiką džiugins DJ Enigma, Zyzelwah, tradicinis PoDi band‘as ir „Sisters on wire“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas