Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 06 14

Ukrainoje sučiuptas rusų karys užminė mįslę: kodėl dėvi Vilniaus universiteto marškinėlius?

Ukrainoje sulaikytas rusų karys, per apklausą vilkintis Vilniaus universiteto (VU) marškinėlius, kursto aistras socialiniuose tinkluose. Atsirado spėjančių, kad vaikinas čia galėjo studijuoti arba dalyvauti studentų mainų programoje. Universiteto atstovai šias apkalbas paneigė – šio pavyzdžio marškinėliai jau nebegaminami, o humanitarinės pagalbos rūbais VU Ukrainai nesiuntė.

Ukrainos karinės žvalgybos ir nacionalinės policijos logotipais pažymėtas vaizdo įrašas buvo išplatintas socialiniame tinkle „Youtube“ prieš kelias dienas.

Į nelaisvę Ukrainoje pakliuvusį Rusijos karį kalbina ukrainiečių žurnalistu prisistatantis vyras.

Karys atskleidžia, kad į Ukrainą vyko pasirašęs kontraktą.

Jis pasakoja, kad nelaisvėje su juo elgiasi gerai – maitina, duoda rūkalų, nenaudoja smurto. Vladislavu Litovčenka prisistačiusiam vaikinui net leidžiama paskambinti savo mamai – ši ašarodama sako sūnui, kad šis be reikalo „darėsi tas tatuiruotes“.

VIDEO: Ukrainoje sulaikytas rusų karys nustebino savo apranga – dėvi lietuviško universiteto marškinėlius

Vėliau įraše paaiškėja, apie ką kalbėjo mama – V.Litovčenka savo ranką „papuošė“ nacistinės simbolikos turinčia tatuiruote, ant jo rankos puikuojasi skaičiai „13 12“, kurie, kaip jis pats sako, išsišifruoja „All cops are bastards“ (liet. Visi policininkai yra niekšai), tarp šių skaičių puikuojasi raidės „SS“, po apačia užrašas „Spartak“ (populiaraus Rusijos futbolo klubo pavadinimas) ir šūkis „Stracha net“ (liet. baimės nėra).

„Youtube“ stop kadras/Ukrainoje sučiuptas Rusijos karys
„Youtube“ stop kadras/Ukrainoje sučiuptas Rusijos karys

Vaikinas paaiškino, kad ilgą laiką dalyvavo Rusijos futbolo chuliganų susibūrimuose.

Abreviatūra ACAB arba užrašas „All cops are bastards“ yra populiari skinheadų, arba vadinamųjų skustagalvių, subkultūroje.

Marškinėlių detektyvas

Sumaišties lietuviškoje informacinėje erdvėje įnešė vaikino dėvimi marškinėliai, mat ant jų puikuojasi Vilniaus universiteto logotipas.

Internautai ėmė piktintis, esą tokie studentai nedaro garbės seniausiam Lietuvos universitetui, tačiau tokia interpretacija pasirodė esanti be pagrindo.

„Youtube“ stop kadras/Ukrainoje sučiuptas Rusijos karys
„Youtube“ stop kadras/Ukrainoje sučiuptas Rusijos karys

VU Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus Komunikacijos poskyrio vadovė Gretė Gerulaitytė 15min teigė, kad toks asmuo niekada nestudijavo VU ir nedalyvavo studentų mainų programose.

Ji taip pat paaiškino, kad vaizdo įraše matomi žali marškinėliai su universiteto atributika jau senokai nebegaminami ir jų negalima įsigyti suvenyrų parduotuvėse.

Pasiteiravus, galbūt universitetas siuntė humanitarinės pagalbos krovinį, į kurį galėjo patekti tokie marškinėliai, G.Gerulaitytė paaiškino, kad VU teikia paramą Ukrainai įvairiais būdais, tačiau atributika ir marškinėliais ji nebuvo teikiama, o kaip šie marškinėliai pasiekė asmenį, nustatyti sunku.

„Galimai galėjo pasiekti asmenį per visuotinai gyventojų aukojamus drabužių paketus karo pradžioje ar kitais būdais. Universiteto atributika būna dalijama įvairių renginių ir švenčių, konkursų metu, ją galima įsigyti ir internetinėje parduotuvėje“, – svarstė G.Gerulaitytė.

Informacijos nėra

Rusija iki šiol nepaskelbė duomenų apie savo karius, patekusius į ukrainiečių nelaisvę.

Artimieji apie jų likimą dažniausiai sužino iš interneto, o ne iš Gynybos ministerijos atstovų.

Naujausiais aukšto rango Vakarų pareigūno vertinimais, Ukrainoje žuvusių Rusijos karių skaičius gali siekti 20 tūkst., rašo BBC.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas