Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 31

Ukrainos miestų merai: padėkite mums laimėti šį karą, duokite daugiau ginklų

Charkivo, Čuhujivo ir Trostjaneco merai, ketvirtadienį kalbėdami Europos Tarybos organizuotame nuotoliniame maratone, skirtame paramos Ukrainos savivaldai rinkimui, pabrėžė, kad Ukraina prieš ją užpuolusią Rusiją gali laimėti tik kariaudama ir prašė daugiau ginkluotės bei dar kartą kartojo apie neskraidymo zonos svarbą. Nors miestai patiria milžiniškus nuostolius, kenčia daugybė žmonių, tačiau nusiteikimas kovai yra stiprus kaip niekad, sakė merai.
Iš Rusijos pajėgų gniaužtų išlaisvintas Trostjanecas
Iš Rusijos pajėgų gniaužtų išlaisvintas Trostjanecas / Dmytro Žyvytskio „Telegram“ kanalo nuotr.

Nė dienos be bombų

„Charkivo bombardavimas vykdomas ir iš oro, ir nuo žemės. Jis yra nuolatinis – nebuvo nė vienos dienos, kai būtume sulaukę taikos ir tylos. Tai yra genocidas. Prašau, atstovaukite Ukrainos interesams. Pirmiausia – uždarykite dangų virš Ukrainos“, – sakė miesto meras Ihoris Terechovas.

Anot jo, tai buvo kartota šimtus kartų, nuolat tai pabrėžia tiek merai, tiek šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Aš gerbiu visus jus, kurie renkate humanitarinę pagalbą Ukrainai, nes tai mūsų miestams padeda išvengti humanitarinės katastrofos, bet labiausiai mums reikia ginklų

„Jeigu manote, kad tai yra tik žodžiai – ne. Aš turėjau lankstytis ir slapstytis, kai Rusijos lėktuvai skraidė virš mano galvos. Jūs neįsivaizduojate, kiek žalos tie lėktuvai jau padarė ir padarys dar daugiau“, – pabrėžė jis.

Nuo pat pirmosios karo dienos puolamam ir herojiškai besilaikančiam Charkivui, anot jo, labiausiai reikia galingesnės ginkluotės.

„Aš gerbiu visus jus, kurie renkate humanitarinę pagalbą Ukrainai, nes tai mūsų miestams padeda išvengti humanitarinės katastrofos, bet labiausiai mums reikia ginklų. Mūsų kariai yra herojai, jie daro neįmanomus dalykus ir niekas negalvojo, kad mes galime parodyti tokį herojiškumą ir efektyvumą“, – pabrėžė meras.

Tūkstančiai sugriautų namų

Rusijos kariams iki šiol nepavyko pasiekti jokių pergalių bandant apsupti Charkivą, o šiuo metu jame besiginantys ukrainiečiai netgi lokaliai kontratakuoja ir stumia agresoriaus pajėgas atgal link Rusijos sienos.

Nepaisant to, situacija Charkive yra nepaprastai sudėtinga. Pasak mero, per kiek daugiau nei mėnesį čia jau sunaikinta 1,5 tūkst. pastatų, 1,3 tūkst. iš jų – gyvenamieji namai. Sugriauti 54 vaikų darželiai, 16 ligoninių, 70 mokyklų, 239 administraciniai pastatai.

Rusijos pajėgos parodė, kad siekia išnaikinti ukrainiečius ir sunaikinti jų valstybę, sako I.Terechovas.

„Prieš 30-35 dienas aš nebūčiau pagalvojęs, kad kalbėsiuosi su jumis apie tai, bet karas prasidėjo ant mūsų šalies slenksčio, ant mano miesto slenksčio ir aš esu priverstas kalbėti apie tai“, – kreipėsi jis į nuotoliniu būdu prisijungusius kitų Europos miestų merus ir pabrėžė, kad ukrainiečiai laikosi tų pačių europietiškų vertybių bei nori būti Europos šeimos dalimi.

„Aš kreipiuosi į visus Europos merus – susijunkite ir solidarizuokitės su Ukraina. Uždarykite dangų virš Ukrainos. Mums reikia daugiau sunkiosios ginkluotės ir mums reikia pabaigti šį karą“, – pabrėžė jis.

Miestelis tarp dviejų frontų

Maždaug 20 kilometrų atstumu nuo Charkivo yra ir nedidelis Čuhujivo miestas, šiuo metu įspraustas tarp dviejų frontų – dar už 80 kilometrų nuo jo yra per aštuonerius metus nusistovėjęs Donbaso frontas, o mūšiai vyksta tiek pačiam Čuhujive, tiek jo apylinkėse.

„Iš apsupto Iziumo miesto mes girdime nenustojančius bombardavimus ir šūvius. Mums baisu. Baisu buvo ir pirmąją dieną, nes mes buvome pirmieji sulaukę aviacijos smūgio, pirmasis vaikas mirė mūsų mieste – jis tiesiog išėjo į lauką ir žuvo nuo aviacijos smūgių“, – sakė Čuhujivo merė Halyna Minajeva.

Didžioji dalis miestelio gyventojų visą mėnesį praleido rūsiuose ir slėptuvėse, nemažai jų serga, o vaikai bijo išeiti į lauką.

„Daugybė žmonių buvo sužeisti, gyvenamieji namai buvo sutrinti į griuvėsius. Mėnesį besitęsiantis karas sunaikino daugybę verslų, kurie nešė pinigus į mūsų biudžetą, vaikų darželiai buvo sunaikinti, mokykla buvo sulyginta su žeme“, – pasakojo ji.

Noriu padėkoti už pagalbą, kurią mums teikiate, bet jos nepakanka. Labai svarbu, kad mūsų kariai sulauktų gynybinės paramos, kad jie gautų lėktuvų, su kuriais galėtų apginti savo žmones

Miestelio savivaldos vadovė pabrėžė, kad tam, jog nuostoliai ir kančios būtų sumažinti, būtina padėti su priešu kovojantiems ukrainiečiams ir įvesti neskraidymo zoną.

Pagalba svarbi, bet jos nepakanka

„Noriu padėkoti už pagalbą, kurią mums teikiate, bet jos nepakanka. Labai svarbu, kad mūsų kariai sulauktų gynybinės paramos, kad jie gautų lėktuvų, su kuriais galėtų apginti savo žmones“, – kalbėjo ji.

H.Minajeva akcentavo, kad ukrainiečiams šiuo metu yra svarbu gauti ir humanitarinę pagalbą, tačiau ginkluotė yra svarbesnė, o vėliau reikės didelės paramos atstatant sugriautą šalį.

„Mums yra labai sunku, bet mes išliekame stiprūs. Mes esame savo žemėje, mylime ją ir esame pasiruošę ją ginti be jokių išlygų“, – tvirtino ji.

„Mes praleidome metų metus kurdami savo miestą ir aš noriu padėkoti jums, kurie prie to prisidėjo, bet viskas nuėjo veltui. Aš kalbuosi su jumis ir jūs galite girdėti sprogimus, netoliese vykstančias kovas ir tai yra labai baisu“, – tolumoje dunksint sprogimų ir šūvių aidams kalbėjo Čuhujivo merė.

Mėnesį trukęs rusų „išlaisvinimas“

Priešingoje Charkivo pusėje, pusiaukelėje tarp šio miesto ir Sumų, yra įsikūręs Trostjanecas. Šis miestelis mėnesį buvo kontroliuojamas Rusijos pajėgų ir tik prieš kelias dienas ukrainiečiams pavyko išstumti čia įsitvirtinusius okupantus.

„Nuo pat pirmosios karo dienos mus bando „išlaisvinti“ ir mes visi pamatėme tikrąją žalą, kurią sukelia Rusijos kariai.Trostjanecas buvo gražus miestas ir netgi gaudavo prizus įvairiuose konkursuose už savivaldybės veiklą, miesto įrengimą ir priežiūrą, o Rusijos kariai nusprendė ateiti ir „išslaivinti“ mus. Vietoj to jie sunaikino mus“, – sakė miestelio meras Jurijus Bova.

Anot jo, buvo sunaikinta daugybė apylinkėse esančių kaimų, o pačiame miestelyje beveik visi svarbesni infrastruktūros objektai buvo sugriauti arba stipriai apgadinti.

„Pastaruosius trejus metus mes daug investavome iš savo savivaldybės biudžeto, kad tinkamai įrengtume ir aprūpintume savo ligoninę. Deja, Rusijos kariai apšaudė mūsų ligoninę iš tankų ir sunaikino ją – langai išdaužyti, sienos suniokotos, ligoninėje kilo gaisras, kurį mums pavyko užgesinti“, – pasakojo meras.

Turėjome aikštę, pilną rožių. Dabar ji yra pilna pelenų

„Prieš jiems sunaikinant ligoninę, joje gydėsi moterys, vaikai. Į ligoninę buvo atėjęs rusų karininkas, kuriam viskas buvo parodyta, jis buvo palydėtas po patalpas. Matyt, jie nesitikėjo, kad mažame miestelyje gali būti taip gerai įrengta ligoninė ir kitą rytą tankai apšaudė ją, kai pacientai dar buvo viduje. Kitą dieną jie ir toliau tęsė naikinimą, šaudė iš automatų, kad nužudytų visus ten esančius žmones“, – sakė J.Bova.

Užminuotos kapinės

Anot mero, okupantai nesirinko taikinių ir šaudė į bet ką, apvogė ir sulygino su žeme miestelyje veikusį šokolado fabriką, sunaikino elektros linijas ir pastotes, tad elektra dabar tiekiama tik iš generatorių.

„Turėjome aikštę, pilną rožių. Dabar ji yra pilna pelenų“, – sakė meras.

Trostjanece nebeliko nė vieno autobuso, kurį būtų galima panaudoti viešajam transportui, nes Rusijos kariai patys šaudė į juos ir slėpė už jų savo tankus.

Mero teigimu, Rusijos pajėgos daugiau nei dešimt dienų neleido gyventojams laidoti žuvusiųjų, blokavo kapines, minavo jų prieigas ir laikė ten savo tankus bei kitą techniką.

„Mūsų išminuotojai dabar dirba bandydami neutralizuoti jų paliktas minas, jų ištampytas vielas, prie kurių pritvirtinti sprogmenys, improvizuotus sprogstamuosius įtaisus. Viena šeima nusprendė grįžti namo, ten buvusi mina suveikė ir jie žuvo“, – sakė J.Buva.

Grobis greitosios pagalbos automobiliuose

Beprasmių ir negailestingai nužudytų civilių aukų yra vos ne kiekvienoje miestelio šeimoje – žmonės žuvo eidami pasiimti duonos, veždami artimuosius į ligonines. Ukrainiečiams atsikovojus miestelio kontrolę, randami nauji kūnai su kankinimo žymėmis.

Anot mero, Rusijos kariai pavogė visus miestelio greitosios medicinos pagalbos automobilius, civilių transporto priemones ir grūdo į jas savo prisigrobtus lobius – namų apyvokos daiktus, įvairius prietaisus, kameras, telefonus.

Mes turime į jėgą atsakyti jėga, nes Rusija supranta tik jėgos kalbą

„Jie bandė medžioti mane ir kitus merus, rinko informaciją, kur aš galėčiau būti, ir norėjo mane pagrobti bei priversti bendradarbiauti. Laimė, jiems nepavyko manęs rasti, nes mes dirbome vardan bendruomenės, bet ne iš paties miesto, kad galėtume atsilaikyti prieš jų puolimą“, – pasakojo J.Buva.

Europos vartai ir skydas

Jis pabrėžė, kad šiandien vykstantis karas nėra dėl kalbos, istorijos ar teritorijos – Rusija kariauja prieš visą civilizuotą pasaulį, prieš demokratines vertybes.

„Vienintelis būdas sustabdyti Rusiją, mano nuomone, yra sunaikinti jų kariuomenę. Mes turime į jėgą atsakyti jėga, nes Rusija supranta tik jėgos kalbą. Aš kalbuosi su mūsų kariais jau mėnesį ir aš žinau, kokie efektyvūs ir fenomenalūs jie yra, aš dėkoju jums už pagalbą, kuri padeda mums atremti puolimą, ir esu įsitikinęs, kad Putiną mes galime sustabdyti tik laimėję šį karą“, – pabrėžė jis.

„Mes turime būti partneriai ir sąjungininkai, mes turime atremti šitą agresiją kartu. Mes esame vartai į Europą, mes esame Europos skydas. Patikėkite, jei šis skydas bus sunaikintas, jų lėktuvai ir artilerija atakuos jūsų miestus, o tada niekas nebeturės ramybės ir taikos. Todėl dabar Ukrainos pajėgos gina ne tik Ukrainą, bet visą pasaulį“, – sakė J.Buva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas