Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistanietis Muhammadas Usama Sheikhas: O kodėl ne Lietuva?!

Devyniomis kalbomis (anglų, prancūzų, ispanų, arabų, urdu, hindi, persų, puštu, punjabi) laisvai kalbantis, dar keturių kalbų besimokantis (lietuvių, latvių, rusų, lenkų), tarptautinį verslą plėtojantis, Londone savo asmeninį koledžą turintis, labdaros organizacijoms Afrikoje padedantis bei po pasaulį keliaujantis 31 metų pakistanietis Muhammadas Usama Sheikhas ateinančius penkerius metus norėtų skirti Lietuvai.
Muhammadas Usama Sheikhas
Muhammadas Usama Sheikhas
Temos: 1 Pakistanas

„Kai manęs paklausia, kodėl pasirinkau Lietuvą, – sako M.U.Sheikhas, – aš atsakau kitu klausimu „O kodėl ne Lietuva?!“. Vyras labai žavisi Lietuvos gamta, kaimo vietovėmis, tvarkinga ir švaria aplinka, žmonių svetingumu.

Nors M.U.Sheikhas pastebi, kad lietuviai labai uždari ir drovūs ir jiems reikia nemažai laiko pripažinti bei priimti užsienietį, bet jis taip pat skuba pridurti, kad į šią šalį kažkas jį traukia vėl ir vėl sugrįžti.

Pirmoji Baltijos valstybė, kurioje darbo reikalais lankėsi M.U.Sheikhas, buvo Latvija, bet jau nuo 2010 metų vyras Lietuvą aplanko apie dvidešimt kartų per metus. Čia jis įkūrė savo tarptautinę įmonę „MOS“, kuri teikia įvairias su verslu ir švietimu susijusias paslaugas. Lietuva pakistaniečiui patinka dar ir dėl to, kad čia jis atranda daug sričių, kuriose galima augti, tobulėti, kažką naudingo nuveikti visuomenei.

Vyras pastebi, jog, pavyzdžiui, reikalų tvarkymas Lietuvos valstybinėse įstaigose užtrunka itin ilgai: „Žmonės yra siuntinėjami iš vienos institucijos į kitą, nuo vieno specialisto pas kitą, tačiau galiausiai vis tiek lieka daug neišspręstų klausimų.“ Tačiau pakistaniečio teigimu, iš kitos pusės tai būtent ir yra ta vieta, kurią reikia vystyti, keisti, formuoti. „Aš galiu dėl to tik skųstis ir būti nepatenkintas, bet taip pat galiu imti ir kažką nuveikti. Iš patirties žinau, kad turiu daug ir sunkiai dirbti siekdamas pokyčių, bet tik tada kartu ateina ir pasitenkinimas, kai aš kažką padarau dėl kitų“, – įsitikinęs pakistanietis.

Muhammadas Usama Sheikhas
Muhammadas Usama Sheikhas

Londone jau devynerius metus gyvenantis bei švietimo ir verslo srityse dirbantis vyras pripažįsta, kad jo draugai lietuviai stebisi, kodėl kitatautis taip stipriai pamilo jų gimtinę ir nori plėtoti čia verslą. „Aš visada sakau savo draugams lietuviams, jog esu pasiryžęs padaryti labai daug, kad jūsų gimtinė vėl taptų patraukli jums patiems. Ateityje planuoju sukurti apie 30-40 naujų darbo vietų Lietuvoje“, – ateities planais dalinosi M.U.Sheikhas.

Šiais Sheikho planais lietuviai labai stebisi ir vertina gan skeptiškai, tačiau vyras į tai nekreipia dėmesio ir žvelgia pirmyn. „Jūs, lietuviai, turit atsimerkti ir pamatyti, kokį potencialą turi jūsų valstybė, turite atrasti savo identitetą! Pavyzdžiui, Lietuvoje yra idealios sąlygos smulkiajam verslui plėtoti. Tuo tarpu, kad išsilaikytų stambios organizacijos, joms būtent ir reikia šitų mažųjų“, – kupinas ryžto teigia pakistanietis.

Iš verslininkų šeimos kilęs M.U.Sheikhas iš tikrųjų visai nėra sėkmės kūdikis, kaip galėtų manyti daugelis. Viskas, kuo jis yra dabar, buvo jo paties užsibrėžtas ir pasiektas tikslas „Mano sėkmė slypi galbūt tame, kad jei man nepavyksta pasiekti tikslo, aš jo nemetu, bet ieškau kito kelio, takelio, kažkokios nišos. Aš įsitikinęs, kad reikia pradėti nuo pat apačios, nuo žemiausio laiptelio, ir tik tada kopti aukščiau, augti, tobulėti ir tapti profesionalu. Nes per vieną naktį patirta sėkmė iš tikrųjų yra didžiausia nesėkmė ir praradimas. Toliau tu nežinai, ką su tuo daryti. O kai viską darai palaipsniui, tai augi tu ir tavo sėkmė, o tada ir esi tikrasis laimėtojas“, – patirtimi dalijasi pakistanietis.

M.U.Sheikhas Tolerantiško Jaunimo asociacijos įsteigtame Multikultūriniame savanorystės centre, kuris yra skirtas trečiųjų šalių piliečių ir Lietuvos visuomenės narių glaudesniam bendradarbiavimui, lanko lietuvių kalbos kursus, padeda organizuoti kultūros muges ir dalyvauja kituose renginiuose. Vyras džiaugiasi, kad yra tokie centrai, kurie padeda keisti visuomenės požiūrį į atvykstančius imigrantus.

„Lietuva nėra kažkuo kitokia. Aš jau daug keliavau po Europą ir visos Europos šalys yra labai panašios, kaip ir valstybės Azijoje yra panašios viena į kitą. Taigi kodėl lietuviai emigruoja į Europą, jeigu jau viską turi pas save?!“ – vėl retoriškai klausia pakistanietis ir dar trumpai priduria: „Lietuviai turėtų labiau didžiuotis savo šalimi“.

Vyro manymu, nusistovėjusį požiūrį esą Lietuva yra tik gražių merginų ir krepšinio šalis reikia praplėsti: „Mane trikdo ir tuo pačiu erzina aplinkinių žmonių manymas, jog Lietuvoje lankausi, nes čia labai patrauklios merginos“. Lietuva, anot jo, turtinga daugeliu kitų dalykų ir sričių, kurias reikėtų labiau vystyti ir garsinti. Ateinančius penkerius metus M.U.Sheikh ketina skirti Lietuvai, plėtoti čia verslą, mokytis lietuvių kalbos, o jeigu taip susiklostys likimas, gal ir sukurti šeimą Lietuvoje.

Žinai užsieniečio, atvykusio gyventi į Lietuvą, sėkmės istoriją? Papasakok, kaip jis/ji čia atvyko, ką šiuo metu veikia, kaip jam sekasi, kokie jo ateities planai. Taip pat nepamiršk pridėti nuotraukose užfiksuotų gražiausių herojaus akimirkų ar nuotykių atvykus ar jau gyvenant Lietuvoje. Siųsk visą tai v.grigaliunaite@15min.lt.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai