Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 22

Vyriškumas išgyvena krizę ar kismą: dėl ko šiandien nerimauja vyrai?

„Būk vyras“ nors rečiau, bet vis pakartojama berniukui ar paaugliui. Kokius stereotipus užkrauname augindami jaunuolius? Kas šiandien yra tikras vyras, vyriškumas? Ar apskritai reikia jo ieškoti? Kaip keičiasi vyriškumo samprata, besikeičiant pasauliui? Juk jau seniai vyras neina medžioti, o vis dažniau, kaip ir dauguma moterų, dirba sėsliai prie kompiuterio. Ar tai keičia vyriškumo suvokimą?

Ar keičiasi ir kaip keičiasi vyro vaidmuo šeimoje bei visuomenėje?15min studijoje – pokalbis su vyrų judėjimo „Gentys“ įkūrėju Antanu Grižu ir projekto dalyviu Augustu Černiausku apie tai, kas šiandien labiausiai neramina vyrus. Su kokiais iššūkiais jie susiduria?

A. Grižas pokalbį pradėjo nuo paties vyriškumo vertinimo, pabrėždamas, kad mes pirmą kartą istorijoje taip kritiškai vertiname patį vyriškumą, beje – moteriškumo sąvoką taip pat. Tiesiog jas permąstome iš naujo. „Tai yra geras dalykas, bet sunkus. Šia prasme mes išgyvename krizę, nes pati sąvoka pakibo ore. Kas tas vyriškumas dabar? Ar tai iš viso svarbu, koks yra tinkamas, o koks netinkamas? Vyksta aršios diskusijos“, – atkreipė dėmesį pašnekovas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Antanas Grižas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Antanas Grižas

Anot A. Grižo, anksčiau buvo viskas paprasčiau – moters ir vyro vaidmenys buvo aiškūs, apibrėžti, o tai atsirado ne vien iš stereotipų. „Tai atsirado ir iš būtinybės. Tiesiog gyvenimas buvo sunkus, buvo daug iššūkių ir tie lyčių vaidmenys taip pasiskirstė. Šiai dienai gyvenimas keičiasi, atsiranda daugiau galimybių turėti laisvės ir reikia visa tai permąstyti.

Šiandien vienas iš dalykų, su kuriais susiduria vyrai – vidinė sumaištis. Daug vyrų yra tarpusavyje susvetimėję. Jie gyvena emocinėje izoliacijoje, taigi neturi šaltinio, iš ko mokytis to vyriškumo. Kokiu vyru būti? Jie turi per mažai sąlyčio su kitais vyrais, su kitų vyrų vidiniu pasauliu“, – apie vyrų išgyvenimus kalbėjo Antanas.

Pašnekovas pridėjo, kad ne ką mažiau prie vidinės sumaišties prisideda ir visuomenėje vyraujanti tradicinio vyriškumo kritika.

Anot A.Grižo, daugelis vyriškumo problemų prasideda vaikystėje, nuo sūnaus santykio su tėvu. „Genčių“ įkūrėjo teigimu, itin svarbu vyrui išmokti priimti save tokį, koks jis yra, o ne iš principo mėginti būti kardinaliai kitokiu nei tėvas. O tokį kelią, pasak A. Grižo, neretai vyrai pasirenka.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Augustas Černiauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Augustas Černiauskas

Jam pritarė ir A. Černiauskas, atviravęs, kad šiandien į vyriškumą, vyrišką pokalbį ir bendravimą žiūrintis visiškai kitaip. Nors pašnekovas neslėpė, kad kai kurių atsakymų vis dar ieško, įvardijo, kaip mato vyriškumą šiandien: „Man vyriškumas pradėjo sietis su šokiu. Jei vyras šoka, man jis vyriškas“.

Visą pokalbį kviečiame klausyti vaizdo įraše čia.

Projektas finansuojamas Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja Sveikatos apsaugos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas