Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 01

Balio naujiena: suyrantys maišeliai, kuriuos galima tirpinti, deginti, valgyti ir net gerti

Daugelis Indonezijai priklausančią Balio salą įsivaizduoja kaip poilsiautojų rojų su žydra jūra ir bekraščiais minkšto smėlio paplūdimiais. Deja, tikrovė kitokia – šioje saloje taršos problema kasmet vis opesnė.
Avanieco maišeliai
Avanieco maišeliai / „Instagram“ nuotr.

Vietos gyventojai labai daug šiukšlina ir naudoja gausybę plastiko, kurį mėto ir gražiuosiuse paplūdimiuose, o bandymai įtikinti žmones mažiau šiukšlinti kol kas nesėkmingi. Vienkartinius indus gaminanti, Balyje įsikūrusi įmonė „Avani“ pasirinko spręsti plastiko taršos problemą pažangiu savo gaminių dizainu, o ne laukti, kol pasikeis vartotojų elgesys.

Kaip rašo naujienų portalas treehugger.com, ši įmonė teigia, kad nebegalime gaišti laiko bandydami įtikinti žmones pakeisti savo elgesį. Užuot bandžius perauklėti vartotojus, reikia pamėginti pasiūlyti žmonėmis geresnį produktą, kuris neterštų aplinkos ir rezultatui pasiekti nereikėtų didelių elgesio pokyčių.

„Avani“ siūlo visiškai biologiškai suskaidomų vienkartinių indų liniją, taip pat – dėžutes, skirtas pakuoti maistą išsinešimui, stalo įrankius, šiaudelius ir kavos puodelius. Be to, įmonė gamina ir vienkartinius pirkinių maišelius bei apsiaustus nuo lietaus. Vis dėlto Balyje aktualiausi šios kompanijos gaminiai greičiausiai bus pirkiniams skirti maišeliai, nes jie yra vieni didžiausių kaltininkų kalbant apie plastiko taršą. Kiekvieną minutę visame pasaulyje panaudojama daugiau nei milijonas plastikinių maišelių, kuriems suirti reikia šimtų metų.

„Avani“ maišeliai gaminami iš visiškai natūralių komponentų – manijoko šaknies krakmolo ir kitų natūralių dervų, nenaudojant jokių naftos produktų. Jie visiškai suyra per 3–6 mėnesius, priklausomai nuo dirvožemio sąlygų, ir natūraliai virsta anglies dioksidu ir biomase, nepalikdami jokių nuodingų likučių. Šį procesą galima paspartinti ištirpinus maišelius karštame vandenyje, juos taip pat galima sudeginti, tuomet lieka tik nedidelis pelenų kiekis.

Iš manijoko krakmolo pagamintus maišelius gali graužti vabzdžiai, jie yra visiškai nepavojingi ir kitiems gyvūnamas – tiek sausumos, tiek jūros – ir, matyt, jie taip pat yra visai skanūs – kompanija pademonstravo vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip vėžiai ir viščiukai pešasi dėl aptirpusių maišelių gabaliukų.

VIDEO: Avani bioplastic safe for animals consumption

„Avani“ tvirtina, kad karštame vandenyje ištirpintus jų gaminius gali saugiai gerti ir žmonės. Pasak leidinio „Fast Company“, įmonės vienkartiniai maišeliai kainuoja dviem ar trimis centais daugiau nei įprasti plastikiniai maišeliai, tačiau kadangi pastarieji Balyje labai pigūs, tai reiškia, kad „Avani“ gaminiai yra už juos beveik dvigubai brangesni.

Vis dėlto „Avani“ įkūrėjas Kevinas Kumala mano, kad tai nedidelė kaina: „Ką reiškia papildomi du centai, kai galite padėti sumažinti plastiko atliekų, kurių perteklius šiuo metu kaupiasi mūsų planetoje, kiekį?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas