Ministerijos pranešime pažymima, jog nors maisto atliekų susidarymas ir įvairių šalies ūkio sektorių nuostoliai dėl to buvo tiriami ir anksčiau, naujausi tyrimai pirmąkart apima maisto atliekas, susidarančias visoje maisto tiekimo grandinėje.
Naujauiu tyrimai parodė, kad per visą maisto tiekimo grandinę didžiąją dalį maisto išmeta tikrieji galutiniai vartotojai – namų ūkiai.
„Palyginti su 2015 metų sociologinių tyrimų rezultatais, akivaizdu, kad Estijoje namų ūkiai pradėjo išmetinėti daugiau maisto produktų, daugiau jų įsigydami, augant pajamos“, – pažymima ataskaitoje.
Finansine išraiška vienas statistinis Estijos namų ūkis per metus išmeta maisto vidutiniškai už 180 eurų, o šeimose su vaikais – iki 220 eurų.
„Išmesdami maistą, švaistome ne tik savo pinigus, bet ir daugybę kitų išteklių, tokių kaip žemės ūkio paskirties žemė, vanduo, energijos ištekliai ir darbas. Maisto gamyba ir maisto švaistymas daro didžiulę įtaką aplinkai, o maisto švaistymo apimtys didėja augant visuomenės gerovei“, – sakė Estijos aplinkos apsaugos ministras Tonis Molderis.