Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 19

Kodėl palikti kartono pakuotes šalia konteinerio – blogas darbas?

Popieriaus ir kartono atliekas rūšiuoti yra prasminga – popieriaus pluoštas gali būti perdirbtas iki keturių ar net septynių kartų. O jeigu įsigiję baldą, elektronikos įrangą ar kitą stambų daiktą, kartono pakuotę tiesiog padėsime šalia konteinerio? VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacijos (PTO) viešinimo ir marketingo specialistė Eglė Razbadauskaitė paaiškino, kodėl toks veiksmas negalėtų būti vertinamas kaip geras darbas.
Kodėl palikti kartono pakuotes šalia konteinerio – blogas darbas?
Kodėl palikti kartono pakuotes šalia konteinerio – blogas darbas? / PTO nuotr.

Turėtume pristatyti kitur arba suplėšyti

„Prie įvairų atliekoms skirtų konteinerių dažnai matome padėtas didelių gabaritų kartono pakuočių atliekas. Dėl to gali susidaryti įspūdis, kad prastai veikia visa atliekų tvarkymo sistema. Deja, dažniausiai už tokią padėtį yra atsakingi tie, kurie čia tas pakuotes paliko. Didelių gabaritų kartono atliekas reikėtų pristatyti į stabiagabaričių atliekų aikšteles arba tiesiogiai atliekų tvarkytojui, o jeigu tokios galimybės neturime, tuomet šias atliekas reikėtų suplėšyti ir bandyti sutalpinti į popieriui ir kartonui skirtus konteinerius“, – aiškina E.Razbadauskaitė.

PTO nuotr./Eglė Razbadauskaitė
PTO nuotr./Eglė Razbadauskaitė

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad ir nedideles kartono pakuotes derėtų išmesti taip, kad joms skirtas rūšiavimo konteineris būtų išnaudojamas kuo efektyviau. Jei neišlankstysime ar nesusmulkinsime kartono pakuočių, tai konteineris iš dalies bus užpildytas oru ir šį orą kartu su pakuotėmis veš specialusis transportas. Tai reikštų, kad ne tik nebus racionaliai išnaudojami patys konteineriai, bet ir augs energijos sąnaudos transportui, transporto tarša – bus neefektyviai naudojami gamtos ir energijos ištekliai, augs poveikis klimato kaitai.

PTO atstovė vardija, kodėl nėra gerai dėti kartono pakuočių atliekas šalia konteinerių:

  • Šalia konteinerių atvirai sukrautos atliekos neatrodo estetiškai, gadina miesto, kitos gyvenamosios vietos ar gatvės vaizdą.
  • Taip sudėtos kartono pakuotės lietingu metu ar sningant sniegui gali prisigerti drėgmės – tai apsunkina jų perdirbimą, kartais jos gali tapti apskritai nebetinkamos perdirbti.
  • Sukrovę stambias kartono pakuotes galime suklaidinti kitus – jie manys, kad šioms atliekoms skirtas konteineris jau yra pilnas, tad savo atneštas rūšiuotas atliekas irgi gali padėti prie konteinerio ar išmesti į bendrąjį komunalinėms atliekoms skirtą talpą.
  • Kai kuriose savivaldybėse už šalia konteinerio paliktas atliekas yra numatytos baudos.

Rūšiavimo klaidos – vis tos pačios

PTO ir kiti atliekų tvarkytojai, vertindami kartono pakuočių atliekoms skirtą turinį, atskleidžia vis tas pačias, nuolat pasikartojančias rūšiavimo klaidas.

„Dažniausiai pasitaikanti klaida – į popieriaus ir kartono atliekų konteinerius metama tualetinis popierius, popieriniai rankšluosčiai, servetėlės, kepimo popierius, tapetai – šios atliekos turi keliauti į mišrių komunalinių atliekų konteinerius“, – aiškina E.Razbadauskaitė.

Be šių klaidų, netrūksta ir kitų rūšiavimo bėdų. Dažniausiai pasitaikanti problema yra neištuštintos pakuotės, palikti maisto likučiai, neišimti pakuočių įdėklai, kaip pavyzdžiui, polietileno plėvelė ar putų polistirolas.

Panašios problemos stebimos ne tik Lietuvoje, bet ir senesnes rūšiavimo tradicijas turinčiose šalyse. Dažnu atveju gyventojams, netinkamai rūšiuojantiems atliekas, taikomos baudos, atliekos nepaimamos ir paliekamos atliekų turėtojui perrūšiuoti.

Apie VšĮ Pakuočių tvarkymo organizaciją

VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacija – tai pelno nesiekiantis viešasis juridinis asmuo, kurio tikslas – gamintojų ir importuotojų pavedimu plėtoti efektyvią pakuočių atliekų tvarkymo sistemą bei vykdyti visuomenės švietimo ir informavimo veiklą, įgyvendinti teisės aktuose įtvirtintas gamintojams ir importuotojams pareigas, siekiant įvykdyti LR Vyriausybės nustatytas apmokestinamosios pakuotės atliekų tvarkymo užduotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas