Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ne viskas yra šiukšlės: neįprasčiausi daiktai, kuriuos žmonės išmeta ar randa konteineriuose

Ne viskas yra šiukšlės, ką į šiukšliadėžes išmetame. Netinkamai išmestos šiukšlės neretai gali labai brangiai kainuoti – ypač, kai į konteinerius išmetame pinigus, vertingus papuošalus, brangius elektronikos prietaisus ar didelę dvasinę vertę turinčius daiktus. Iš tiesų, tokių ir panašių daiktų atliekų surinkėjai konteineriuose atranda kasdien. Kas tai – neapdairumas, greito gyvenimo tempo sąlygotas spontaniškas veiksmas ar paprasčiausias noras atsikratyti... vertingais daiktais?
UAB „Energesman“ atliekų tvarkymo įmonė
UAB „Energesman“ atliekų tvarkymo įmonė / Atstovų nuotr.

Šiame straipsnyje apžvelgsime, kokius neįprasčiausius daiktus tautiečiai išmeta į konteinerius ir kartu su gamintojų ir importuotojų asociacija „Gamtos Ateitis“ priminsime, kodėl būtina atidžiai peržvelgti išmetamų atliekų turinį, nepalikti nereikalingų atliekų prie konteinerių ir teisingai rūšiuoti popieriaus, plastiko, stiklo, metalo bei kitas atliekas.

Rūšiavimas skatina sąmoningumą ir apsaugo nuo netikėto daiktų praradimo, metant atliekas į mišrius atliekų konteinerius.

Gyventojų išmestos ir rastos atliekos: kelia ir gailestį, ir šypseną

Tikriausiai kiekvienam iš mūsų bent kartą gyvenime pasitaikė situacija, kuomet į šiukšliadėžę neapsižiūrėję išmetėme daiktą, kurio vėliau pasigedome ar tik vėliau suvokėme, kad jis yra vertingas. Menkas praradimas, jei tai – vis dar galiojančio maisto produkto pakuotė ar popierinis pirkinių sąrašas.

Vis tik mūsų tautiečiai į konteinerius išmeta kur kas didesnę vertę turinčius daiktus. Vienos šalies radijo stoties atstovai savo socialinio tinklo paskyroje internautų klausė, ką netikėčiausio žmonės yra išmetę į šiukšliadėžes ar ką yra aptikę greta konteinerių.

Atsakymų gausa stebino – ne vienas tautietis prisipažino į konteinerius išmetęs netikėtus daiktus, o taip pat ir atradęs neįprastus dalykus. Žinoma, kur kas daugiau istorijų susijusių su tuo, ką žmonės per neapdairumą išmeta į konteinerį.

„Mobilųjį buvau išmetusi su šiukšlių maišeliu. Po kelių valandų kažkaip susimąsčiau: „Kodėl man niekas neskambina?“. Apsižiūrėjau – ogi nėra telefono“, – rašė viena interneto vartotoja.

„Mama buvo sudėjusi savo firminius, naujus aukštakulnius į šiukšlių maišą. Ir aš juos išmečiau į konteinerį“, – dalijosi kita.

„Esu išmetusi du auksinius žiedus. Tiesiog taip gavosi, kad jie buvo padėti ant didelės išklotos plėvelės ir aš ją susukau su tais žiedais ir... į konteinerį“, – prisiminė trečioji.

„Esu išmetusi automobilio raktus ir naują „Apple“ laikrodį. Negrįžtamai, nes gyvenome name, kur laiptinėje buvo šiukšlių išmetimo langelis“, – apie vertingų daiktų praradimą pasakojo dar viena interneto naudotoja. „Išmečiau tėvo batus, viduje buvo 18000 litų“, – rašė internautas.

Interneto naudotojai pasidalijo ir istorijomis apie daiktus, kuriuos yra radę greta konteinerių ar juose. Pasirodo, kad tai – iš tiesų brangūs daiktai ir net pinigai, tačiau pasitaikė ir ne tokių vertingų, bet reikalingų daiktų.

„Greta konteinerio radau visiškai naują mados namų „Celine“ rankinę“, – rašė moteris.

Atstovų nuotr./UAB „Energesman“ atliekų tvarkymo įmonė
Atstovų nuotr./UAB „Energesman“ atliekų tvarkymo įmonė

„Norvegijoje, kaip ir dauguma lietuvių, prieš daug metų lipdavome į konteinerius aparatūros pasirinkti. Tai muzikinį centrą, tai televizorių, tai mobilųjį telefoną rasdavom. Kartą knisuosi, kažkas šlama po kojomis. Susirinkau kupiūras, iš viso – 4500 norvegiškų kronų“, – pasakojo interneto vartotojas.

„Norėjau išmesti tuščią puodelį, atidariau pirmą pasitaikiusį konteinerį, o ten žiūri į mane meškinas. Pasigriebiau, nežinau, ką žmonės pagalvojo. Parsinešiau, išdezinfekavau, dabar jis man lovoje, mano draugas ir talismanas“, – rašė internautė.

„Daug metų dirbu restorane, patikėkite, daug restorano svečių kabių buvo išmesta, nes žmonės jas prieš valgį susuka į servetėlę ir pamiršta, vėliau prašo mūsų šiukšlių dėžės, kad galėtų susirasti patys“, – pasakojo kita.

„Važiavau po darbo namo. Žiūriu lapas su užrašu ,,free“ ir golfo lazdų rinkinys su krepšiu, lazdomis ir kamuoliukais. Tai kur nepasiimsi. Tai va, turiu jau juos kokius 6 metus“, – teigė vienas interneto vartotojas.

Atliekų surinkėjų radiniai – įspūdingi

Tokių ir panašių istorijų gyventojų gretose – gausybė. Kol vieni gailisi per neapdairumą pamestų daiktų ar talismanų, kiti džiaugiasi atradę vertingų dalykų. Algirdas Blazgys, UAB „Energesman“ atliekų tvarkymo įmonės direktorius tikina, kad įmonės darbuotojai, atskirdami atliekas, atranda iš tiesų neįprastų daiktų, kurie stebina ir visko mačiusius.

Asmeninio albumo nuotr./Algirdas Blazgys
Asmeninio albumo nuotr./Algirdas Blazgys

„Dažniausiai žmonės išmeta pinigų kupiūras, monetas, papuošalus, dažnai pasitaiko ir išmestų vestuvinių, sužadėtuvių žiedų. Kadaise skambino vienas vyras, kuris ruošėsi pirštis ir konteineryje pametė sužadėtuvių žiedą su dėžute. Deja, atrasti šiukšliadėžeje pamestą daiktą yra beveik neįmanoma. Žmonės paprasčiausiai neįsivaizduoja, kokie didžiuliai kiekiai atliekų kasdien pasiekia mūsų įmonę. Sunkoka suvokti, kaip atrodo tūkstantis tonų per dieną.

Būna, skambina žmonės ir teiraujasi ar negalėtume paieškoti, pavyzdžiui, simbolinę vertę turinčių servetėlių ar kitų nedidelių daiktų. Išgirdę neigiamą atsakymą, klausia, ar patys negalėtų atvykti paieškoti išmesto daikto. Tokie žmonės sunkiai supranta, kad daikto reikėtų ieškoti keturių tūkstančių kvadratinių metrų zonoje su atliekomis, todėl tai būtų bergždžia“, – teigė A.Blazgys.

UAB „Energesman“ direktoriaus teigimu, neretai ir patys įmonės darbuotojai nežino, daiktai į konteinerius būna išmesti netyčia ar tikslingai.

„Atrandame ir neišpakuotų drabužių dėžėse, įvairiose pakuotėse, taip pat naujų mobiliųjų telefonų, IQOS įrenginių. Pasitaiko ir tokių daiktų kaip šoviniai, pistoletai. Sudėtinga suvokti, kaip mūsų įmonę pasiekia tokie masyvūs virtuviniai prietaisai kaip šaldytuvas. Dar paminėčiau veikiančius kavos aparatus. Jų randame tiek daug, kad mūsų darbuotojai gali mėgautis gardžia kava iš vis dar puikiai funkcionuojančių aparatų“, – pasakoja A.Blazgys.

Kalbant apie pinigus, labai dažnai jie atsiduria konteineriuose mirus žmogui. „Dažnai stebime, kad pinigai pasimeta mirus vyresnio amžiaus žmogui. Vyresnio amžiaus asmenys yra linkę pinigus išslapstyti po visus namus. Mirus žmogui, artimieji nesismulkindami į bendrą konteinerį išmeta pagalves, vazas, statulėles ir kitus daiktus, kuriuose neretai ir būna paslėpti pinigai. Tad tikrai neretai randame į ritinėlius susuktas kupiūras, kurias žmonės paprasčiausiai užmiršo“, – teigia A.Blazgys.

UAB „Energesman“ direktorius teigia, kad daiktų randama iš tiesų labai daug, o sugrąžinti juos savininkui yra sudėtinga, nes darbuotojams sunku identifikuoti, kas yra rasto daikto šeimininkas. Kas dažniausiai sąlygoja situacijas, kad brangūs daiktai atsiduria konteineriuose?

A.Blazgio teigimu, įtakos turi ir greitas gyvenimo tempas – žmonės daug dirba, užsiima kitomis veiklomis, dažnai skuba, o skubėdami neretai išmeta tai, ko neturėtų. Be abejonės, viena pagrindinių priežasčių išlieka paprasčiausias neapdairumas.

Asmeninio albumo nuotr./Algirdas Blazgys
Asmeninio albumo nuotr./Algirdas Blazgys

Rūšiavimo punktų nuorodos ir naudingos atmintinės kiekvienam gyventojui

Norėdami išvengti neretai komiškų ar net ašaromis pasibaigusių situacijų, kuomet išmetami vertingi daiktai, visų pirma stenkitės su atliekomis elgtis atsakingai ir kruopščiai.

Antra – išsiugdykite įprotį rūšiuoti. Rūšiavimo nauda yra akivaizdi, kadangi padeda išvengti nepatogumų tiek atliekų tvarkytojams, tiek patiems gyventojams. Tik rūšiuodami galime užtikrinti tvarkingą aplinką ir sumažinti daromą neigiamą įtaką gamtai.

Taip pat rūšiavimas skatina atidumą, kadangi kiekvieną atlieką būtina mesti į tam tikrus konteinerius, todėl prieš išmetant įprastai žmonės ją ilgiau apžiūri, įvertina.

Taip pat negalima palikti nereikalingų atliekų prie konteinerių. Būtina teisingai rūšiuoti ne tik popieriaus, plastiko, stiklo ar metalo atliekas – metant į jiems skirtus konteinerius – o ir kitas atliekas:

Elektroninių atliekų surinkimo punktus rasite štai čia.

Žaliųjų atliekų surinkimo aikštelės – čia.

Stambiųjų, arba didžiagabaričių, atliekų aikštelių sąrašą rasite štai čia.

Pavojingas atliekas iš gyventojų surenka:

Tekstilės atliekas gyventojai gali atiduoti savivaldybių įrengtose stambiųjų, arba didžiagabaričių, atliekų surinkimo aikštelėse (žr. aukščiau) arba išmesti į specialius tekstilės atliekų surinkimo konteinerius. Jų vietos skelbiamos regioninių atliekų tvarkymo centrų, savivaldybių tinklalapiuose.

Taip pat kviečiame naudotis naujai sukurta „Gamtos ateities“ rūšiavimo atmintine. Ji pagelbės siekiant suprasti, kur kurią atlieką kur reikia mesti. Tai – kitaip pateikta rūšiavimo kelionė pagal skirtingas pakuočių rūšis.

Rūšiavimo atmintinė – https://gamtosateitis.lt/wp-content/uploads/2024/09/GA-Atmintine-v4.pdf

Atstovų nuotr./UAB „Energesman“ atliekų tvarkymo įmonė
Atstovų nuotr./UAB „Energesman“ atliekų tvarkymo įmonė

Na, ir pabaigai, pateikiame dar vieną smagią atmintinę, kuri gali pagelbėti siekiant išvengti situacijų, kuomet pasigendate vertingų daiktų, išmestų į šiukšliadėžę:

  • Nevyniokite iškritusio vaiko pieninio dantuko į servetėlę – padėję ant stalo, galite pagalvoti, kad čia šiukšlė – ir išmesite

  • Išmesdami šiukšles į namų požeminį konteinerį, nelaikykite automobilio raktų, telefono toje pačioje rankoje – geriau įsidėkite į kišenę – ne vienas jų ieškojo lipdamas į konteinerį

  • Žiemą, mesdami šiukšles į konteinerį, netyčia neišmeskite ir pirštinių

  • Reikalingų daiktų namuose nevyniokite į šiukšlių maišą ir nepastatykite jo matomoje vietoje – kažkas gali pagalvoti, kad jis skirtas išmetimui

  • Kai sugalvojote išmesti kažką iš savo vyro / žmonos lentynos – geriau leiskite jam / jai apie tai žinoti

  • Jei nešiojate protezus ar kabes, nevyniokite jų į servetėlę, valgydami ne namuose – daugybė žmonių juos ten palieka ir taip jie iškeliauja į šiušliadėžę. Klientai vėliau grįžta ieškoti

  • Kai įsigijote naują daiktą – neišmeskite pirkimo kvito (gal batus reikės pakeisti, gal daiktas neveikia ir t.t.)

  • Svarbius dokumentus susirūšiuokite namie atsakingai, nes į šiukšlių konteinerį gali iškeliauti ir brandos atestatas, ir pasas, ir vestuvių ar vaiko gimimo liudijimas

  • Kai einate išmesti šiukšlių – nesineškite kitoje rankoje kažko svarbaus – galite netyčia susipainioti ir išmesti ne tą

  • Atsakingai peržiūrėkite daiktus, kurių spalva ir forma panaši, nes vietoje baltų užuolaidų galite išmesti vestuvinę suknelę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas