Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tailande rekordiškai įkaito jūros vanduo: kuo tai gresia?

Tailando pakrantėje, Siamo įlankos rytinėje dalyje jūros paviršiaus temperatūra šį mėnesį pasiekė rekordines aukštumas, vyraujant regioninei karščio bangai. Dėl to nerimauja mokslininkai ir vietos gyventojai, rašo „The Independent“.
Tailandas
Tailandas / Shutterstock.com nuotr.

„Kadaise buvę ryškūs ir spalvingi koralai maždaug penkių metrų gylyje po vandeniu tapo balti dėl reiškinio, vadinamo koralų baltėjimu, o tai rodo, kad jų sveikata blogėja dėl kylančios vandens temperatūros“, – sakė mokslininkai.

Šį mėnesį rytinėje Tailando įlankos dalyje jūros paviršiaus temperatūra pasiekė 32,7 °C, o po vandeniu – apie 33 °C.

„Neradau nė vieno sveiko koralo. Beveik visos rūšys išblukusios, liko labai nedaug nepažeistų“, – sakė Jūrų ir pakrančių išteklių departamento (DMCR) jūrų biologė Lalita Putchim, apžiūrėjusi koralus.

Trato salyne yra daugiau kaip 66 salos, prie kurių esantys koraliniai rifai užima daugiau kaip 28,4 kv. km plotą. Lalita nustatė, kad iki 30 proc. koralų yra išblukę, o 5 proc. jau mirę.

Pasak jos, jei vandens temperatūra nesumažės, žus dar daugiau koralų.

„Tai visuotinis virimas, o ne tik visuotinis atšilimas“, – pridūrė ji.

Be to, kylanti temperatūra daro įtaką ir kitiems jūros gyvūnams bei vietos žvejų pragyvenimo šaltiniui. Vietos žvejys Sommay Singsura sakė, kad pastaraisiais metais jo kasdien sugaunamų jūros gėrybių kiekis mažėja. Anksčiau jis galėdavo uždirbti 275 JAV dolerius per dieną, o dabar kartais grįžta tuščiomis rankomis.

„Anksčiau ten buvo šakalų, trumpųjų skumbrių ir kitų žuvų... Tačiau dabar padėtis nėra gera. Oras ne toks, koks būdavo anksčiau“, – sakė S.Singsura.

Mokslininkai pažymėjo, kad koraliniai rifai yra ir maisto šaltinis, ir jūrų gyvūnijos buveinė, ir natūralus barjeras, apsaugantis nuo pakrančių erozijos.

„Jei dėl baltėjimo sumažės jūros gyvūnijos, žvejai turės išleisti daugiau pinigų, kad sugautų laimikį, o tai gali lemti didesnes žuvų kainas. Nors tai (koralų baltėjimas) turės įtakos apsirūpinimui maistu, kartu iškils grėsmė jų (bendruomenių) pajamų stabilumui“, – aiškino Burapha universiteto Jūrų technologijų fakulteto dekanas Sarawutas Siriwongas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas