Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 01

Žmonės su negalia „Rimi“ ir „Hdrop“ kolektyvuose: išmoko gestų kalbos ar atveria kitokį požiūrį į pasaulį

Darbdaviui svarstant apie žmogaus su negalia įdarbinimą, reikia įvertinti ne vieną veiksnį – darbo vietos pritaikymą, infrastruktūrą šalia darbovietės, kolektyvo pasirengimą ir kita, tačiau svarbiausia – paties darbdavio noras ir nusiteikimas. Tuo neabejoja tiek per kelis šimtus žmonių su negalia savo kolektyve turinti „Rimi Lietuva“, tiek visai neseniai šią socialinę kryptį pasirinkusi ir jau du tokius darbuotojus įdarbinusi „Hdrop“ įmonė. Abiejų įmonių atstovai įsitikinę, kad svarbiausias dalykas – noras ir pasiryžimas žengti pirmą žingsnį, o suvokimas, kad tai abipusė nauda, ateis savaime.
Negalia
Negalia / 123RF.com nuotr.

Nustojo fiksuoti

Šiuo metu įvairiuose Lietuvos miestuose esančiose „Rimi“ parduotuvėse dirba apie 200 įvairią negalią turinčių žmonių. „Rimi Lietuva“ personalo vadovė Vaida Kaikarienė teigia, kad darbuotojų, turinčių negalią, įtraukimas į darbo rinką yra viena iš „Rimi Lietuva“ tvarumo krypčių, kuri vystoma jau daugiau nei dešimt metų. Tikslaus darbuotojų su negalia skaičiaus, atstovė tikino, nė negalinti įvardyti. Įmonė gerbia žmonių įvairovę ir nori pabrėžti jų lygybę, todėl nustojo fiksuoti tokius skaičius – tai daro tik tada, kai to pageidauja pats darbuotojas.

„Rimi Lietuva“ nuotr./Vaida Kaikarienė
„Rimi Lietuva“ nuotr./Vaida Kaikarienė

Paklausta, kas paskatino prieš gerą dešimtmetį žengti pirmuosius žingsnius, įdarbinant žmones su negalia, V.Kaikarienė akcentavo, kad žmonių įvairovė – viena svarbiausių įmonės vertybių. „Vedami šios vertybės pradėjome įdarbinti žmones su negalia ir nuosekliai tęsiame šią veiklą, skatindami į ją įsitraukti kuo daugiau mūsų parduotuvių. Užtikrinti sklandžią integraciją negalią turintiems kolegoms ne visada paprasta – mokytis ir prisitaikyti vieniems prie kitų tenka visiems, ir pačiam naujokui, ir jo naujiesiems bendradarbiams.

Vis dėlto, nepaisant įvairių kylančių iššūkių, mes ir toliau skatinsime žmonių su negalia įsitraukimą į darbo rinką, suteikdami jiems galimybę dirbti, socializuotis, mokytis. Prieš gerą dešimtmetį, ekonominės krizės metu, žmonių su negalia įsitraukime į darbo rinką įžvelgėme ir galimybę sustiprinti savo kolektyvą nauja darbo jėga, nes darbuotojų tuomet itin trūko. Regis, istorija kartojasi, ir mes, atsigręždami į jau nueitą kelią, galime pasidžiaugti, kad žengėme teisingą žingsnį, įdarbindami negalią turinčius žmones“, – įsitikinusi personalo vadovė.

Kuria pridėtinę vertę

Įmonė „Hdrop“ visai neseniai prie savo kolektyvo prisijungti pakvietė antrąjį žmogų su negalia. Vadovas Vladas Latvėnas pasakoja, kad viskas prasidėjo nuo per televiziją pamatyto reportažo, kurį sukūrė socialinė įdarbinimo agentūros SOPA. „Jame pamačiau, kaip žmonės su negalia kalėdiniu laikotarpiu padeda įmonėms, kurios nespėja, – pakuoja produktus. Kaip tik tuo metu ieškojome pakuotojo, todėl kilo mintis – kodėl gi ne? Susisiekėme su „Sopa“ ir ji palyginti greitai mums pasiūlė kelis kandidatus, iš kurių atsirinkome tinkamą. Aš pats nepastebiu nieko, kas trukdytų šitam žmogui dirbti, ir esu patenkintas“, – kalbėjo vadovas, įsitikinęs, kad šia kryptimi įmonė judės ir toliau.

Pasak V. Latvėno, jo vadovaujamos įmonės tikslas ne tik siekti pelno. Šis siekis yra kur kas platesnis – siekti pelno, tačiau pasitelkti ir tvarius, visuomenei naudingus sprendimus. „Na, jeigu kalbėtume tik iš tos pusės, kad verslas siekia pelno, nori išspausti maksimumą, tai taip – ir mes esame pelno siekianti organizacija, negalime dirbti nuostolingai. Vis dėlto, jei tektų rinktis sprendimą robotizuoti pakavimą, būtume linkę žiūrėti šiek tiek plačiau – norime atnešti naudą ir visuomenei. Antras labai svarbus dalykas, kad mūsų įdarbinti žmonės dirba puikiai ir tikrai sukuria pridėtinę vertę – įdarbinę žmones su negalia pasiekiame norimą efektyvumą“, – aiškino pašnekovas.

Aš pats nepastebiu nieko, kas trukdytų šitam žmogui dirbti, ir esu patenkintas.

Kryptinga investicija

Per kelis šimtus darbuotojų su negalia įdarbinusi „Rimi Lietuva“ sukaupė nemažą patirtį. V. Kaikarienė neslepia, kad kartais tenka daugiau padirbėti, tačiau, turint tikslą, šis darbas tampa kryptinga investicija, kuri kaip grąža sugrįžta ne tik organizacijos kultūros stiprinimo prasme, bet ir nuveiktais darbais. „Negalią turintiems kolegoms pritaikyti elektroniniai mokymai, darbo vietos – visa tai atrodo jau labai įprasta mūsų organizacijoje. Tačiau mūsų darbuotojai nenustoja stebinti: štai visas mūsų Panevėžio „Rimi“ kolektyvas išmoko gestų kalbą ir geba ja bendrauti. Tai įkvėpimas ne tik visiems mūsų rimiečiams, bet ir kitoms organizacijoms, kurios dar abejoja, ar verta į savo veiklą įtraukti darbuotojus su negalia. Neabejokite – tai padarius geri darbai ir iniciatyvos savaime ims sklisti jūsų organizacijoje, keldami žmonių dvasią ir kartu džiaugsmą dirbti atsakingoje bendrovėje“, – drąsino personalo vadovė.

„Hdrop“ vadovas pasakojo, kad šioje įmonėje nereikėjo pritaikyti konkrečios darbo vietos žmogui su negalia, mat darbuotojas, turintis autizmo spektro sutrikimą, dirba pakavimo srityje. Vienintelis dalykas, kuris pareikalavo kiek daugiau laiko – galbūt tik dėmesingesnis ir lėtesnis darbo užduočių išaiškinimas, tačiau vadovas atkreipia dėmesį, juk visi esame skirtingi ir negalios neturinčiam žmogui taip pat reikia laiko suprasti sudėtingesnius dalykus. „Kartais žmonėms su negalia reikia rasti būdą, kaip paaiškinti paprastesniais sakiniais, aiškiau, gal pakartoti kelis sykius, darbo vietoje padėti viską tvarkingai, kad visada galėtų rasti, bet šis įprotis naudingas ir mums patiems. Tiesą sakant, su žmonėmis, kurie turi vieną ar kitą negalią, bendrauti tam tikrais klausimais net būna lengviau nei su kitais. Jie tikrai yra atsakingi, lojalūs, dažnai labai vertina turimą darbą ir turi tikrai daug motyvacijos“, – komentavo V.Latvėnas.

Neabejokite – tai padarius geri darbai ir iniciatyvos savaime ims sklisti jūsų organizacijoje.

Praplečia akiratį

Žmonių su negalia įdarbinimas – didžiulė nauda ne tik įmonei, bet ir visuomenei, ir, savaime aišku, patiems negalią turintiems žmonėms. „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė įsitikinusi, kad geriausia reklama, kaip stiprinti negalią turinčių asmenų įtraukimą į darbo rinką, yra tiesiog tai išbandyti. „Pavyzdžiui, prisijungti prie nevyriausybinės organizacijos „SOPA“ iniciatyvos „DuoDay“, kurios metu negalią turintys žmonės gali „pasimatuoti“ profesiją. „Pasimatuoti“ ir likti, kaip tai daug kartų atsitiko mūsų „Rimi“. Tad norėtume padrąsinti žengti tą pirmą žingsnį ir tiesiog praktiškai pajausti, kas vyksta jūsų įmonėje, kai joje įsidarbina kolega su kitokiais poreikiais.

Patikėkite, tuomet daugeliui žmonių atsiveria visai kitoks savo darbo ir bendrai gyvenimo matymas, organizacijos kultūroje atsiranda daugiau rūpesčio, supratimo, atidumo vieni kitiems. Taip pat ir pagarbos, tolerancijos žmonių skirtumams, kokie jie bebūtų“, – įžvalgomis dalijosi V.Kaikarienė.

V. Latvėnas paantrino, kad žmonių su negalia įsiliejimas į kolektyvą neabejotinai praplečia viso kolektyvo akiratį. „Pavyzdžiui, jei kalbėtume apie žmones, kurie turi autizmo sutrikimą, jiems įtampą kelią neapibrėžtumai. Mes stengiamės, kad viskas būtų maksimaliai aišku. Man, pavyzdžiui, pačiam tai buvo pirmas kartas, kai teko bendrauti su autizmo sutrikimą turinčiu žmogumi, aš apie tokią negalią iki tol nieko nežinojau.

Dabar aš suprantu, kad tai yra lygiai toks pats žmogus kaip ir mes, tik jis turi tam tikrų ypatybių. Jaučiu didelę motyvaciją, gera žinoti, kad žmogui šis darbas nėra nereikšminga stotelė – jaučiu, kad jis vertina ir jam patinka šis darbas“, – kalbėjo „Hdrop“ vadovas.

„Rimi Lietuva“ personalo vadovė tikino, kad šiandien tiesiog norisi palinkėti įmonėms išdrįsti žengti žingsnį, kuris ir padės suprasti, ar tos baimės, stabdančios nuo nestandartinių sprendimų, naujovių, kitokio požiūrio, yra pagrįstos, o gal tai tik vaizduotė, kuri yra toli nuo realybės. Nepamirškime, kad žmonėms su negalia ateiti pas jus dar nedrąsiau, nei jums juos priimti, bet jūsų susitikimas gali pakeisti abiejų pusių gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas