Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įprotis valgyti nesveiką maistą priklauso ir nuo aplinkos

Neseniai atlikto tyrimo išvados galėtų nustebinti daugelį nesveiko maisto gerbėjų. Pasirodo, žmonės mėgsta nesveiką maistą ne tik dėl to, kad jis yra skanus, – rašoma dailymail.co.uk tinklalapyje.
Kukurūzų spragėsiai
Kukurūzų spragėsiai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Mokslininkai įrodė, kad žmogus yra labai pavaldus savo įpročiams. Kai žmonės susieja kokią nors vietą su tam tikru maistu, pavyzdžiui, kino teatrą su spragėsiais, tą maistą jie valgytų net ir tada, kai jis jau bus neskanus ar pasenęs.

Pietų Kalifornijos universiteto mokslininkai atliko tyrimą siekdami išsiaiškinti, kodėl žmonės persivalgo. Į kiną atėjusiems tyrimo dalyviams jie davė ką tik paruoštų spragėsių ir tokių spragėsių, kurie buvo kepti prieš savaitę.

Žmonės, kurie filmus žiūrėdami kino teatre įprastai spragėsių nevalgo, tyrimo metu suvalgė daugiau šviežių spragėsių, nes jie tiesiog buvo skanesni. Tačiau tie žmonės, kurie žiūrėdami filmą įprastai visada nusiperka spragėsių, tyrimo metu suvalgė tokį patį kiekį ir šviežių, ir savaitę pastovėjusių spragėsių.

Tai reiškia, kad žmonėms, turintiems įprotį filmo metu užkandžiauti, buvo nesvarbu, ar spragėsiai švieži, ar ne.

„Žmonės yra įsitikinę, kad jų valgymo įpročiai stipriai priklauso nuo maisto skonio. Atrodytų niekam nepatinka šalti, minkšti, savaitės senumo spragėsiai. Tačiau pasirodo, kad kai tik žmonėms išsivysto valgymo įpročiai, jiems jau tampa nesvarbus ir jų valgomo maisto skonis“, – tikina Wendy Wood, atlikto tyrimo bendraautorė.

Šis tyrimas turi didelės reikšmės suprantant persivalgymo priežastis ir žmogaus būklę, kai jis valgo, nors nesijaučia alkanas, ar kai maistas jam yra neskanus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?