„Suaugusiam žmogui per savaitę rekomenduojama suvalgyti apie 150 g riešutų, – sako sveikos mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė. – Geriausia vartoti natūralius riešutus, kurie nėra pagardinti druska ar šokoladu.“
Didžiausios Lietuvoje riešutų importuotojos bendrovės „Arimex“ vadovas Arnas Jurskis teigia, kad Lietuvos gyventojai vis dažniau atsižvelgia į sveikatos specialistų rekomendacijas.
„Pastebime, kad vartotojai mieliau renkasi natūralaus skonio, mažai apdorotus produktus, – sako A. Jurskis. – Atsižvelgdami į tai, ir patys siūlome natūralius, neapdirbtus riešutus“.
Pasak V. Kurpienės, riešutuose esantys nesotieji riebalai padeda sumažinti kenksmingo cholesterolio, susijusio su daugeliu širdies ligų, kiekį.
Tokių širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų gausu anakardžiuose, migdoluose, pistacijose, makadamijų, pekano riešutuose, o polinesočiųjų riebalų gausu graikiniuose, lazdyno, kedro riešutuose.
„Be to, riešutai pasižymi ir kitomis naudingomis savybėms: juose gausu skaidulinių medžiagų, baltymų, vitaminų E, B6, folio rūgšties, magnio, cinko, seleno“, – sako mitybos specialistė.