Žiemą vertėtų vengti kavos ir pieno produktų

Kai oras nebelepina šiluma, idealiausias maistas organizmui – daržovių sriubos ar troškiniai.
Sriuba
Sriuba / Photos.com nuotr.

Natūralu, kad vasarą ir pavasarį maitinamės sveikiau, tačiau nėra priežasties pamiršti sveiką gyvenseną ir žiemą, – informuoja Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras.

Mitybos specialistai rekomenduoja žiemą dažniau vartoti šiltą arba karštą maistą, valgyti produktus, kuriuose gausu angliavandenių. Teigiama, kad šaltuoju metų laiku vertėtų gerti mažiau kavos – mokslininkų teigimu, kofeinas skatina organizmą kaupti riebalus. Be to, rekomenduojama žiemą mažiau vartoti pieno produktų, nes dėl jų ima formuotis gleivės, kurios trukdo organizmui kovoti su virusais. Nereikėtų organizmo apsunkinti sunkiai virškinamu, greituoju maistu, neturinčiu pakankamai vertingų medžiagų ir vitaminų. 

Specialistai teigia, kad žiemą vertėtų vengti alkoholio, nes jis plečia kraujagysles ir mažina kūno temperatūrą. Stenkitės neužsisėdėti namuose, verčiau pabūti gryname ore, ypač ryte, kai teka saulė – natūrali šviesa veikia organizmą kaip rytinis kavos puodelis ir padeda sutelkti jėgas.

Vaisiai – puikus energijos ir vitaminų šaltinis žiemą. Specialistai rekomenduoja šaltuoju metų laiku valgyti kuo daugiau persimonų, granatų, spanguolių, įvairių oranžinių vaisų. Šie vaisiai yra žinomi dėl savo antibakterinių savybių, todėl puikiai tinka žiemą ir rudenį, kai siautėja įvairios peršalimo ligos, gripas. Jie taip pat greitina medžiagų apykaitą ir padeda tada, kai norime atsikratyti nepageidautinų kilogramų. Vitaminas C stiprina imuninę sistemą ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Mitybos ekspertai taip pat siūlo žiemą valgyti kuo daugiau grūdinių kultūrų, daržovių – moliūgų, pastarnokų, ropių, bulvių, brokolių. Šio tipo daržovės yra turtingos vitamino A ir C – tai sustiprina imuninę sistemą ir padeda išvengti peršalimo ligų. Visiems žinoma, kad žiemą niekas negali prilygti česnakui – jis nepamainomas  pajutus pirmuosius gripo simptomus ar esant gerklės infekcijai.

Ankštiniai augalai neretai yra vadinami idealiu maistu sveikatai gerinti. Jie neturi daug riebalų, juose yra gausu proteino, angliavandenių ir skaidulų. Ankštinius augalus patartina dėti į sriubas, troškinius arba naudoti salotose. Tai nepakeičiamas vitaminų šaltinis veganams ir vegetarams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų