Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

15min organizuoja 2020 m. Nacionalinę viktoriną: koks tai renginys?

Kovo 7 d. įvyks trečius metus iš eilės portalo 15min organizuojama Nacionalinė viktorina – išskirtinis žinių apie Lietuvą pasitikrinimo konkursas, kuriame dalyvauti galės visi norintys. Tai didžiausias tokio tipo renginys Lietuvoje, su kuriuo šiemet 15min kviečia paminėti Nepriklausomybės atkūrimo 30-metį.
Nacionalinė viktorina
Nacionalinė viktorina

Šiemet pirmąkart galite rinktis – ar norite dalyvauti gyvai vykstančioje viktorinoje, kuri prasidės 13 val. ar spręsti viktorinos užduotis internete nuo 19 val.

Portalas 15min atsako į dažniausiai iškylančius klausimus ir praneša, ką turėtų žinoti kiekvienas, kuris ketina vienu arba kitu būdu dalyvauti Nacionalinėje viktorinoje.

Kaip atrodys gyvai vykstanti Nacionalinė viktorina?

Gyvai vykstanti Nacionalinė viktorina yra tarsi didelis individualus protmūšis. Ji tuo pačiu metu vyks keliasdešimtyje Lietuvos ir užsienio miestų ir miestelių. Ji vyks tuo pačiu principu kaip 2018 ir 2019 m., tad ankstesniems jos dalyviams sistema bus gerai pažįstama.

Viktorinos dieną – kovo 7 d., šeštadienį – visi viktorinos dalyviai, atvykę į viktorinos vietą savo mieste ar miestelyje, atsakinės į tuos pačius 240 klausimų apie Lietuvą.

Klausimai bus pateikti atspausdinti ant klausimų lapų, klausimynus dalyviai gaus atvykę į viktorinos vietą. Atsakymus reiks pateikti raštu – panašiai kaip, tarkime, egzamine.

Pamatyti, kaip atrodė 2019 m. Nacionalinė viktorina Vilniuje ir įvairiuose Lietuvos miestuose, galite žemiau esančiose galerijose.

Viktoriną sudarys du kėliniai po 60 minučių. Abiejų kėlinių metu žaidėjai turės atsakyti į po 120 raštu pateiktų klausimų iš 4 temų. Taigi, iš viso viktoriną sudarys 240 klausimų iš 8 temų.

Po abiejų kėlinių klausimynai bus surenkami, skaitomi atsakymai, o dalyviai taisys vieni kitų klausimus. Suskaičiavus ir apibendrinus rezultatus, po kelių dienų bus paskelbti Lietuvos geriausieji – tiek visoje Lietuvoje, tiek atskirose temose, tiek atskiruose miestuose.

Nacionalinė viktorina vyksta jau penktą kartą, o portalas 15min ją organizuoja trečius metus iš eilės. Pernai viktorinos nugalėtoju tapo matematikas Šarūnas Dirmeikis, užpernai – komikas Paulius Ambrazevičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nacionalinės viktorinos čempionas Paulius Ambrazevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nacionalinės viktorinos čempionas Paulius Ambrazevičius
Kaip Nacionalinė viktorina vyks internete?

Kovo 7 d. vakare, pasibaigus realybėje vykstančiai Nacionalinei viktorinai, portalo 15min pagrindiniame puslapyje atsiras internetui pritaikyta jos versija. Šios viktorinos užduotys internete atsiras 19 val ir bus prieinamos 24 valandas.

Ji bus skirta tiems, kurie norės pasitikrinti žinias neišeidami iš namų, taip pat gyvenantiems ar viktorinos dieną būsiantiems vietovėse, kur gyvoji Nacionalinė viktorina nevyksta.

Internetinės viktorinos klausimai bus kuriami pagrindinės viktorinos klausimų pagrindu, bet jų bus mažiau (120, o ne 240) ir jie turės atsakymų variantus.

Atsakyti į 120 klausimų turėsite per valandą – bet, žinoma, galite tai padaryti ir greičiau. Atsakę į visus klausimus dalyviai sužinos, kiek klausimų atsakė teisingai.

Jei esate sprendę 15min rubrikos „Pasitikrink žinias“ testus – Nacionalinė viktorina internete atrodys panašiai, tik klausimų bus daugiau ir jie bus iš įvairių sričių.

Dalyvauti internetinėje Nacionalinėje viktorinoje galėsite sau patogiu laiku – internete viktorinos užduotys bus prieinamos 24 valandas. Jos bus paskelbtos kovo 7 d. vakarą, 19 val., ir bus pasiekiamos iki 19 val. vakaro kovo 8 d. (sekmadienį)Tiesiog apsilankykite 15min portale bet kada šiuo laiko tarpu ir rasite užduotis.

Šios viktorinos atskirų dalyvių rezultatai viešai skelbiami nebus, dalyviai juos išvys savo kompiuterių ar mobiliųjų telefonų ekranuose. Kartu su atsakymais matysite, kiek procentų dalyvių vieną ar kitą klausimą atsakė teisingai.

Į prizus pretenduoti galimybę turės visi iki galo Nacionalinės viktorinos užduotis internete išsprendę dalyviai. Norint dalyvauti internetinėje viktorinoje išankstinė registracija nereikalinga.

Kaip pasirinkti, kurioje viktorinoje dalyvauti?

Jei norite gauti pilną Nacionalinės viktorinos patirtį, pabandyti atsakyti į visus 240 mūsų paruoštų klausimų, įgyti maksimalų naujų žinių skaičių, varžytis dėl titulų ir galimybės išvysti savo vardą tarp geriausiųjų – kviečiame dalyvauti gyvai vyksiančioje viktorinoje.

Na, o jei norite paprastesnio ir lengvesnio viktorinos varianto, galimybės patogiai spręsti užduotis iš namų, atsipalaidavus, jums tinkamu laiku – kviečiame varžytis internetinėje viktorinoje.

Rengdamas Nacionalinę viktoriną ir internete, portalas 15min siekia padaryti viktoriną išties Nacionaline, suteikdamas joje galimybę varžytis kiekvienam lietuviui – kad ir kur jis gyvena ar dirba, kad ir kokios aplinkybės jam gali sukliudyti Nacionalinėje viktorinoje šeštadienį varžytis gyvai.

Kur galiu dalyvauti Nacionalinėje viktorinoje?

Gyvoji Nacionalinė viktorina vyks 41-ame Lietuvos ir užsienio mieste. Dalyvauti internetinėje viktorinoje galima iš bet kur – tereikia kovo 7 d. vakare apsilankyti 15min portale.

Didžiausiuose Lietuvos miestuose gyvosios viktorinos organizavimu rūpinasi 15min.

Mažesniuose Lietuvos miestuose ir užsienyje viktorina vyksta ten, kur atsiranda ją suorganizuoti ir savo miesto dalyviams šventę padaryti norinčių ir galinčių entuziastų.

32 iš 41 miesto yra Lietuvoje – tai Alytus, Anykščiai, Biržai, Briuselis, Druskininkai, Elektrėnai, Ignalina, Jonava, Jurbarkas, Kaišiadorys, Kalvarija, Kaunas, Kelmė, Klaipėda, Kretinga, Kupiškis, Lentvaris, Marijampolė, Molėtai, Pakruojis, Panevėžys, Pasvalys, Plungė, Pravieniškės, Rokiškis, Rūdiškės, Šakiai, Šiauliai, Tauragė, Ukmergė, Vilnius ir Žasliai.

Devyni miestai yra užsienyje – tai Briuselis, Dublinas, Kopenhaga, Londonas, Mančesteris, Oslas, Stokholmas, Tokijas ir Varšuva.

Viktorina skirtinguose miestuose vyks skirtingose erdvėse. Vilniuje ir Kaune viktorinos dalyvius priims jos partneris Vilniaus universitetas, Klaipėdoje viktorina vyks Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešojoje bibliotekoje, Šiauliuose – Šiaulių universitete, Panevėžyje – Panevėžio apskrities G.Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje.

Gintaro Čaikausko nuotr/Jungtinis gyvybės mokslų centras, kurio patalpose Vilniuje vyksta Nacionalinė viktorina
Gintaro Čaikausko nuotr/Jungtinis gyvybės mokslų centras, kurio patalpose Vilniuje vyksta Nacionalinė viktorina

Tikslų viktorinos vietos adresą savo mieste galite rasti adresu https://www.15min.lt/nacionaline-viktorina/kur. Miestų, kuriuose vyks viktorina, sąrašas dar gali augti.

Kada prasidės ir kiek laiko truks Nacionalinė viktorina?

Viktorina Lietuvos miestuose ir miesteliuose prasidės 13 val., o užsienio miestuose ir miesteliuose – tokią valandą, kad ji sutaptų su 13 val. Lietuvos laiku.

Tai reiškia, kad Londone, Dubline ir Mančesteryje vietos laiku viktorina prasidės 11 val., o Briuselyje, Osle, Kopenhagoje ir Stokholme – 12 val. Išimtis – Tokijas, kur viktorina prasidės 14 val. vietos laiku.

Viktorina truks apie 3-5 valandas (mažesniuose miestuose, kur mažiau dalyvių – trumpiau, didesniuose – ilgiau).

Patys viktorinos kėliniai truks po valandą, dar maždaug po pusvalandį užtruks kiekvieno kėlinio atsakymų skaitymas ir taisymas. Dar maždaug pusvalandį truks pertrauka.

Kokio pobūdžio klausimai bus viktorinoje?

Klausimai bus labai įvairūs, jie bus suskirstyti į 8 temas: kultūra, kūryba, tradicijos, istorija, visuomenė, gyvenimas, sportas bei geografija ir gamta. Visi klausimai bus susiję su Lietuva ar lietuviais.

Kadangi temų įvairovė labai plati, žmogaus, kuris atsakytų į visus ar beveik visus klausimus, greičiausiai neatsiras, tačiau tai taip pat reiškia, kad kiekvienas dalyvis ką nors žinos bent jau tam tikroje srityje.

Gyvai vykstančioje viktorinoje į klausimus galima atsakinėti bet kokia eilės tvarka. Už teisingą atsakymą į klausimą yra skiriamas taškas. Už neteisingą atsakymą – nulis taškų. Pusės, ketvirčio taškų ir panašiai gauti neįmanoma – atsakymas yra arba teisingas, arba ne.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinė viktorina
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinė viktorina

Atsakinėjant į klausimus griežtai draudžiama naudotis bet kokiomis ryšio priemonėmis (kompiuteriais, išmaniaisiais telefonais ir t. t.), bet kokia literatūra, užrašais. Taip pat draudžiama nusirašinėti nuo kitų dalyvių, jų klausinėti ar jiems trukdyti.

Norėdami suprasti, kokio pobūdžio klausimų tikėtis viktorinoje, galite susipažinti su praėjusių metų klausimais. Galite juos rasti tokia forma, kokia buvo pateikti viktorinoje (https://www.15min.lt/nacionaline-viktorina/viktorinos-klausimai), arba pabandyti išspręsti kaip interaktyvų testą.

Anksčiau buvo publikuoti 5 testai, parengti pagal praėjusių metų viktorinos klausimus. Testą su temos „Kultūra“ klausimais rasite čia. Testą su temos „Kūryba“ klausimais rasite čia. Testą su temos „Tradicijos“ klausimais rasite čia. Testą su temos „Istorija“ klausimais rasite čia. Testą su temos „Visuomenė“ klausimais rasite čia.

Panašia forma kaip šie testai klausimai bus pateikiami ir internetinėje Nacionalinėje viktorinoje. Tik vietoje 8 atskirų testų bus vienas didelis 120 klausimų testas, į kurio klausimus turėsite atsakyti per valandą.

Kiekviename klausime reikės rinktis vieną iš keturių atsakymo variantų. Tik pasirinkus atsakymą, bus galima išvysti kitą klausimą. Atsakę visus klausimus, išvysite teisingus atsakymus ir sužinosite, kiek atsakėte.

Kaip vyks gyvai vykstančios Nacionalinės viktorinos atsakymų taisymas?

Gyvai vykstančioje Nacionalinėje viktorinoje vieni kitų atsakymų lapus taisys patys dalyviai.

Tiek pirmam, tiek antram kėliniui pasibaigus, vedėjas ir jo asistentai surinks dalyvių atsakymų lapus. Tada bus skelbiami atsakymai į to kėlinio klausimus.

Kol vyks atsakymų skelbimas, dalyviai taisys vieni kitų atsakymus, o ištaisę suskaičiuos taškus. Vedėjai bei jų padėjėjai prižiūrės šį procesą ir esant reikalui spręs ginčus.

Po kėlinių žaidėjai, jei norės, turės galimybę pasižiūrėti į savo atsakymų lapus ir įsitikinti, kad jų atsakymai ištaisyti bei taškai suskaičiuoti teisingai.

Viktorinos organizatoriai per kelias dienas po viktorinos pertikrins geriausiai Lietuvoje, kiekviename mieste ir kiekvienoje temoje pasirodžiusių žaidėjų atsakymus. Tuomet bus paskelbti galutiniai rezultatai.

Ar renginys mokamas?

Dalyvavimas Nacionalinėje viktorinoje yra visiškai nemokamas.

Kodėl verta dalyvauti Nacionalinėje viktorinoje?

Dėl įvairių priežasčių. Dėl to, kad tai puiki proga kitaip negu įprasta paminėti Lietuvos atkūrimo 30-metį. Dėl to, kad įgysite naujų žinių apie Lietuvą. Dėl to, kad galėsite draugiškai pasivaržyti su draugais ar artimaisiais. Dėl to, kad įdomiai ir prasmingai praleisite laiką!

Ar gyvai vykstančioje viktorinoje gali dalyvauti komandos?

Gyvai vykstančioje Nacionalinėje viktorinoje kiekvienas dalyvis varžosi tik už save. Taip jis galės pasitikrinti būtent savo žinias apie Lietuvą.

Tačiau, žinoma, į viktoriną galima ateiti su draugais ar draugėmis, kad draugiškai pasivaržytumėte ir palygintumėte savo žinias.

Ar viktorinoje gali dalyvauti nepilnamečiai?

Gali, amžiaus cenzo nėra. O bent į kai kuriuos klausimus tikrai atsakys kiekvienas.

Tačiau jei jūsų vaikui yra 14 metų ar mažiau ir jis nori dalyvauti gyvai vykstančioje viktorinoje, turėtų lydėti suaugęs asmuo.

Vaikų, kurie užduotis spręsti dar per maži, į gyvai vykstančią viktoriną rekomenduojame nesivesti – viktorinos kėlinių metu palaikoma tyla, o maži vaikai gali trukdyti susikaupti tiek tėvams, tiek kitiems dalyviams.

Ką būtina atsinešti į gyvai vykstančią viktoriną?

Vienintelis dalykas, kurį privalo atsinešti Nacionalinės viktorinos dalyviai – rašymo priemonė.

Kaip galima užsiregistruoti į viktoriną?

Registracija į gyvai vykstančią Nacionalinę viktoriną vyksta per 15min puslapį. Registracijos formą rasite paspaudę šią nuorodą. Sėkmės!

Norint dalyvauti internetinėje viktorinoje išankstinė registracija nereikalinga. Tiesiog kovo 7 d. 19 val. apsilankykite 15min puslapyje.

Noriu organizuoti viktoriną savo mieste. Ką daryti?

15min kviečia visus entuziastus, norinčius padovanoti šventę savo miestui, prisijungti prie Nacionalinės viktorinos organizatorių.

Visus, norinčius organizuoti viktoriną savo mieste, kviečiame susisiekti su viktorinos organizatoriais el. paštu nacionalineviktorina@gmail.com – gausite daugiau informacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas