Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 25

„Aistros“: kokias nuotraukas spausdino tarpukario erotinis žurnalas?

„Daug natūralių nuotraukų, iliustruotų novelių, humoro“. Taip prisistatė pirmasis Lietuvoje leistas erotinio pobūdžio žurnalas – arba, kaip sakyta tuomet, „magazinas“ – kuris vadinosi „Aistros“. Šis žurnalas buvo leidžiamas 1931-1933 m.
Nuotrauka leidinyje „Aistros“
Nuotrauka leidinyje „Aistros“ / epaveldas.lt nuotr.

Šis tekstas – 15min vasarinio projekto „Lietuva šiandien prieš...“ dalis. Vasarą pasakosime, ką tarpukariu rašė įvairūs Lietuvos laikraščiai. Dėmesį kreipsime ne tiek į rimtas, dideles naujienas, kiek į visokius keistus to meto Lietuvos kasdienybės nutikimus, smulkmenas, kriminalus, įdomias reklamas ir pan.

Iš viso 1931-1933 m. pasirodė 6 šio žurnalo numeriai, kiekvienas jų turėjo po 30-66 puslapius.

Didžiąją dalį kiekvieno numerio užimdavo trumpi bulvarinio pobūdžio apsakymai ir meilės istorijos, taip pat būdavo ir įdomybių, humoro skyreliai.

Visgi galima nujausti, kad nemaža dalis skaitytojų žurnalą pirkdavo būtent dėl nuotraukų, kurios buvo pakankamai atviros. Kiekviename numeryje buvo bent po kelias nuotraukas su mažai apsirengusiomis ar visai neapsirengusiomis moterimis, kurias lydėjo tokie prierašai kaip „Moderniška vaidelutė“ ar „Svajonių pasaulis“.

Žurnalas spausdino ne tik erotinio pobūdžio nuotraukas. Jame būdavo ir nemažai populiarių to meto kino aktorių nuotraukų – beje, ne tik moterų, bet ir vyrų.

Žurnalo „atsakomuoju redaktoriumi“ buvo įvardintas „Ed. Streikas“. Internete daugiau informacijos apie jį aptikti nepavyko – įmanoma, kad tai buvo slapyvardis.

Taip pat buvo nurodoma, kad žurnalas „leistas karo cenzūros“ – Lietuvoje galiojant karinei padėčiai, cenzoriai turėjo patvirtinti visų knygų ir periodinių leidinių leidimą.

Leidinio kaina svyravo nuo 1 iki 1,50 Lt. Tai atitiktų maždaug 7-10 eurų šiais laikais.

Pamatyti, kaip atrodė leidinyje publikuotos nuotraukos, galite žemiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne