Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 06

Čelsis, arsenalas ir karšti pentinai: iš kur atsirado Anglijos futbolo klubų pavadinimai

Šeštadienį startuoja „Premier“ lygos – stipriausios Anglijos futbolo lygos – 2023-2024 m. sezonas. Kaip ir kasmet, dėl Anglijos čempionų titulo varžysis 20 klubų. „Arsenal“, „Chelsea“, „Manchester United“, „Tottenham Hotspur“ ir kiti – šie pavadinimai yra puikiai žinomi ne tik anglams, bet ir daugeliui lietuvių. Tačiau, kaip ir visi pavadinimai, jie turėjo iš kažkur atsirasti. Ką jie reiškia? Ir kada atsirado?
Nukeltas dar vienas „Premier“ lygos mačas
Stadionas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis tekstas buvo rašytas prieš 2022-2023 m. sezoną, 2023 m. atnaujintas ir papildytas.

Gilinantis į klubų pavadinimų reikšmę ir kilmę, galima daug sužinoti apie ankstyvąją futbolo istoriją, nes visiems be išimties aukščiausios Anglijos lygos klubams jau yra bent 100 metų.

Anglijos lygoje žaidžia klubas, pavadintas pagal viduramžių karvedžio pravardę, klubas, pavadintas pagal prieš 80 metų sudegusius rūmus, klubas, pavadintas pagal mišką, kuriame kadaise gyveno Robinas Hudas...

Ir tai – tik keli pavyzdžiai. Kviečiame pasidomėti Anglijos klubų pavadinimais ir tuo pačiu geriau pažinti futbolo vaikystę.

Visų 20 Anglijos klubų susikūrimo aplinkybės ir pavadinimų kilmė pristatyti abėcėlės tvarka.

Taip pat pristatome, kokią aukščiausią vietą kiekvienas klubas yra užėmęs Anglijos stipriausioje futbolo lygoje. Nuo 1992 m. tokia lyga yra „Premier“ lyga, 1888-1992 m. stipriausia Anglijos lyga buvo Anglijos futbolo lygos pirmasis divizionas.

„Arsenal“

Arsenalą tarptautinių žodžių žodynas tiesiogine prasme apibrėžia kaip vietą, kurioje gaminami, taisomi ir laikomi ginklai ir amunicija. Londono „Arsenal“ pavadinimo kilmė susijusi būtent su tokia vieta.

Karališkasis arsenalas buvo teritorija Vulvičo rajone pietryčių Londone, kur buvo gaminami ginklai ir amunicija, taip pat vykdyti Britanijos kariuomenei skirtų ginklų bandymai.

Prieš I pasaulinio karo pradžią Karališkajame arsenale dirbo apie 80 tūkst. žmonių.

Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Karališkajame arsenale 1895 m.
Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Karališkajame arsenale 1895 m.

Būtent šio arsenalo darbininkai XIX a. pabaigoje susibūrė į futbolo klubą. Kada tai įvyko – tiksliai neaišku, bet dabar kaip pirmųjų rungtynių data dažniausiai minimas 1886 m. gruodis.

Iš pradžių komanda vadinosi „Dial Square“ pagal arsenale buvusias dirbtuves, tačiau netrukus jos nariai nusprendė pakeisti pavadinimą į daug skambesnį „Royal Arsenal“.

Po kurio laiko pavadinimas vėl pakeistas, šįkart į „Woolwich Arsenal“. Būtent taip komanda vadinosi, kai tapo profesionalia.

1913 m. sudegus klubo stadionui ir klubui persikėlus į kitą stadioną šiaurės Londone, žodis „Woolwich“ buvo pašalintas iš klubo pavadinimo ir komanda tapo tiesiog Londono „Arsenal“. Toks pavadinimas išliko iki šiol.

Anglijos čempionais „Arsenal“ yra tapę 13 kartų, pastarąjį sykį – 2004 m.

„Aston Villa“

Birmingemo „Aston Villa“ pavadinimo šaknys slypi... bažnyčioje. Apie 1850 m. Astono rajone Birmingeme buvo pastatyta metodistų bažnyčia, gavusi Astono vilos (Aston Villa) pavadinimą. Tokį pavadinimą ji gavo nuo greta stovėjusio namo, pastatyto maždaug šimtu metų anksčiau.

1872 m. Biblijos mokyklos, kuri Astono viloje rinkdavosi kiekvieną sekmadienį, nariai nutarė įkurti kriketo komandą ir ją pavadino „Aston Villa“.

Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./"Aston Villa" komanda 1896-1897 m.

1874 m. keli komandos nariai išvydo pirmąsias savo futbolo rungtynes ir susižavėjo futbolu. Jie nutarė pradėti žaisti ne kriketą, bet futbolą.

„Aston Villa“ futbolo klubas startavo kaip mėgėjų klubas – tuomet visi klubai buvo tokie. Ilgainiui klubui įvairiuose mėgėjų turnyruose sekėsi vis geriau.

1886 m. „Aston Villa“ tapo pirmuoju futbolo klubu Anglijoje, turėjusiu trenerį, o 1888 m. kartu su dar 11 komandų tapo Anglijos futbolo lygos – pirmosios profesionalios Anglijos futbolo lygos – steigėjais. Nuo tada klubo pavadinimas nesikeitė.

Anglijos čempionais „Aston Villa“ yra tapę 7 kartus, pastarąjį sykį – 1981 m.

„AFC Bournemouth“

„AFC Bournemouth“ futbolo klubas buvo įkurtas 1899 m. prie Bornmuto kurorto Pietų Anglijoje. Iš pradžių klubas vadinosi „Boscombe“ pagal Bornmuto priemiestį, tuomet dar atskirą miestelį Boskomą. Šiame priemiestyje esančiame stadione komanda namų rungtynes žaidžia nuo 1910 m.

Ilgą laiką klubas žaidė regioninėse lygose. Pirmąkart Anglijos futbolo lygos nariais „Boscombe“ tapo 1920 m., tuomet pradėjo žaisti trečiame divizione.

Po kelių metų, siekiant, kad klubas geriau atspindėtų vietovę, kuriai atstovauja, jis buvo pervadintas „Bournemouth and Boscombe Athletic“.

Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Bornmutas XIX a. pabaigoje
Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Bornmutas XIX a. pabaigoje

1973 m. klubas buvo pervadintas „AFC Bournemouth“ tikintis, kad klubas atsiras Anglijos futbolo klubų abėcėlinio sąrašo pradžioje.

Iki pat 1987 m. klubas beveik visą laiką žaidė trečiajame pagal pajėgumą Anglijos futbolo lygos divizione, bet tais metais pateko į antrąjį. O 2015 m. „AFC Bournemouth“ pirmąkart pateko į „Premier“ lygą.

Aukščiausia kada nors klubo užimta vieta „Premier“ lygoje – 9 vieta 2017 m.

„Brentford“

„Brentford“ klubas buvo įkurtas 1889 m. Brentfordo miestelyje, kuris tuomet dar buvo atskiras miestas, o dabar yra Londono dalis.

Šio klubo pavadinimo istorija išskirtinumu nepasižymi – jį į klubą susibūrę vietos gyventojai pavadino pagal miestelį, kurį atstovavo.

Ilgą laiką „Brentford“ žaidė Anglijos futbolo mėgėjų lygose ir ilgainiui tapo vienu sėkmingiausių Londono regiono mėgėjų klubų. 1920 m. „Brentford“ buvo priimtas į Anglijos futbolo lygos trečią divizioną.

1935-1939 m. „Brentford“ buvo patekę į pirmą divizioną ir kurį laiką buvo viena sėkmingiausių Anglijos komandų, bet vėliau prasidėjo smukimas.

1947 m. iškritę iš aukščiausios Anglijos futbolo lygos, į ją „Brentford“ grįžo tik 2021 m. Brentfordas Londono dalimi tapo 1965 m.

Aukščiausia kada nors klubo užimta vieta aukščiausioje Anglijos lygoje – 5 vieta 1936 m.

„Brighton & Hove Albion“

„Brighton & Hove Albion“ klubo, įprastai vadinamo tiesiog „Brighton“, pavadinimo pradžią paaiškinti lengva – ji susideda iš greta esančių Braitono ir Hovo miestų Anglijoje, kuriems atstovauja futbolo klubas, pavadinimų. Administraciškai šie du miestai sudaro vieną miestą. Tačiau ką reiškia žodis „Albionas“?

Albionas – tai vienas iš seniausių Didžiosios Britanijos salos pavadinimų, naudotas dar senovės graikų ir romėnų. Jis kilo iš lotyniško žodžio albus, reiškiančio „baltas“.

Šis pavadinimas, spėjama, kilo pagal baltąsias Doverio uolas – vieną pirmųjų vaizdų, kuriuos išvysdavo į Angliją nuo žemyninės Europos atplaukiantys laivai.

123rf.com nuotr./Doverio uolos
123rf.com nuotr./Doverio uolos

Britanijos imperijos laikais XIX a. „Albionas“ dažnai naudotas kaip Didžiosios Britanijos salos pavadinimo sinonimas.

„Brighton & Hove Albion“ futbolo klubas buvo įkurtas 1901 m. Iš pradžių klubą kūrę entuziastai svarstė pavadinti klubą „Brighton & Hove United“, tačiau vėliau šio varianto nutarta atsisakyti, nutarus, kad jis skamba per daug pretenzingai ir gali priversti sirgalius galvoti, kad kalbama apie mėgėjų ir profesionalų futbolo sąjungą.

Žodis „Albion“, klubo kūrėjų manymu, klubo pavadinime skambėjo daug geriau.

Juo labiau kad nuorodų į Albioną miestuose Braitono ir Hovo miestuose buvo pilna – nuo 1826 m. veikė „karališkojo Albiono“ viešbutis, veikė Albiono smuklė, buvo Albiono gatvė, egzistavo ir kriketo klubas tokiu pavadinimu.

Nuo 1901 m. futbolo klubo pavadinimas nesikeitė. Didžiąją dalį savo istorijos klubas praleido žemesnėse lygose, bet 2015 m. pasiekęs „Premier“ lygą joje išsilaikė iki šiol.

Ypač sėkmingas klubui buvo praėjęs sezonas. Aukščiausia kada nors klubo užimta vieta aukščiausioje Anglijos lygoje – 6 vieta 2022-2023 m.

„Burnley“

„Burnley“ klubas buvo įkurtas 1882 m. Bernlio mieste Lankašyro grafystėje. Tai vienas mažiausių Anglijos miestų, kurio komanda šiemet žais „Premier League“ – mieste gyvena vos apie 70 tūkst. gyventojų, mažiau nei Panevėžyje.

Klubą įkūrė regbio komandos miesto regbio komandos „Burnley Rovers“ nariai, nutarę, kad nori žaisti nebe regbį, o futbolą.

Po kelių dienų komanda vienbalsiai pašalino žodį „Rovers“ iš pavadinimo. Anot tuometinio klubo sekretoriaus George‘o Waddingtono, pasiūlysio išmesti žodį, klubas „įgis psichologinį pranašumą prieš kitus vietinius klubus, jei vadinsis miesto, kurį atstovauja, pavadinimu“.

Po metų jis tapo vienu iš pirmųjų profesionalių futbolo klubų Anglijoje. O 1888 m. „Burnley“ su dar vienuolika klubų, tarp jų ir jau minėta „Aston Villa“, tapo Anglijos futbolo lygos steigėjais.

1921 m. „Burnley“ pirmąkart tapo Anglijos futbolo lygos čempionais. Vėliau dar kartą stipriausi Anglijoje „Burnley“ buvo 1960 m. Tačiau apskritai visą savo egzistavimo laikotarpį klubas nuolat blaškėsi tarp įvairaus stiprumo lygų, tai kildamas į pirmą lygą, tai krisdamas į trečią ar net ketvirtą.

Komandai stipriai pakenkė 1961 m. pakeistos lygos taisyklės, panaikinusios maksimalaus atlyginimo, kurį gali gauti žaidėjas, apribojimą. Tai reiškė, kad komandoms iš mažų miestų, tokių kaip Bernlis, tapo sunku konkuruoti su didmiesčių kaip Londonas ar Mančesteris klubais.

1992 m., laimėjęs ketvirtą pagal stiprumą Anglijos futbolo lygą, „Burnley“ tapo vos antruoju klubu, bent po sykį triumfavusiu visose keturiose stipriausiose Anglijos futbolo lygose.

2009 m. „Burnley“ po daugiau negu 30 metų pertraukos vėl pakilo į stipriausią Anglijos futbolo lygą – „Premier League“. Po to komanda keliskart iš jos buvo iškritusi, bet visada vėl sugrįždavo, paskutinis toks sugrįžimas buvo būtent praėjusį sezoną, kai „Burnley“ tapo antrosios pagal stiprumą Anglijos lygos čempionais.

Komanda dukart yra tapusi Anglijos čempione, paskutinį kartą 1960 m.

„Chelsea F. C.“

„Chelsea“ klubas buvo įkurtas 1905 m. Fulhamo rajone Londone, kuomet verslininkas Henry Mearsas įsigijo čia esantį stadioną ir nutarė jį naudoti futbolo varžyboms.

Klubas pavadinimu „Fulham F. C.“ jau egzistavo ir į naują stadioną keltis nesutiko. Tad H.Mearsas nutarė kurti naują klubą, kuris buvo pavadintas „Chelsea“ pagal greta esantį ir savo klubo dar neturėjusį Čelsio rajoną. Kuris dabar yra vienas prabangiausių Londono rajonų.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Londono „Chelsea“
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Londono „Chelsea“

Jau antrajame savo sezone Londono „Chelsea“ pateko į aukščiausią Anglijos futbolo lygą ir nuo tada išliko vienu elitinių Anglijos klubų.

Anglijos čempionais „Chelsea“ yra tapę 6 kartus, pastarąjį sykį – 2017 m.

„Crystal Palace“

Krištolo rūmai (Crystal Palace) Londono Haid parke iškilo 1851 m. Tai buvo didžiulis pastatas iš stiklo ir metalo, skirtas Didžiajai pasaulinei parodai.

Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Krištolo rūmai
Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Krištolo rūmai

Tai buvo tarptautinė kelis mėnesius trukusi paroda, skirta pademonstruoti didžiausiems Pramonės revoliucijos laimėjimams. Krištolo rūmai buvo 564 metrų ilgio, lubų aukštis viduje siekė 39 metrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas