Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES investicijų dienos protmūšyje Kaune triumfavę moksleiviai: svarstydami ES investicijas nepamirškime kultūros

Į praėjusį penktadienį Kaune vykusią ES investicijų dieną įsitraukė ne tik šio miesto verslo bendruomenė, bet ir moksleiviai. Kaune vyko moksleiviams skirtas protmūšis, kurio dalyviai varžėsi atsakinėdami į klausimus apie Lietuvą. Dalis klausimų buvo susiję ir su ES bei ES fondų investicijomis į Lietuvą.

Protmūšis buvo Kaune vykusio Finansų ministerijos inicijuoto informacinio renginio „ES investicijų diena Jūsų mieste“. Spalį tokie renginiai vyksta įvairiuose Lietuvos regionų miestuose.

Į KTU gimnazijoje vykusį protmūšį moksleiviai rinkosi noriai – užsipildė pilna salė. Protmūšyje varžėsi 7 komandos, daugiau negu 40 dalyvių.

Laimėjusi komanda surinko 41,5 taško iš 50 galimų, sėkmingai gliaudžiusi klausimus tiek apie Lietuvą, tiek apie Kauną.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Protmūšis KTU gimnazijoje
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Protmūšis KTU gimnazijoje

Nugalėtojai protmūšių pasaulyje nėra naujokai – jie sakė, kad kas savaitę vaikšto į protmūšius patys, žiūri visus televizinius žaidimus, be to, įvairūs pačių gimnazistų kuriami teminiai protmūšiai vyksta ir gimnazijoje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Protmūšio KTU gimnazijoje nugalėtojai
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Protmūšio KTU gimnazijoje nugalėtojai

Paklausti, kokia vieta Kaune jiems atrodo įdomiausia, ką verta parodyti atvykėliai, gimnazistai pastebėjo, kad moksleiviai iš Liuksemburgo, kurie neseniai į gimnaziją buvo atvykę mainų programos metu, susižavėjo „Žalgirio“ arena, po kurią jiems buvo suorganizuota ekskursija.

Taip pat jie akcentavo Kauno gatvės meną – anot jų, Kaune daug gražių piešinių ant sienų ir juos verta rodyti svečiams iš kitų šalių.

Gimnazistai dalyvavo įvairiuose „Kaunas – Europos kultūros sostinė“ renginiuose 2022 m. ir tai jiems buvo ryškiausias Kaune pastebėtas dalykas, susijęs su Europos Sąjunga ir jos lėšomis. Jie sakė norintys, kad ir ateityje ES lėšos būtų skiriamos ir kultūrai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Protmūšis KTU gimnazijoje
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Protmūšis KTU gimnazijoje

„2022 m. Kaunas labai išpopuliarėjo, kultūros paveldas pasidarė žinomas, bet atrodo, kad jį turėtume puoselėti dar labiau. Atnaujinti, prižiūrėti objektus. Puoselėti kultūrą, nepamiršti, kad ji svarbi ne tik tada, kai Kaunas yra kultūros sostinė“, - sakė moksleivė.

Turime puoselėti kultūrą, nepamiršti, kad ji svarbi ne tik tada, kai Kaunas yra kultūros sostinė.

Kita moksleivė atkreipė dėmesį, kad ES lėšas būtų verta nukreipti į moksleivių užimtumą ir renginius.

„Mokyklose galėtų būti daugiau renginių. Pas mus KTU gimnazijoje visko pilna, bet kitose mokyklose dažnai trūksta veiklos, visi būna užsidarę tarp keturių sienų“, - sakė ji.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Protmūšis KTU gimnazijoje
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Protmūšis KTU gimnazijoje

Nugalėtojai laimėjo projekto partnerio 15min įsteigtus prizus – čekius apsipirkti internetiniame knygyne bei 15min prenumeratas.

Klausimai apėmė ir ES investicijas, jau pasiekusias Lietuvą: taip sužinoti apie naudą, kurią atnešė ir neša ES, progą gavo ir jaunoji karta.

Pateikiame keletą protmūšio klausimų. Atsakymus rasite teksto pabaigoje.

  • Kokiu penkių raidžių anglišku žodžiu vadinasi iš ES fondų lėšų steigiami modernių technologijų centrai, kuriuose mokiniams pamokų metu ar po jų sudaromos sąlygos atlikti tyrimus, konstruoti, modeliuoti ir susipažinti su mokslo inovacijomis, kūrybiškai sprendžiant iškilusias problemas? Tokie centrai veikia arba yra kuriami dešimtyje Lietuvos miestų.
  • Šis statinys stovi netoli Ignalinos. Jo eksploatacija po truputį yra nutraukiama, tam panaudojant ES fondų lėšas. Šiame pastate buvo filmuotas labai populiarus serialas, 2019 m. rodytas ir Lietuvoje. Koks tai pastatas?
  • Šis Kaune esantis parkas, kurio infrastruktūros tvarkymo darbai buvo dalinai finansuoti iš ES lėšų, yra didžiausias tam tikros rūšies medžių parkas miesto teritorijoje visoje Europoje. Kaip vadinasi šis parkas?
  • Nuo 2013 m. liepos 1 d. iki 2013 m. gruodžio 31 d. Lietuva pirmininkavo Europos Tarybai. Kokio žodžio trūksta praėjusiame sakinyje, kad jis būtų teisingas?
  • Koks gyvūnas yra vaizduojamas Žemaitijos herbe? Dabar šis gyvūnas Lietuvoje nuolat negyvena.

Kaune lankėsi ir ministrė

Be protmūšio, ES investicijų dienos Kaune metu vyko ir kiti renginiai.

Kauno ir Kauno apskrities įmonių, besidominčių ES investicijomis, atstovai rinkosi į regiono verslui skirtą renginį „InvEStuok į verslo augimą Kauno apskrityje“.

Renginyje dalyvavo finansų ministrė Gintarė Skaistė, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos viceministras Karolis Žemaitis, Investicijų agentūros specialistai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Europos investicijų diena Kaune
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Europos investicijų diena Kaune

Ministrė dalyviams tarė sveikinimo žodį, o vėliau dalyvavo diskusijoje apie 2021-2027 m. ES paramos periodo verslui teikiamas galimybes.

Taip pat renginio metu specialistai pasakojo kauniečiams apie naujas galimybes inovatyvių projektų kūrimui pritraukiant ES investicijas į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą (METP) ar į tvarių produktų kūrimą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Europos investicijų diena Kaune
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Europos investicijų diena Kaune

Buvo pristatytos ir ES investicijos į e.komerciją, eksporto plėtrą, darbuotojų ugdymą.

Be to, specialistai atsakinėjo į kauniečių klausimus, konsultavo ES investicijas pritraukti norinčiam Kauno verslui aktualiomis temomis.

Taip pat mieste lankėsi ESinvesticijos.lt komanda: atsakinėjo į miestiečių klausimus bei dalino informacinę medžiagą apie ES fondų investicijas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Europos investicijų diena Kaune
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Europos investicijų diena Kaune

20 metų sėkmės istorija

Lietuva beveik per 20 metų narystę Europos Sąjungoje pritraukė kone 20 milijardų eurų ES investicijų. Šalis pasikeitė, pokyčius mato ir jais naudojasi gyventojai visoje Lietuvoje. 2021–2027 metų laikotarpiu sulauksime 8 milijardų ES investicijų, kurios atvers naujų galimybių.

Renginiai finansuojami Europos socialinio fondo lėšomis.

www.ESinvesticijos.lt

Atsakymai į protmūšio klausimus

  1. STEAM

  2. Ignalinos atominė elektrinė
  3. Ąžuolynas
  4. Sąjungos (Europos Sąjungos Tarybai)
  5. Meška/Lokys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas