Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
13:53

„Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallah, kurį nukovė Izraelis – kas jis ir kodėl tai svarbu?

Izraelio kariuomenė šeštadienį paskelbė, kad jai smūgiavus į pogrindinę „Hezzbolah“ grupuotės būstinę Beirute (Libanas) penktadienį žuvo grupuotės lyderis Hassanas Nasrallah, viena žymiausių ir įtakingiausių figūrų Artimuosiuose Rytuose. Šią žinią patvirtino ir „Hezbollah“.
Hassanas Nasrallah
Hassanas Nasrallah / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

64 metų H.Nasrallah „Hezbollah“ vadovavo 32 metus. Jam vadovaujant grupuotė tapo karine jėga, stipresne už Libano kariuomenę ir turinčia Tel Avivą galinčių pasiekti raketų, taip pat įtakinga politine organizacija.

Grupuotė tam tikruose Libano regionuose yra pagrindinė sveikatos, švietimo ir socialinių paslaugų teikėja ir susiskaldžiusiame Libane turi labai didelę įtaką.

Be to, H.Nasrallah palaikė glaudžius asmeninius ryšius su Iranu ir aukščiausiuoju šios valstybės ajatola Ali Khameiniu. Iš Irano „Hezbollah“ gavo ginkluotės, skirtos naudoti prieš Izraelį. Vadovaujant H.Nasrallah, „Hezbollah“ padėjo rengti ir palestiniečių grupuotės „Hamas“ kovotojus, Irako ir Jemeno sukarintas grupuotes.

Kovotoju tapo dar jaunystėje

1960 m. gimęs Hassanas Nasrallah užaugo Beirute, įvairių religinių bendruomenių apgyvendintame Burž Hamudo rajone, kur jo tėvas Abdulas Karimas vadovavo nedidelei daržovių parduotuvei. Jis buvo vyriausias iš devynių vaikų.

1975 m. Libane prasidėjus pilietiniam karui, H.Nasrallah prisijungė prie „Amal“ judėjimo.

Hezbollah lyderis Sayyed Hassan Nasrallah kalba per televiziją. / Al-Manar TV / via REUTERS
Hezbollah lyderis Sayyed Hassan Nasrallah kalba per televiziją. / Al-Manar TV / via REUTERS

„Amal“ (arabiškai „viltis“) buvo daugiausia Libano pietuose gyvenusių šiitų judėjimas, siekęs iškovoti didesnę pagarbą ir daugiau lėšų iš centrinės Vyriausybės Libano šiitų bendruomenei.

Vėliau H.Nasrallah kurį laiką gyveno Irako mieste Nadžafe, kur lankė šiitų seminariją. Tačiau tuometiniam Irako lyderiui Sadamui Husseinui uždarius seminariją, jis turėjo grįžti namo. Grįžęs į Libaną jis vėl prisijungė prie „Amal“ judėjimo.

1982 m., netrukus po to, kai Izraelis atsakydamas į palestiniečių išpuolius įsiveržė į Libaną ir okupavo pietinę Libano dalį, „Amal“ judėjime įvyko skilimas – dalis jo narių, vadovaujami judėjimo vadovo pavaduotojo Abbaso Al-Musawio, atskilo ir įkūrė naują judėjimą „Islamic Amal“.

Tarp atskilėlių buvo ir H.Nasrallah, su Al-Musawiu susipažinęs Irake.

„Islamic Amal“ judėjimą karine ir organizacine prasme rėmė Iranas, kuriame neseniai, 1979 m., buvo įvykusi islamiškoji revoliucija.

Skirtingai negu „Amal“, kuri pasisakė už įvairių Libano religijų vienybę ir buvo pirmiausia socialinių permainų siekęs judėjimas, „Islamic Amal“ jau buvo sukarinta, islamistinė grupuotė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas