Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kada ir kur siautė stipriausios audros Lietuvos ir pasaulio istorijoje?

Lietuvoje siaučiant audrai, 15min kviečia susipažinti su stipriausiomis audromis, kurios kada nors buvo užfiksuotos Lietuvoje ir pasaulyje. Kokie yra audrų stiprumo ir lietingumo rekordai?

Čia svarbu atkreipti dėmesį į žodžius „buvo užfiksuoti“. Lietingumą fiksuoja tam tikrose tiek Lietuvos, tiek kitų pasaulio valstybių vietose esančios stotys, bet itin stiprus lietus gali būti labai lokalinis reiškinys, iškrentantis nedideliame plote. Tad beveik neabejotina, kad yra buvę ir stipresnio lietaus, kurio niekas neužfiksavo.

Stipriausias lietus per vieną minutę

Didžiausias Lietuvoje iškritęs kritulių kiekis per minutę buvo užfiksuotas 1962 m. Kaune – tuomet per vieną minutę iškrito 9,1 mm lietaus. Panašus rezultatas buvo užfiksuotas Utenoje – ten 2001 m. per vieną minutę iškrito 8,8 mm lietaus.

Vienas milimetras lietaus yra maždaug vienas litras į kvadratinį metrą. Tad jei turite 10 l talpos kibirą, galite įsivaizduoti, kad 9,1 mm lietaus yra maždaug tokios talpos kibiras, per minutę išpiltas į kvadratinį metrą.

Pasaulio rekordas šioje srityje buvo užfiksuotas JAV, Merilendo valstijoje, Unionvilyje, kur 1956 m. liepos 4 d. per minutę iškrito 31,2 mm lietaus.

Stipriausias lietus per valandą

Pasauliui universalaus apibrėžimo, koks lietus yra laikomas itin stipriu, nėra, tačiau įprastai labai stipriu ir pavojingu lietumi yra laikomas lietus, kuomet per valandą prilyja daugiau negu 50 mm.

Lietuvoje skaičiuojant iškritusį kritulių kiekį per valandą, didžiausias žinomas rodiklis buvo užfiksuotas Pasvalyje – 93 mm lietaus. 2019 m. Pasvalio rajone užfiksuotas atvejis, kai per pusantros valandos iškrito 97 mm lietaus.

Daugiametė mėnesinė kritulių norma Lietuvoje per lietingiausius mėnesius – vasarį, liepą ir rugpjūtį – yra apie 75 mm. Tad minėtų liūčių metu per kelias valandas nulydavo tiek lietaus, kiek įprastai būna per mėnesį.

Pasaulyje stipriausias lietus užfiksuotas buvo 1947 m. Holte, Misūryje. Tuomet per valandą – tiksliau, netgi per trumpesnį laiko tarpą, maždaug 42 minutes – iškrito 305 mm lietaus.

Daugiausia lietaus per parą

Neoficialus kritulių kiekio per parą rekordas užfiksuotas 1980 m. liepą Sartuose. Užfiksuota, kad tuomet per parą iškrito 250 mm kritulių. Visgi tada matavimas buvo atliktas nesilaikant tarptautinių standartų, tad dabar oficialiu rekordu šis skaičius nelaikomas.

Didžiausias kritulių kiekis per parą patikimai buvo išmatuotas Nemajūnuose, netoli Birštono – ten per parą iškrito 138 mm lietaus. Ne tiek jau daug atsilieka Padubysis Kelmės rajone – ten per parą iškrito 120 mm lietaus. Vilniaus didžiausias užfiksuotas rodiklis šioje srityje yra 85 mm per parą 2005 m.

Dabartinės audros metu, kaip pranešė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybas, didžiausias kritulių kiekis per 24 valandas buvo išmatuotas Telšiuose – 117,1 mm. Šiauliuose per 24 valandas prilijo 107,4 mm kritulių, Laukuvoje (Šilalės r.) – 103,6 mm kritulių.

Nuotraukos iš Vitalijaus Mitrofanovo feisbuko/Audra Akmenės rajone
Nuotraukos iš Vitalijaus Mitrofanovo feisbuko/Audra Akmenės rajone

Kai per mažesnį negu 12 valandų laiko tarpą Lietuvoje iškrenta 80 mm lietaus, tai laikoma katastrofiniu reiškiniu, o jei iškrenta 50-80 mm per valandą – stichiniu reiškiniu. Šios audros metu Katastrofiniai lietūs užfiksuoti Šiauliuose, Joniškyje, Mažeikiuose, Telšiuose ir Laukuvoje.

Daugiametė mėnesinė kritulių norma Lietuvoje per lietingiausius mėnesius – vasarį, liepą ir rugpjūtį – yra apie 75 mm. Tad kai kuriose vietose prilijo gerokai daugiau negu įprastai prilyja per mėnesį.

Pasaulyje daugiausia kritulių per parą iškrito Rejunjono saloje Indijos vandenyno pietuose, kuri priklauso Prancūzijai. Čia 1966 m. sausio 7-8 d. per 24 valandas iškrito 1825 mm lietaus.

Didžiausias krušos gabalas

Daugiausiai sveriantis krušos ledėkas buvo rastas Bangladeše, Gopalganyje, 1986 m. balandžio 14 d. Jis svėrė 1,02 kilogramo. Tuomet per audrą žuvo 92 žmonės.

Lietuvoje didžiausio ledėko, rasto 1995 m. liepos 10 d. per audrą Kybartuose, svoris nebuvo išmatuotas, bet jo skersmuo buvo 120 mm (12 cm).

Tekstas parengtas pagal CNN informaciją, taip pat pagal 2019 m. 15min interviu su meteorologu Donatu Valiuku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas