Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip dabar atrodo Jungtinės Karalystės sosto paveldėjimo eilė?

Šeštadienį vyks Jungtinės Karalystės karaliaus Karolio III, paveldėjusio sostą 2022 m. po karalienės Elžbietos II mirties, karūnavimo šventė. Kaip Jungtinės Karalystės sosto paveldėjimo eilė atrodo toliau? Kas kitas paveldės Jungtinės Karalystės sostą?
Britų karališkoji šeima
Britų karališkoji šeima / „Scanpix“ nuotr.

Pirmą kartą tekstas publikuotas 2021 m., 2023 m. atnaujintas.

2022 m. įvykęs monarcho pasikeitimas buvo pirmasis po labai ilgos pertraukos. Elžbieta II buvo ilgiausiai per visą Jungtinės Karalystės istoriją šalį valdžiusi valdovė – ji soste buvo 70 metų.

Ji gimė 1926 m., o valstybės sostą paveldėjo 1952 m., mirus jos tėvui Jurgiui VI.

Jungtinės Karalystės paveldėjimas remiasi pirmagimystės teise. Tai reiškia, kad pirmasis eilėje paveldėti sostą yra monarcho pirmagimis, tada – pirmagimio pirmagimis, tada – pirmagimio pirmagimio pirmagimis.

Istoriškai pirmenybė sosto paveldėjimo eilėje priklausė vyriškos lyties palikuonims.

Jei monarcho šeimoje gimdavo bent vienas sūnus, jis ir jo palikuonys paveldėjimo į sostą eilėje aplenkdavo savo seseris bei jų palikuonis, nesvarbu koks seserų amžius.

Dukra paveldėti sostą galėjo tik tada, jei monarchui negimdavo nė vienas sūnus. Taip nutiko ir Elžbietos II atveju – ji brolių neturėjo, tik jaunesnę seserį, todėl tapo karaliene.

Bet 2013 m. ši tvarka buvo pakeista ir dabar sostą paveldi vyriausias pirmagimis, nepriklausomai nuo lyties. Tačiau anksčiau negu 2013 m. gimusiems asmenims šis pakeitimas negalioja.

Tačiau Karolis III buvo vyriausias karalienės vaikas, tad karaliumi jis būtų tapęs tiek pagal seną, tiek pagal naują tvarką.

1981 m. Karolis III, tuomet dar tik Velso princas Charlesas, vedė ledi Dianą Spencer, kuri tapo Velso princese. Pora susilaukė dviejų vaikų – Williamo ir Harry. Vėliau jie išsiskyrė, 1997 m. Diana žuvo automobilio avarijoje Paryžiuje.

2005 m. balandį jis vedė Camillą Parker Bowles. Jo žmona turi Kornvalio kunigaikštienės titulą. Dabar ji taps karaliene konsorte – toks statusas yra suteikiamas asmenims, kurie karališkosios šeimos nariais tampa vedybų būdu, bet nėra karališkos kilmės.

Ilgą laiką nebuvo aišku, ar Camilla Parker Bowles taps karaliene konsorte, ar jai atiteks tik princesės konsortės titulas.

Vis dėlto Elžbieta II savo paskutiniame metiniame pranešime 2022 m. vasarį pareiškė „nuoširdžiai norinti“, kad Camilla gautų būtent karalienės konsortės titulą, kai jos sūnus taps karaliumi.

Kadangi Karolis III yra pirmagimis, jo palikuonys paveldėjimo į sostą eilėje turi pirmenybę prieš Karoli III brolius, seserį ir jų palikuonis.

Kaip atrodo paveldėjimo eilė?

Jungtinės Karalystės sosto paveldėjimo eilė

1. Kembridžo kunigaikštis, princas Williamas

Velso princas Williamas yra pirmagimis karaliaus Karolio III ir princesės Dianos sūnus. Jis yra pirmasis paveldėjimo į sostą eilėje. Jam šiuo metu yra 40 metų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas Williamas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas Williamas

Kai jo motina mirė, princui Williamui buvo 15 metų. Jis studijavo St. Andrewso universitete, kur susipažino su būsimąja žmona Kate Middleton. Jie susituokė 2011 m.

Pirmojo vaiko George'o jie susilaukė 2013 m., antrojo vaiko Charlotte'ės jie susilaukė 2015 m., o trečiojo vaiko Louise'o – 2018 m.

Jei princas Williamas taps karaliumi, jo žmona Kate taps karaliene.

2. Velso princas George'as

Antrasis eilėje į Jungtinės Karalystės sostą po savo tėvo yra Velso princas George'as, pirmagimis princo Williamo vaikas. Jam šiuo metu yra 9 metai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas George'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas George'as

3. Velso princesė Charlotte

Trečioji eilėje yra Velso princesė Charlotte, antras princo Williamo vaikas. Jai yra 8 metai.

„Scanpix“ nuotr./Princesė Charlotte su mama
„Scanpix“ nuotr./Princesė Charlotte su mama

Pagal britų pirmagimystės teisę, jei Charlotte brolis princas George'as susilauks palikuonių, jie sosto paveldėjimo eilėje bus aukščiau negu ji.

4. Velso princas Louisas

Ketvirtasis eilėje yra Velso princas Louisas, trečiasis princo Williamo vaikas. Jam yra 5 metai.

„Scanpix“/AP nuotr./Princas Louisas
„Scanpix“/AP nuotr./Princas Louisas

Jei vyresnis Louiso brolis George'as ir/arba vyresnioji jo sesuo Charlotte susilauks palikuonių, jie sosto paveldėjimo eilėje bus aukščiau negu jis.

5. Sasekso kunigaikštis, princas Harry

Penktasis eilėje yra Sasekso kunigaikštis, princas Harry. Jam šiuo metu yra 38 metai. Princas Harry 2018 m. vedė amerikietę aktorę Meghan Markle.

Vida Press nuotr./Princas Harry
Vida Press nuotr./Princas Harry

2020 m. pora pranešė atsisakantys karališkosios šeimos aukšto rango narių statuso. Tačiau, pagal britų monarchijos paveldimumo taisykles, nepaisant to princas Harry lieka sosto paveldėtojų eilėje.

Jei kuris nors iš vyresniojo Harry brolio princo Williamo vaikų susilauks palikuonių, jie sosto paveldėjimo eilėje pakils aukščiau negu Harry.

6. Sasekso princas Archie Harrisonas Mountbattenas-Windsoras

Harry ir Meghan Markle pirmagimis Archie gimė 2019 m., jam yra 3 metai.

Vida Press nuotr./Meghan Markle su sūnumi Archie
Vida Press nuotr./Meghan Markle su sūnumi Archie

Sosto paveldėjimo eilėje jis yra šeštasis. Be to, princui Charlesui tapus karaliumi, Archie, kaip monarcho sūnaus sūnus, automatiškai gavo princo titulą. Princo ir princesės titulą gauna valdančio karaliaus ar karalienės vaikai ir anūkai.

Visgi Archie tėvai teigė, kad jaunajam princui augant jis bus vadinamas Archie Harrisono Mountbatteno-Windsoro vardu, siekiant, kad jis augtų kaip paprastas pilietis. Nors Archie gavo Sasekso princo titulą, šis titulas, buvo pranešta Karališkųjų rūmų, bus naudojamas tik formalių ceremonijų metu.

Be to, prieš princui Charlesui tampant karaliumi Karoliu III sklandė gandai, kad galbūt jis mažins pagrindinių karališkosios šeimos asmenų skaičių ir keis karališkuosius protokolus, kad Harry ir Meghan vaikai nebūtų laikomi princais ir princesėmis. Tačiau kol kas tokių pokyčių nebuvo.

Kaip ir Archie tėvo atveju, jei kas nors iš iš princo Williamo vaikų susilauks palikuonių, jie sosto paveldėjimo eilėje pakils aukščiau negu Archie.

7. Sasekso princesė Lilibet Mountbatten-Windsor

Harry ir Meghan antrasis vaikas ir pirmoji dukra Lilibet Mountbatten-Windsor gimė 2021 m. birželio 4 d. Sosto paveldėjimo eilėje ji yra septintoji.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lilibet Mountbatten-Windsor
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lilibet Mountbatten-Windsor

Kaip ir Archie, Lilibet po jos prosenelės mirties automatiškai gavo princesės titulą. Kol ir jei karališkieji protokolai nesikeis, ji bus laikoma princese. Kaip ir Archie atveju, pranešta, kad kasdienybėje tėvai ją vadina Lilibet Mountbatten-Windsor vardu, o princesės titulas bus naudojamas tik formalių ceremonijų metu.

8. Jorko kunigaikštis, princas Andrew

Kadangi daugiau palikuonių karalius Karolis III šiuo metu neturi, aštuntasis paveldėjimo eilėje šiuo metu yra jo jaunesnysis brolis Jorko kunigaikštis princas Andrew – trečiasis karalienės Elžbietos II ir princo Philipo vaikas bei antrasis sūnus.

„Scanpix“ nuotr./Princas Andrew
„Scanpix“ nuotr./Princas Andrew

Princui Andrew šiuo metu yra 63 metai. Nors jis turi vyresnę seserį princesę Anne, kaip jau minėjome, iki 2013 m. galiojo taisyklė, kad vyriškos lyties palikuonys turi pirmenybę paveldėjimo į sostą eilėje.

1986 m. princas Andrew vedė Sarah Ferguson, kuri tapo Jorko kunigaikštiene. Jie susilaukė dviejų dukrų – Beatrice (1988 m.) ir Eugenie (1990 m.). 1992 m. pranešta apie poros skyrybas.

2019 m. princas Andrew pasitraukė nuo visų karališkųjų pareigų. Taip įvyko kilus įtarimams dėl jo artimų santykių su amerikiečių finansininku Jeffrey Epsteinu, kuris buvo apkaltintas prekyba nepilnamečiais lytinio išnaudojimo tikslais bei buvo rastas negyvas kalėjimo kameroje.

Princas Andrew ne kartą neigė pats turėjęs lytinių santykių su nepilnametėmis ar ką nors žinojęs apie J.Epsteino veiklą, bet daug jo remtų organizacijų ir kompanijų nutraukė su juo ryšius.

2022 m. pradžioje karalienė, raginama Williamo ir Charleso, oficialiai atėmė iš jo karinius titulus bei jo karališkosios didenybės titulą. Pastaraisiais metais jis yra beveik visiškai pasitraukęs iš viešojo gyvenimo.

9. Jorko princesė Beatrice

Devintoji eilėje į sostą yra princo Andrew pirmagimė Jorko princesė Beatrice. Jai šiuo metu yra 34 metai.

2020 m. ji susituokė su nekilnojamojo turto magnatu Edoardo Mapelli Mozzi. 2021 m. rugsėjo 18 d. porai gimė pirmasis vaikas, Sienna Elisabeth Mapelli Mozzi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princesės Beatrice ir Edoardo Mapelli Mozzi vestuvės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princesės Beatrice ir Edoardo Mapelli Mozzi vestuvės

10. Siena Elisabeth Mapelli Mozzi

Būtent Sienna Elisabeth Mapelli Mozzi yra dešimtoji eilėje į sostą. Ji jauniausia pirmojo penkioliktuko narė – jai yra kiek daugiau negu pusantrų metų.

11. Jorko princesė Eugenie

Vienuoliktoji eilėje į sostą yra antroji princo Andrew dukra Jorko princesė Eugenie. Jai šiuo metu yra 33 metai. 2018 m. ji vedė ilgametį draugą Jacką Brooksbanką. 2021 m. pora susilaukė sūnaus Augusto.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Princesė Eugenie
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Princesė Eugenie

12. Augustas Philipas Hawke Brooksbankas

Būtent princesės Eugenie pirmagimis sūnus Augustas Philipas Hawke Brooksbankas yra dvyliktasis eilėje į sostą. Jis gimė 2021 m. vasario 9 d. Jam yra 2 metai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princesė Eugenie su vyru Jacku ir sūnumi Augustu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princesė Eugenie su vyru Jacku ir sūnumi Augustu

13. Edinburgo kunigaikštis, princas Edwardas

Edinburgo kunigaikštis, princas Edwardas yra jauniausias karalienės Elisabeth vaikas. Jis šiuo metu yra tryliktasis eilėje į sostą, jam yra 59 metai. 1999 m. Edwardas vedė Sophie Rhys-Jones, pora susilaukė dviejų vaikų – Louise, kuri gimė 2003 m., ir Jameso, kuris gimė 2007 m.

„Scanpix“ nuotr./Princas Edwardas švenčia 50-ąjį gimtadienį
„Scanpix“ nuotr./Princas Edwardas švenčia 50-ąjį gimtadienį

14. Vesekso grafas Jamesas

Būtent 2007 m. gimęs Jamesas, turintis Severno vikonto titulą, yra keturioliktas eilėje į sostą. Jam šiuo metu yra 15 metų. Kadangi gimė iki 2013 m., jis sosto paveldėjimo eilėje lenkia savo vyresnę seserį.

„Scanpix“/Xposurephotos.com nuotr./Princas Edwardas su sūnumi
„Scanpix“/Xposurephotos.com nuotr./Princas Edwardas su sūnumi

15. Ledi Louise

Vyriausioji princo Edwardo ir Sophie Rhys-Jones dukra ledi Louise yra penkioliktoji eilėje į sostą. Jai šiuo metu yra 19 metų.

„Scanpix“/AP nuotr./Princas Edwardas su dukra ledi Louise Windsor
„Scanpix“/AP nuotr./Princas Edwardas su dukra ledi Louise Windsor

16. Karališkoji princesė Anne

Karališkoji princesė Anne yra antrasis karalienės Elžbietos II vaikas ir vienintelė dukra. Tik gimusi ji buvo trečioji sosto paveldėjimo eilėje, tačiau dabar yra vos šešioliktoji. Jai šiuo metu yra 72 metai.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Princesė Anne
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Princesė Anne

Princesė Anne yra vedusi dukart. Jos pirmasis vyras, kapitonas Markas Phillipsas yra jos dviejų vaikų Peterio ir Zaros tėvas. Jos antrasis vyras yra viceadmirolas Timothy Laurence'as.

Parengta pagal BBC ir abc.net.au.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas