Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 06 13

Kaip prieš 100 metų Europoje ir Lietuvoje siautė keista liga, kuri žmones vertė zombiais

I-ajam pasauliniam karui einant į pabaigą, apie 1917-1918 m. pasaulyje prasidėjo dvi epidemijos. Apie vieną jų – ispaniškojo gripo epidemiją, nusinešusią dešimtis milijonų gyvybių – girdėjo beveik visi. Bet panašiu metu pasaulį siaubti pradėjo ir dar viena anksčiau nežinota liga, pažeidžianti smegenis. Jos pasekmės priminė siaubo filmus – trečdalis ligonių mirdavo, o dalis išgyvenusių visiškai nustodavo reaguoti į aplinką, panirdavo į apatiją, trunkančią dešimtmečius.
Moteris, serganti letarginiu encefalitu
Moteris, serganti letarginiu encefalitu / Youtube.com kadras

Būtent pagal labiausiai išskirtinį simptomą – sukeliamą mieguistumą ir apatiją – ši liga gavo letarginio encefalito (encephalitis letargica) vardą. Ligoniai nuolat jautė norą miegoti ir galėjo išmiegoti kelias savaites tik retkarčiais pabusdami pavalgyti. Aplinka juos visiškai nustodavo dominti, net nemiegodami jie tapdavo apatiški viskam.

Lietuvoje, kur, tikėtina, paveikė šimtus gyventojų, ši liga vadinta tiesiog „miego liga“. Ligos priežastys taip ir liko nežinomos, iki šiol ji todėl kartais vadinama didžiausia XX a. medicinos paslaptimi.

Letarginiu encefalitu sirgo mažiau žmonių negu ispaniškuoju gripu, bet jo poveikis buvo pavojingesnis ir labiau ilgalaikis – apie trečdalis susirgusių mirė, o daug išgyvenusių dėl ligos neįgalūs liko visą gyvenimą.

Net praėjus keliems dešimtmečiams sergančius sunkiausia šios ligos forma, kuriems apatija ir mieguistumas taip niekada ir nepraėjo, gydytojai lygino su zombiais.

„Jie sąmoningi ir suvokia aplinką – bet vis dėlto nėra pilnai pabudę. Jie gali visą dieną sėdėti savo kėdėse nejudėdami ir nekalbėdami. Jie neturi varomosios jėgos, energijos, iniciatyvumo, apetito, norų ar troškimų; jie su abejingumu stebi, kas vyksta aplinkui, nerodydami jokio dėmesio.

Jie neturi varomosios jėgos, energijos, iniciatyvumo, apetito, norų ar troškimų; jie su abejingumu stebi, kas vyksta aplinkui, nerodydami jokio dėmesio.

Jie nesijaučia gyvenantys ir nejaučia gyvenimo; jie permatomi kaip vaiduokliai, apatiški kaip zombiai“, – vaizdingai apie letarginiu encefalitu sergančius žmones XX a. septintajame dešimtmetyje rašė neurologas Oliveris Sacksas.

British Medical Journal nuotr./Sergantys letarginiu encefalitu žmonės
British Medical Journal nuotr./Sergantys letarginiu encefalitu žmonės

„Miegas apima ligonį jam pačiam nenusimanant: vokai susimerkia be ligonio noro, ligonis įkrinta į kokią tai nejautrumo padėtį. Jei taip užmigusį ligonį pažadinti, iš lengvo jį krutinant, tai jis kartais pabunda, pasako kelis žodžius. Gali net šiek tiek užvalgyti, bet vėl tuojau užmiega. Sunkesniais atsitikimais ligonis užmiega taip giliai, kad negalima jį prižadinti; ligonis reikia valgydinti“, – kiek mažiau vaizdingai, bet ne mažiau detaliai apie ligos ūminę stadiją 1923 m. rašė lietuvis gydytojas Antanas Jurgelionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas