Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip viduramžiais kepta duona kartais sukeldavo haliucinacijas ir mirtį?

Viduramžiai mūsų mintyse dažnai asocijuojasi su purvu, ligomis, smurtu ir užgniaužtu mokslu. Dažnai tai tėra mitai. Tačiau kai kurios tų laikų gyvenimo detalės iš tiesų kelia šiurpą. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad vasarą valstiečių valgyta duona galėjo svaiginti?
Tamsi duona su raugu
Tamsi duona su raugu / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Duona Viduramžiai

Duona visais laikais buvo labai svarbus maisto šaltinis. Nors duona reikalavo daug darbo, ji iš tikrųjų buvo gana pigi – valstiečiai ją galėjo užsiauginti neinvestuodami daug pinigų.

Duona taip pat turėjo praktiškai švento maisto statusą. Viena vertus, tai atspindi ir krikščionybės tradicijas bei mokymą, tačiau kita vertus, taip buvo ir dėl to, kad duona buvo kasdienio išgyvenimo garantas.

Galiausiai, duona buvo tiesiog skani – kai kasdien valgai vandeningą sriubą ar jokiais prieskoniais nepagardintą mėsą, duonos riekė yra tarsi skaniausias pasaulio pyragas.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Gandras laukuose
Alvydo Januševičiaus nuotr./Gandras laukuose

Tačiau duonai reikia grūdų. Valstiečiai buvo gan vargingi, o jų grūdų atsargos visada priklausydavo ir nuo gamtos malonės. Taigi, prasidėjus vasarai, kuomet ūkiuose yra labai daug darbo, imdavo trūkti miltų, o iki naujo derliaus dar tekdavo ilgai laukti.

Tuomet vieni duoną tiesiog pamiršdavo, kiti apie ją svajodavo kasdien, o treti ieškodavo senesnių rugių atsargų.

Ir čia prasideda problemos – kartais duona nešė haliucinacijas, o kartais net ir mirtį.

Senuose rugiuose dažnai apsigyvendavo skalsės. Skalsės – žmonėms gan pavojingas grybas. Apsinuodijus gali ištikti gangrena ar net mirtis.

Skalsė puola ir šviežius rugius, tačiau teigiama, kad vasarą, baigiantis rugių atsargoms, apsinuodijimų padaugėdavo. Mažesnės skalsės dozės sukeldavo stiprias haliucinacijas. Dar IX amžiuje nuo to kentėjo Vidurio Europos gyventojai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Javų kūlimas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Javų kūlimas

Įdomu tai, kad žmonės valgė duoną, kentėjo haliucinacijas ir ligas, tačiau nelabai suprato, kas tai sukelia.

Panašu, kad pirmasis grūdus įtarė tik Wendalinas Theliusas, kuris XVI amžiuje aprašė keistą rugių sukeliamą ligą.

Epidemijos tęsėsi ir toliau - 1778 metais Prancūzijoje dėl skalsių žuvo daugiau nei aštuoni tūkstančiai žmonių. Buvo rekomenduojama valyti grūdus, juos gerai apžiūrėti ir, kai tik įmanoma, vietoje grūdų valgyti bulves.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs