Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kiek kiaušinių per įprastą metų savaitę suvalgo lietuviai?

Kiaušinius vartoti lietuviai mėgsta ne tik per Velykas. Kiek kiaušinių vienas lietuvis vidutiniškai suvalgo per vieną metų savaitę? O kiek kiaušinių per metus šalies vištos padeda iš viso? Kiek jų eksportuojama, kiek – importuojama? Atsakymai į tai – šiame 15min tekste.
Kiaušiniai
Kiaušiniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Statistikos departamento duomenimis, vienas Lietuvos gyventojas per 2018 m. vidutiniškai suvartodavo po 285 kiaušinius. Žinoma, dalis šių kiaušinių suvartojama būna ne tiesiogiai išvirus ar iškepus, bet gaminant kitus produktus.

Perskaičiavus šį skaičių į per savaitę suvartojamus kiaušinius gauname, kad vienas Lietuvos gyventojas per savaitę vidutiniškai suvartoja maždaug po penkis su puse kiaušinio. Arba beveik po vieną kiaušinį kasdien.

Daug tai ar mažai? Tai jau priklauso nuo kiekvieno asmeninio požiūrio. Beje, dietologai vyresniems negu 50 metų žmonėms rekomenduoja suvalgyti kiek mažiau, po 2-3 kiaušinius per savaitę.

Per metus Lietuvoje surenkama beveik milijardas kiaušinių

Suvartojamų kiaušinių skaičius Lietuvoje būtent 2018 m. reikšmingai išaugo. 2014–2017 m. šis skaičius laikėsi stabiliai: po 224–233 kiaušinius vienam gyventojui per metus, arba kiek daugiau negu po 4 kiaušinius per savaitę.

Tačiau būtent 2018 m. vienas Lietuvos gyventojas vidutiniškai ėmė vartoti maždaug vienu kiaušiniu per savaitę daugiau.

Kiaušinių surinkimas Lietuvoje 2018 m. irgi buvo rekordinis. Tais metais, remiantis oficialiais duomenimis, Lietuvoje buvo surinkta beveik milijardas kiaušinių.

Jei tiksliau, surinktų kiaušinių skaičius siekė 891 mln. – maždaug 160 mln. daugiau negu 2017 m. Tai reiškia, kad vienam Lietuvos gyventojui teko po 318 per metus surinktų kiaušinių. Detalesnę kiaušinių surinkimo statistiką galite matyti žemiau esančiame grafike. Šis grafikas sukurtas Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos studento Viktoro Liukaičio, o publikuotas pirmąkart buvo statistikos departamento puslapyje.

Viktoro Liukaičio / Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos / Statistikos departamento grafikas/Surinkta kiaušinių Lietuvos apskrityse
Viktoro Liukaičio / Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos / Statistikos departamento grafikas/Surinkta kiaušinių Lietuvos apskrityse

Įvertinus tai, kad tikrai ne visi surenkami kiaušiniai patenka į statistiką, nes dalis kaimo ūkininkų juos augina tik savo reikmėms ar pardavimui pažįstamiems, gali būti, kad tikrasis skaičius netgi siekia milijardą.

Dar 237 mln. kiaušinių į Lietuvą 2018 m. buvo importuota. Tačiau labai panašus skaičius – 236,3 mln. – kiaušinių 2018 m. iš Lietuvos buvo ir eksportuota.

Žinoma, ne visi surinkti ar importuoti kiaušiniai buvo skirti vartojimui – iš dalies kiaušinių išaugo nauji paukščiai. Iš 887 mln. kiaušinių, suvartotų vidaus reikmėms, net 88,6 mln. buvo paskirti inkubacijai. Tai reiškia, kad gyventojų vartojimui liko 798 mln. kiaušinių.

Kiaušinių atsargos, sukauptos Lietuvoje 2018 m. pabaigoje, siekė 12,4 mln. vienetų, arba maždaug 5 mln. vienetų daugiau negu metų pradžioje.

Vidutiniškai iš vienos dedeklės per metus Lietuvoje 2018 m. buvo surenkama po 283 kiaušinius. Atskirose apskrityse šis skaičius kiek svyravo. Daugiausia – po 325 kiaušinius – buvo surenkama Šiaulių apskrityje. Mažiausia – po 221 kiaušinį – Kauno apskrityje.

Kiek visi Lietuvoje surinkti kiaušiniai buvo verti? Statistikos departamento duomenimis, visos kiaušinių produkcijos vertė Lietuvoje 2018 m. siekė apie 49,6 mln. eurų.

Vidutinė didmeninė kiaušinių pardavimo kaina 2019 m. Lietuvoje siekė 59 eurus už 1000 kiaušinių. Šis dydis per pastaruosius penkerius metus reikšmingai nesikeitė.

Lietuvos parduotuvėse kiaušinių kaina nuo 2013 m. paaugo vidutiniškai maždaug 40 ct už 10 vienetų. Išvysti, kaip 2009-2019 m. Lietuvos parduotuvėse keitėsi kiaušinių kainos, galite žemiau esančiame grafike, pasirinkę kiaušinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas