Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
05 18

Kiek patikimų istorinių faktų yra legendoje apie Tadą Blindą?

„Dar ir šiandien, sako, Bivainės girioje vėjai legendas nešioja apie drąsų žemaitį razbaininkėlį, kuris svietą sulyginti norėjęs, ponus rubavojęs ir vargšams nelaimėje padėdavęs“ – tokiais žodžiais prasideda 1972 metų režisieriaus Balio Bratkausko serialas apie žemaičių plėšiką Tadą Blindą. Būtent legendos ir išgarsino šį žmogų. Kurios iš jų faktinės? O kurios, kaip mini įžanginė sensacija tapusio serialo scena, vėjo išnešiotos?
1908 m. dramos „Blinda. Svieto lygintojas“ pastatymo Sankt Peterburge afiša
1908 m. dramos „Blinda. Svieto lygintojas“ pastatymo Sankt Peterburge afiša / epaveldas.lt nuotr.

Mitų apie Tadą Blindą daugiau nei jo patvirtintų biografinių detalių. Pirmąjį tyrimą atliko rašytoja Sofija Ivanauskaitė-Pšibiliauskienė, geriau žinoma kaip Lazdynų Pelėda.

Iki 1900-ųjų ji apvažiavo Blindos gimtąjį kaimą Kinčiulius ir surinko žmonių pasakojimus.

Aleksandro Jurašaičio / Maironio lietuvių literatūros muziejaus nuotr./Sofija Ivanauskaitė (būsimoji rašytoja Lazdynų Pelėda)
Aleksandro Jurašaičio / Maironio lietuvių literatūros muziejaus nuotr./Sofija Ivanauskaitė (būsimoji rašytoja Lazdynų Pelėda)

Tada juos perdavė rašytojui Gabrieliui Landsbergiui-Žemkalniui, kuris parašė ir 1908 metais išleido knygą „Blinda, svieto lygintojas.“ Tai pirmasis apie jį publikuotas meno kūrinys, tai – jo virsmo legenda pradžia.

Kraštotyrininkai savo paieškas pradėjo vėlai, vos ne šimtas metų po Tado Blindos mirties, XX amžiaus septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose.

Buvo užrašytos dainos, prisiminimai – iš žmonių, kurie nebuvo matę Blindos gyvo.

Atsiminimus surašė ir žemaičių razbaininko anūkas Kazimieras Dauginis. Jis prisipažino, kad pirminių, kaip tokių, šaltinių nerado daug – jo motina, vyriausia Tado dukra, buvusi maža, kai mirė tėvas, o pradėjus rinkti pasakojimus, ir Blindą pažinoję kaimynai jau buvo išmirę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas