Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kokia yra mažiausia pasaulio valstybė, kada nors laimėjusi olimpinį medalį?

Mažiausia valstybė pagal gyventojų skaičių, kada nors laimėjusi olimpinį medalį, yra San Marinas. Vos 35 tūkst. gyventojų turinti mikrovalstybė yra iškovojusi tris olimpinius medalius - vieną sidabro ir du bronzos.
Olimpinis medalis
Olimpinis medalis / Shutterstock nuotr.

Visus šiuos medalius San Marinas iškovojo 2021 m. Tokijo olimpinėse žaidynėse. Du medaliai iškovoti šaudymo varžybose, vienas – imtynėse.

Shutterstock nuotr./San Marinas
Shutterstock nuotr./San Marinas

Antra pagal mažumą olimpinė valstybė, laimėjusi medalį, yra Lichtenšteinas, kur gyvena apie 40 tūkst. gyventojų. Tai taip pat yra mažiausia valstybė, laimėjusi aukso medalį.

Lichtenšteinas yra iškovojęs net 10 medalių – du aukso, du sidabro ir šešis bronzos. Visi jie iškovoti žiemos olimpinėse žaidynėse, kalnų slidinėjime. Pirmąjį medalį Lichtenšteinas iškovojo 1976 m., paskutinį iki šiol – 2018 m.

Trečioje vietose rikiuojasi Bermudai – Jungtinės Karalystės užjūrio teritorija, turinti savo olimpinį komitetą ir olimpinėse žaidynėse dalyvaujanti kaip atskira šalis. Bermuduose gyvena apie 64 tūkst. gyventojų. Bermudai yra iškovoję vieną aukso medalį, kurį Flora Duffy laimėjo 2021 m. moterų triatlone, ir vieną bronzos medalį.

2024 m. pirmąjį olimpinį medalį iškovojusi Centrinės Amerikos šalis Dominika, kurioje gyvena apie 66 tūkst. gyventojų, yra ketvirtoji pagal mažumą šalis, iškovojusi olimpinį medalį. Šiai šaliai medalį iškovojo trišuolininkė Thea LaFond.

Penketuką užbaigia Tonga – salų valstybė Ramiajame vandenyne, kurioje gyvena apie 104 tūkst. gyventojų. 1996 m. Atlantos olimpinėse žaidynėse sidabro medalį iškovojo šiai valstybęs atstovavęs boksininkas Paea Wolfgrammas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas