Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 28

Koks žmonių sukurtas dalykas skrido didžiausiu greičiu? Atsakymas nustebins – šulinio dangtis

Kaip manote, koks žmogaus sukurtas objektas Žemėje yra judėjęs pačiu didžiausiu greičiu? Atsakymas tikriausiai jus nustebins nes tai yra... šulinio dangtis, kuris skriejo 200 tūkst. kilometrų per valandą greičiu.
Šulinio dangtis
Šulinio dangtis / Shutterstock nuotr.

Palyginimui – greičiausių reaktyvinių eksperimentinių lėktuvų, kuriuos NASA išbandė JAV, maksimalus pasiektas greitis yra apie 11 tūkst. kilometrų per valandą, tad jie skrenda maždaug 20 kartų lėčiau.

Amerikiečių daugkartinio naudojimo erdvėlaiviai „Space Shuttle“, kildami į kosmosą, išvystydavo maždaug 27 tūkst. kilometrų per valandą greitį, tad judėjo maždaug 8 kartus lėčiau.

Didžiausias greitis, kuriuo gali skristi kulka, yra apie 5000 km/val. Didžiausias greitis, kuriuo skrisdavo „Concorde“ lėktuvai – greičiausi kada nors komercinėje aviacijoje naudoti lėktuvai – buvo maždaug 2179 km/val. Tad irgi gerokai lėčiau.

Tad greičiausias objektas, kurį kada nors sukūrė žmogus ir kuris yra skridęs Žemėje (Žemė šiuo atveju yra apibrėžiama kaip Žemės planeta ir visa ją supanti atmosfera) yra ne kulka, ne reaktyvinis lėktuvas ir ne erdvėlaivis. Tai – šulinio, tiksliau, šachtos dangtis.

1945 m. JAV, vykdydamos Manheteno projektą, pradėjo branduolinių ginklų bandymus. Nors pats projektas baigėsi greitai, patys bandymai tęsėsi dešimtmečius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas