Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
09:04

Kurios partijos kandidatai į Seimą vyriausi, o pas ką daugiausia jaunimo?

Partijoms laikas atsijauninti, o senoji politikų karta turi užleisti vietą jaunimui. Patirtis politikoje yra privalumas, o per daug naujų veidų nėra gerai. Šie teiginiai prieštarauja vienas kitam, bet abu juos išgirsti skambant viešojoje erdvėje galima ne taip ir retai. Kiek partijos yra pasiryžusios atsijauninti per 2024 m. Seimo rinkimus?
Seimo posėdis
Seimo posėdis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

15min atlikta dalies partijų sąrašų analizė rodo, rodo, kad atsijauninti partijos neskuba: vidutinis į pirmąjį savo partijos 30-uką daugiamandatėje apygardoje patenkančio kandidato amžius yra 50 metų.

Ir beveik visose partijose situacija panaši, išsiskiria tik viena partija, kurios kandidatai yra ženkliai jaunesni.

Nagrinėjome partijų, kurios turi frakcijas Seime, sąrašus. Tai Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partija (LVŽS), Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ (DSVL), Liberalų sąjūdis (LS), Laisvės partija (LP) ir Regionų partija (RP).

Taip pat nagrinėjome ir dabar Seime frakcijos neturinčių, bet, bent jau vienos priešrinkiminės apklausos duomenimis, 5 proc. barjerą peržengti galinčių partijų ir koalicijų sąrašus. Tokių sąrašų yra du – „Nemuno aušra“ bei „Taikos koalicija“, į kurią susivienijo Darbo partija, Žemaičių partija ir Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija.

Iš kiekvieno sąrašo ėmėme pirmąsias 30 pavardžių. Vertindami politikų amžių žiūrėjome į tai, koks jis bus spalio 13 d. – Seimo rinkimų pirmojo rato dieną.

Išsiskiria viena partija

49 metai ir 8 mėnesiai. Toks yra vidutinis į pirmuosius trisdešimtukus nagrinėtų partijų įtrauktų asmenų amžius.

Vertinant tik pirmuosius dešimtukus ir jų amžiaus vidurkį, šis skaičius dar nežymiai pakyla – 50 metų ir 10 mėnesių.

Pagal jaunimo skaičių kandidatų sąraše labai ryškiai išsiskiria viena partija.

Tai Laisvės partija. Vidutinis šios partijos pirmojo trisdešimtuko narių amžius yra 36,8 metai. Vidutinis Laisvės partijos kandidatas yra daugiau negu dešimčia metų jaunesnis už vidutinį kitų partijų kandidatą.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė

Antra pagal jaunumą partija yra Liberalų sąjūdis – šios partijos pirmojo trisdešimtuko kandidatų amžiaus vidurkis yra 47,4 metai.

Net penkių partijų – TS-LKD, LSDP, Regionų partijos, „Nemuno aušros“ ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmojo trisdešimtuko amžiaus vidurkis yra beveik vienodas ir svyruoja tarp 50,6-50,9 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas