Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 06

Nuo Akmenės iki Zarasų: kaip atsirado Lietuvos miestų pavadinimai? (I)

Ar kada nors domino, iš kur kilo vieno ar kito Lietuvos miesto vardas? Ir kada kurio nors Lietuvos miesto vardas buvo paminėtas pirmąjį kartą? Tai – pirmasis iš dviejų 15min tekstų, kuriuose rasite atsakymus į šį klausimą.
Kauno 613-asis gimtadienis – skrydis virš švenčiančio miesto
Kauno 613-asis gimtadienis – skrydis virš švenčiančio miesto / Karolinos Stažytės nuotr.

Lietuvoje yra 54 miestai – savivaldybių centrai. Šiame tekste rasite pirmų 27 iš jų abėcėlės tvarka – nuo Akmenės iki Pakruojo – vardų kilmes bei atsakymus į klausimą, kada pirmąkart paminėti tie miestų vardai.

Antroje teksto dalyje, kurią publikuosime po savaitės, rasite likusių 27 miestų – nuo Palangos iki Zarasų – vardų kilmės paaiškinimus.

Dalies miestų vardų kilmė – visiškai aiški, o dalis – jus nustebins. Ar žinojote, pvz., kad Kaišiadorių pavadinimas yra arabiškos kilmės?

Be to, yra ir tokių miestų, kurių pavadinimų kilmės tiksliai rekonstruoti jau nebeįmanoma. Tačiau ir tokiu atveju tekste pristatoma, kokias versijas yra iškėlę kalbininkai ir kurios jų yra realiausios.

Daugiausia tekste remtasi kalbininko Algimanto Vanago knyga „Lietuvos miestų vardai“, taip pat įvairių miestų savivaldybių puslapiuose ar įvairių miestų muziejų puslapiuose, taip pat Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje pateikiama informacija.

Akmenė

Labiausiai tikėtina, kad miesto pavadinimas kilo nuo žodžio „akmuo“, tačiau vardo atsiradimo aplinkybės nėra aiškios. Į šiaurę nuo Akmenės teka Akmenupio upelis, tačiau neaišku, ar upelio pavadinimą perėmė miestas, ar atvirkščiai.

Akmenės dvaras, priklausęs Žemaitijos seniūnams Kęsgailoms, pirmąkart minimas 1511 m., 1531 m. LDK didysis kunigaikštis Žygimantas Senasis leido statyti Akmenės miestelį ir jame rengti turgus.

1952 m. pradėta statyti Naujoji Akmenė, kuri dabar yra Akmenės rajono savivaldybės centras, pavadinta pagal Akmenės miestą.

Alytus

Greičiausiai Alytaus vardas kilo iš upelio vardo. Pro Alytų teka ir į Nemuną įteka upelis Alytupis, kuris anksčiau galėjo vadintis tiesiog Alytus.

Alytaus vardas labai senas, jis šaltiniuose pirmą kartą paminėtas 1377 m. Vygando Marburgiečio kronikoje, tada vardas rašytas Aliten.

Ant Alytaus piliakalnio stovėjusi medinė pilis pirmą kartą minima 1384 m. Ši pilis buvo viena pilių, gynusi kelius į Trakaus ir Vilnių nuo kryžiuočių puolimo. 1387 m. Jogailos privilegijoje Skirgailai Alytus jau vadinamas miesteliu.

Anykščiai

Anykščių vardas hidroniminės kilmės, kilęs nuo Anykštos upelio, tekančio pro miestą. Netoli Anykščių esantis Rubikių ežeras anksčiau taip pat vadintas Anykščiu.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Anykščių Šv. Mato bažnyčia
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Anykščių Šv. Mato bažnyčia

Pirmąkart Anykščiai minimi 1440 m. LDK didžiojo kunigaikščio Kazimiero Jogailaičio rašte kaip kunigaikščio dvaras. Šiuo raštu Kazimieras Jogailaitis Anykščius davė valdyti pirmajam Lietuvos dvaro maršalkai Radvilai Astikaičiui. Anykščių miestelis minimas XV a. antroje pusėje.

Birštonas

Egzistuoja dvi šio miesto vardo kilmės versijos. Pirmoji teigia, kad Birštono vardas kilo iš bendrinio žodžio biržtva – šis žodis reiškia „beržynas“.

Tačiau, kalbininko A.Vanago nuomone, ši versija mažiau tikėtina, nes daugiau panašiai sudarytų vietovardžių vardų Lietuvoje rasti sunku.

Antroji teorija teigia, kad miesto vardas kilo iš vardo Birštonas; šis vardas, tik tapęs pavarde, Lietuvoje sutinkamas ir dabar.

Birštonas pirmąkart minimas XIV a. pabaigoje, Kryžiuočių ordino kelių į Lietuvą aprašymuose, minima, kad ten buvusi medžioklės pilis. Kronikose vardas rašomas Birsten ar Birstan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas