Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo Jackie Chano smūgių iki Beyonce užpakalio: 15 vabzdžių, kurių pavadinimus įkvėpė garsenybės

Apskaičiuota, kad bet kuriuo metu Žemėje gyvena apie 10 kvintilijonų (po dešimtuko eina dar 18 nulių) vabzdžių – tai daugiau nei milijardas kiekvienam žmogui! O bendra vabzdžių masė yra 70 kartų didesnė už visų žmonių masę.
Vabzdys, pavadintas RuPaul garbei
Vabzdys, pavadintas RuPaul garbei / Bryan Lessard / CSIRO

Iš visos tos vabzdžių masės mokslininkai apibūdino daugiau nei milijoną rūšių (apie 7 tūkstančius naujų rūšių yra aptinkama kasmet!) ir dar galimai iki 10 milijonų rūšių yra neatrasta.

Su kiekviena atrasta rūšimi mokslininkus ištinka vis naujas iššūkis – kaip tinkamai pavadinti naujai atrastą vabzdį, kad pavadinimas nesikartotų ir kuo geriau atspindėtų esminius vabzdžio bruožus? Tokiu būdu mokslininkų darbe prasideda kūryba...

Biologinėje nomenklatūroje organizmai dažnai gauna mokslinius pavadinimus, kuriais pagerbiamas žmogus.

Dažnai tokiu būdu pagerbiami įžymūs mokslininkai, Nobelio premijų laureatai... tačiau būna ir išimčių.

Pristatome 15 vabzdžių rūšių, pavadintų pagal muzikos, kino ir sporto žvaigždes.

Abba, pavadino Castanheira ir Framenau, 2023 metais. Tai Australijos vorų gentis, pavadinta pagal švedų popgrupę ABBA. Jos dainos ir vėlesni miuziklai ‚Mamma Mia!‘ (2008) ir “Mamma Mia! Here We Go Again (2018), autoriams, kaip teigė jie patys, suteikė valandų valandas pramogų.

Acanthogonatus messii, pavadino Signorotto ir Ferretti, 2023 metais. Migalomorfinis voras iš Argentinos, pavadintas „Lionelio Andreso Messi, Argentinos profesionalaus futbolininko, vieno geriausių visų laikų žaidėjų, unikalaus septynių (dabar jau aštuonių) ‚Auksinių kamuolių‘ laimėtojo, garbei“.

Acrotaphus jackiechani, pavadino Pádua ir Sääksjärvi, 2020 metais. Rūšies pavadinimas „jackiechani“ yra lotynizuota vardo Jackie Chan, kinų aktoriaus ir kelių filmų režisieriaus, garbei. Panašu, jog šią rūšį apibūdinę mokslininkai yra kovos menų filmų bei šio žymaus aktoriaus gerbėjai.

Adelius adeleae, pavadino Shimbori ir Shaw, 2019 metais. Gentis Adelius savo pavadinimą gavo dar 1833 metais, tačiau rūšies pavadinima A. adeleae buvo suteiktas britų atlikėjos Adelės garbei.

Aleiodes shakirae, pavadino Shimbori ir Shaw, 2014 metais. Klausimų dėl to, kokios atlikėjos garbei pavadinta ši vapsva, turbūt iškils retam. Kadangi dėl šios vapsvos rūšies parazitizmo vikšrai šeimininkai įvairiais būdais lenkia ir suka pilvą, o dainininkė Shakira taip pat garsėja pilvo šokiais, rūšies atradėjams pavadinimas pasirodė itin tinkamas.

Wikimedia Commons nuotr./Aleiodes shakirae. Autorius: Eduardo Mitio Shimbori, Scott Richard Shaw.
Wikimedia Commons nuotr./Aleiodes shakirae. Autorius: Eduardo Mitio Shimbori, Scott Richard Shaw.

Anaphes maradonae, pavadino Jesu, 2003 metais. Vapsva, aprašyta iš pietų Italijoje surinktų egzempliorių, buvo pavadinta futbolininko Diego Armando Maradonos garbei. „Pirma, nes manau, kad jis [buvo] geriausias [visų] laikų futbolininkas, o jo pasirodymai man (ir visiems „S.S.C. Napoli“ sirgaliams) amžinai išliks įspūdingi, ir antra, nes naujoji rūšis vystosi (netiesiogiai) ant augalo, iš kurio išgaunamas efedrinas (o būtent šis alkaloidas buvo aptiktas Maradonos šlapimo tyrimo metu 1994 m. JAV vykusiame pasaulio futbolo čempionate)“, - pavadinimo kilmę aiškino jo autorius.

Caenis gretathunbergae, pavadintas Malzacher, 2021 metais. Šis lašalas pavadintas Gretos Thunberg garbei. „Jos veikla, skirta klimato apsaugai, taip pat padės išsaugoti lašalus“, - pavadinimo kilmę komentavo autorius.

Cynaeda gigantea cobaini, pavadinta Korb, 2019 metais. Tai plaukuotoji žolinė kandis iš Kirgizijos. Iš pradžių aprašytas kaip Cynaeda gigantea porūšis, o vėliau jam suteiktas Cynaeda cobaini rūšies statusas. Šis vabzdys pavadintas žymios grupės "Nirvana" pagrindinio vokalisto Kurto Cobaino garbei.

Eristalis gatesi, pavadino Thompson, 1997 metais. Pavadintas „Microsoft“ įkūrėjo Williamo Gateso III vardu už jo indėlį į kompiuterių revoliuciją. Savo interneto svetainėje autorius taip pat teigė, kad ši rūšis „buvo pavadinta Billlo Gateso vardu, pripažįstant jo didelį indėlį į dipterologijos (dvisparnių vabzdžių) mokslą“.

Grouvellinus leonardodicaprioi, pavadino Freitag, Pangantihon ir Njunjić, 2018 metais. Pasak mokslininkų, rūšis „pavadinta aktoriaus Leonardo DiCaprio garbei, siekiant įvertinti jo įkvepiantį darbą skatinant aplinkosauginį sąmoningumą ir atkreipiant dėmesį į klimato kaitos ir biologinės įvairovės nykimo problemas“.

Litarachna lopezae, pavadino Pešić, Chatterjee, Alfaro ir Schizas, 2014 metais. Tai vandens erkė iš Puerto Riko. Neįprasto naujos rūšies pavadinimo pasirinkimo priežastis paprasta. „J-Lo (Jenniffer Lopez) dainos ir vaizdo klipai palaikė nuolatinę gerą nuotaiką komandai rašant rankraštį ir žiūrint Pasaulio futbolo čempionatą“, - sakė pagrindinis autorius Vladimiras Pešičius.

Wikimedia Commons nuotr./Litarachna lopezae. Autoriai: Vladimir Pešić, Tapas Chatterjee, Monica Alfaro, and Nikolaos V. Schizas.
Wikimedia Commons nuotr./Litarachna lopezae. Autoriai: Vladimir Pešić, Tapas Chatterjee, Monica Alfaro, and Nikolaos V. Schizas.

Opaluma rupaul, pavadino Lessard ir Woodley, 2020 metais. Tai ryškiaspalvė musė iš Australijos, pavadinta drag superžvaigždės RuPaul Charleso, kuris, kaip atkreipė dėmesį autoriai, dėvi ekstravagantiškus kostiumus, panašius į šią rūšį, garbei.

Pagrindinis autorius spaudai sakė: „Kai tyrinėjau egzempliorių mikroskopu, daug žiūrėjau laidą ‚RuPaul's Drag Race‘, todėl apie ją galvojau! Ir labai norėjau šiai musių grupei suteikti įsimintiną pavadinimą, nes jai reikia dėmesio - pirmasis šios RuPaul musės egzempliorius buvo surinktas daugiau nei prieš šimtą metų ir apleistas gulėjo muziejaus kolekcijoje, kol atsirado žmogus, turintis žinių apie šią grupę, kad ją pavadintų ir užfiksuotų.“ Jis taip pat sakė, kad pavadinti musę RuPaul vardu buvo „akivaizdus sprendimas“, nes „ji turi blizgančių metalinių vaivorykštės spalvų kostiumą“.

Bryan Lessard / CSIRO/Vabzdys, pavadintas RuPaul garbei
Bryan Lessard / CSIRO/Vabzdys, pavadintas RuPaul garbei

Scaptia beyonceae, pavadino Lessard, 2011metais. Sparva buvo pavadinta dainininkės ir aktorės garbei dėl savo įspūdingo auksinio užpakalio.

___________

Vabzdžiai – rūšių įvairove pirmaujanti gyvų organizmų grupė, kuri šiuo metu sudaro daugiau nei trečdalį mokslininkams žinomų rūšių.

Šie organizmai be galo reikalingi mums ir mūsų planetai. Jie atlieka augalų apdulkinimo funkciją, prisideda prie skaidymo proceso, kai kurios vabzdžių rūšys naikina kenkėjus, o kai kurie žmonių akimis patys tampa kenkėjais.

Taip pat kai kurie vabzdžiai pernešdami įvairias ligas yra kitų rūšių populiacijos reguliavimo dalis. Be to, vabzdžiai tampa gyvūnų ar net augalų maistu bei atlieka kitas svarbias funkcijas gamtinių procesų grandinėje.

Didžiosios Britanijos Karališkoji Entomologų Draugija kasmet organizuoja vabzdžių savaitę, kurios šūkis – „Maži dalykai, kurie valdo pasaulį“. 2024 m. vabzdžių savaitė organizuota birželio 24-30 dienomis.

Šios savaitės metu yra siekiama atkreipti žmonių dėmesį į vabzdžius, skatinant domėjimąsi jais, o taip pat kartu su kitų šalių entomologais įsitraukiant į šios savaitės veiklas.

Vabzdžių savaitės proga Gamtos tyrimų centro entomologai parengė septynių straipsnių ciklą apie vabzdžius, kuriais pasidalinsime per šią vasarą ir rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas