Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 29

„Pagauk, jei gali“: legendinis sukčius F.Abagnale'as pasaulį už nosies vedžiojo 50 metų?

Frankas Abagnale'as, pažįstamas iš Holivudo filmo „Pagauk mane, jei gali“ („Catch Me If You Can“), gyveno nuotykių kupiną gyvenimą – apsimetinėjo pilotu, gydytoju, padirbtais čekiais išviliojo milijonus dolerių, galiausiai žengė teisingumo keliu ir pradėjo dirbti su JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnais. Tačiau pastaraisiais metais tiriamosios žurnalistikos atstovams pradėjus atidžiau nagrinėti jo istoriją, paaiškėjo, kad didžioji jos dalis yra netiesa.
Frankas Abagnale'as
Frankas Abagnale'as / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Septintojo dešimtmečio pabaigoje F.Abagnale'as išgarsėjo kaip sukčius, kuris, išviliodamas pinigus iš bankų ir apsimesdamas įvairių prestižinių profesijų atstovu gyveno gražų ir įdomų gyvenimą.

Būdamas 21-erių metų jis buvo suimtas Prancūzijoje ir išduotas Švedijai, bet vėliau deportuotas į Jungtines Valstijas.

Atlikęs mažiau nei pusę 12 metų laisvės atėmimo bausmės jis buvo paleistas į laisvę ir bendradarbiavo su FTB, padėdamas tyrėjams sugauti kitus sukčius.

Šią svaiginančią 1948 m. gimusio sukčiaus istoriją išpopuliarino 2002 m. Steveno Spielbergo filmas „Pagauk mane, jei gali“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko populiarus aktorius Leonardo DiCaprio. Filmas buvo sukurtas pagal paties F.Abagnale'o autobiografiją.

F.Abagnale'as savo autobiografijoje teigia dirbęs generalinio prokuroro padėjėju Luizianos valstijoje, ligoninės gydytoju Džordžijoje ir apsimetęs „Pan American World Airways“ pilotu bei nuskridęs per du milijonus mylių.

Tačiau ar pačioje biografijoje pasakojami įvykiai iš tiesų įvyko?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas