Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasitikrinkite: šių metų matematikos egzamino preliminarūs atsakymai

Birželio 10 d. abiturientai laikė valstybinį matematikos brandos egzaminą. 15min dalinasi preliminariais egzamino atsakymais.

Matematikos egzaminą sprendė ir komentavo papildomo ugdymo akademijos „Alfa klasė“ matematikos korepetitoriai Aleksandras Maliuginas ir Antanas Žilakauskis.

„Alfa klasės“ matematikos mokytojų teigimu, šių metų egzaminas, lyginant su pernai metais, buvo sunkesnis. Be to, šiemet egzamine buvo 1 užduotimi daugiau nei per pastaruosius 3-us metus.

„Norėtųsi išskirti kelias vietas, kurios galėjo kelti keblumų abiturientams. Pvz., 5 užduotis su kintama tirpalų koncentracija iš pažiūros atrodė procentų uždavinys, tačiau iš tiesų jis gana nestandartinis – sėkmingai jį išspręsti reikėjo funkcijų suvokimo“, – dėmesį atkreipė mokytojai.

Pasak jų, 19.2 uždavinyje reikėjo suprasti, kaip funkcijos išvestinės grafikas siejasi su funkcija ir duomenis sprendimui reikėjo patiems perskaityti iš grafiko, nes sąlygoje nebuvo duotas grafiko taškas, kurio reikia uždaviniui išspręsti.

Kaip įprasta, sudėtingiausi uždaviniai buvo iš 3 dalies. Daugiausia iššūkių kėlė paskutiniai du uždaviniai. Priešpaskutinis kombinatorikos uždavinys šįkart buvo ne šabloninis ir reikalavo ne tik teorinių žinių, bet ir nestandartinio sprendimo būdo, sakė mokytojai.

„Paskutinis uždavinys reikalavo tiek stiprių aritmetinių įgūdžių, tiek ryžto sprendžiant uždavinį, nes sudarius lygčių sistemą uždavinys gali pasirodyti neįveikiamas – jis tikrai skirtas „atsijoti“ stipriausius mokinius“, – pastebėjo jie.

„Apibendrinant – gauti šimtuką šiemet buvo sunku, egzamine buvo bent 4-5 „kabliukai“, kurie galėjo pakišti koją“, – kalbėjo „Alfa klasė“ mokytojai.

Laikyti matematikos egzaminą šiemet pasirinko 15 tūkst. 293 kandidatai, egzaminas rengiamas 176 centruose, pranešė Nacionalinė švietimo agentūra.

Egzamino užduotį sudarė trys dalys, buvo galima surinkti 60 taškų.

Matematikos valstybiniame brandos egzamine galima naudotis skaičiuotuvu be tekstinės atminties, t. y. skaičiuotuvu, kurio klaviatūra neturi viso lotyniškojo raidyno ir skaičiuotuvo ekrane gali būti matomos viena arba dvi eilutės, iš kurių viena skirta veiksmui užrašyti, kita – atsakymui pateikti.

Egzamino užduotis galite rasti čia.

2022 m. matematikos VBE preliminarūs atsakymai – nuotraukų galerijoje žemiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas