Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 03

Iki pražūties jiems buvo likę 12 minučių: pasaulio dėmesį prikausčiusi povandeninio laivo įgulos gelbėjimo istorija

Prieš 50 metų du britų jūreiviai įlipo į plieninę šešių metrų ilgio, dviejų metrų aukščio ir trijų metrų pločio „statinę“, nusileido į 480 metrų gylį vandenyne už 240 kilometrų nuo Airijos krantų ir po aštuonių valandų dėl gedimo ten įstrigo.
„Pisces III“ gelbėjimo operacija
„Pisces III“ gelbėjimo operacija / Wikimedia Commons nuotr.

Tamsioje ir ankštoje erdvėje dviem jūreiviams neliko nieko kito, kaip tik laukti gelbėtojų ir taupyti deguonį. Tik po 84 valandų – likus vos 12 minučių iki būtų išsekęs visas jiems likęs deguonis – jūreiviams vėl pavyko išvysti dienos šviesą.

1973 m. rugpjūčio 29 d. Kanados giliavandenis povandeninis laivas „Pisces III“, kuriam vadovavo du vyrai, įstrigo 480 metrų gylyje – Atlanto vandenynui priklausančioje Airijos jūroje.

Jūreiviams – buvusiam Karališkojo laivyno karininkui, vyresniajam povandeninio laivo pilotui 35 metų Rogeriui Mallisonui ir 28 metų inžinieriui pilotui Rogeriui Chapmanui – tai buvo įprastinis nusileidimas į vandenyno gelmes tiesiant transatlantinį telekomunikacijų kabelį. Tačiau tąkart viskas ėmė klostytis kiek kitaip, nei buvo planuota.

Tai, kas nutiko per kitas tris dienas, prikaustė dėmesį, visas pasaulis užgniaužęs kvapą stebėjo, kaip britų, amerikiečių ir kanadiečių narų komandos bandė išgelbėti vandenyno gelmėse įstrigusius jūreivius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas