Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 04

Prieš 100 metų įvyko pirmasis gyventojų surašymas. Kaip nuo tada pasikeitė Lietuva? (II)

1923 m. tuomet dar labai neseniai nepriklausomoje Lietuvoje įvyko pirmasis Nepriklausomybės istorijoje gyventojų surašymas. Surašyti buvo daugiau negu du milijonai lietuvių – labai didelis pasiekimas, turint mintyje, kad kalbame apie laikus, kai Lietuva tik žengė pirmuosius savo žingsnius, dauguma gyventojų gyveno kaimuose, o pagrindinė transporto priemonė buvo vežimas.
1920 m. Steigiamojo Seimo rinkimai Radviliškyje
1920 m. Steigiamojo Seimo rinkimai Radviliškyje / Lietuvos centrinio valstybės archyvo nuotr., eksponatas . P-08689

Surašymas nebuvo atliktas Vilniaus krašte, kurį tuomet valdė Lenkija, ir Klaipėdos krašte, tuomet ką tik prijungtame prie Lietuvos (šio krašto gyventojai surašyti buvo 1925 m.), Iš viso surašytas buvo 2 028 971 gyventojas.

Toks gausus surašytųjų skaičius leidžia patikimai išvysti, kaip atrodė ką tik atkūrusi Nepriklausomybę šalis. O kontrastų su dabartimi jos vaizde gausu.

15min aiškinosi, kaip per 100 metų pasikeitė Lietuva. Iš šio teksto, antrojo iš dviejų, sužinosite, kaip per šimtmetį pasikeitė Lietuvos etninė sudėtis, kurių tautinių mažumų Lietuvoje daugiausia buvo tada ir kurių – dabar, kaip keitėsi mokančių skaityti žmonių skaičius, įvairias religijas išpažįstančių žmonių skaičius, kaip keitėsi populiacijos pasiskirstymas pagal amžiaus grupes, vedusių/ištekėjusių ir išsiskyrusių žmonių skaičius.

Pirmąjį tekstą rasite paspaudę šią nuorodą. Iš jo sužinosite, kaip keitėsi didžiausių Lietuvos miestų dešimtukas, miesto ir kaimo gyventojų santykis, Lietuvos gyventojų tankis, vyrų ir moterų santykis.

Lyginant dažniausiai naudoti 2021 m. gyventojų surašymo duomenys, tais atvejais, kai Valstybės duomenų agentūra turėdavo kokius nors naujesnius duomenis – imti ir naujesni duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito