Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 30

Skopcai: keista Rusijos sekta, kuri tikėjo, kad tik kastracija padės patekti į rojų

Pirmasis Dievo sukurtas žmogus buvo belytis, bet šėtonas gyvatę gundytoją primenančiu organu sudarkė vyrišką kūną, todėl tik pašalinus nuodėmingąją kūno dalį galima tikėtis patekti į rojų. Taip teigė Kondratijus Selivanovas – rusų valstietis, XVIII a. tapęs keistos krikščioniškos sektos, Rusijoje įprastai vadintos „skopcais“, pradininku. Šios sektos nariai tikėjo, kad tik kastracija yra kelias į amžinąjį gyvenimą.
Rusijos valstiečiai apie 1910 m.
Rusijos valstiečiai apie 1910 m. / Vida Press nuotr.

Žodis „skopcai“ kilo iš seno rusų kalbos žodžio, reiškiančio „kastruoti“. Tiesa, patys skopcai savęs taip nevadino – jie save vadino romantiškesniais vardais, tokiais kaip „Dievo avinėliai“ ar „baltieji balandžiai“.

Skopcų didžiausio pakilimo metais „balandžių“ bendruomenės egzistavo tiek atokiuose Rusijos kaimuose, tiek turtinguose Sankt Peterburgo pirklių rajonuose.

Kai kurių šaltinių duomenimis, XIX a. sekta, nors ir persekiota, turėjo šimtus tūkstančių narių visoje Rusijoje. Sovietmečiu jų persekiojimas suintensyvėjo ir dabar tikrų „skopcų“ nebėra.

Portalas 15min kviečia plačiau susipažinti su skopcais, keistomis jų dogmomis ir likimu.

Skopcų kilmė

XVII a. Rusijoje įsigalėjo nusivylimas oficialiąja Rusijos stačiatikių bažnyčia. Ją daug rusų laikė biurokratine ir degradavusia struktūra.

Tai lėmė, jog nemažai šalies gyventojų pradėjo tikrojo tikėjimo ieškoti nuo Rusijos stačiatikių bažnyčios atskilusiose mažesnėse bendruomenėse.

Tokių bendruomenių doktrinos buvo labai įvairios, bet jas vienijo bažnytinės hierarchijos atmetimas ir tikėjimas, kad žmogus pats gali siekti išganymo.

Viena tokių buvo chlystai – religinė bendruomenė, kuri tikėjo, kad padedant Dievo galiai Jėzus Kristus ir Švč. Mergelė Marija gali įsikūnyti į bendruomenės narius.

Chlystai gyveno mažomis bendruomenėmis, į kurių lyderius, tikėjo jie, buvo įsikūnijęs Kristus. Jie praktikavo savęs plakimą rimbais, rengė ekstaziškus šokius ir tikėjo, kad jų metu įvyksta mistinis susiliejimas su Dievu.

Chlystai pasižymėjo ypatingu asketiškumu – visiškai nevartojo alkoholio, badaudavo savaitėmis, laikė nuodėme visus lytinius santykius, net tarp vyro ir žmonos.

Galiausiai trys chlystai valstiečiai, gyvenę Orlovo regione maždaug 200 km į pietus nuo Maskvos, žengė dar toliau – jie iškastravo save ir dar 30 bendruomenės narių. Jie tikėjo, kad taip išsilaisvins iš gašlumo ydos ir gyvens amžinąjį gyvenimą.

Vienas šių iškastruotų žmonių, Kondratijus Selivanovas netrukus ėmė skelbtis esantis Kristumi.

Vida Press pav./Kondratijus Selivanovas
Vida Press pav./Kondratijus Selivanovas

Taip pat jis pradėjo skelbti, kad lytiniai organai yra velnio ženklas ir tik kastracija gali padėti po mirties užsitikrinti amžinąjį gyvenimą rojuje.

Vietiniam popui ėmus skųstis apie keistą naują sektą, plintančią apylinkėse, 1772 m. pirmieji skopcai buvo valdžios ištremti į Sibirą, bet tai Selivanovui išėjo tik į naudą.

Ten, apsigyvenęs Irkutske, jis savo idėjas skelbė toliau. Po 20 metų atvykęs į Sankt Peterburgą Selivanovas jau buvo autoritetingas šventikas, dešimtis žmonių atvertęs į savo tikėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne