Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 10

Tiesa apie Trojos žlugimą: kaip vyko legendinis mūšis su nenugalimuoju Achilu priešakyje

Daugiau nei 100 metų archeologai ginčijosi dėl garsiausios senovės graikų poemos – Homero „Iliados“. Ar istorija apie dešimtmetį trukusį karą ir Trojos miesto sunaikinimą yra grįsta faktais ar išgalvota? Nauji atradimai rodo, kad poema gali būti daug arčiau tikrovės, nei mokslininkai anksčiau manė.
Kadras iš filmo „Troja“
Kadras iš filmo „Troja“ / Vida Press nuotr.

15min prenumeratoriai turi galimybę skaityti žurnalo „Iliustruotoji istorija“ straipsnius. Daugiau intriguojančių faktų ir istorijų rasite žurnale „Iliustruotoji istorija“. Prenumeruokite arba ieškokite žurnalo visose prekybos vietose!

„Pyktį Pelėjo sūnaus Achilo, deive, giedoki, baisų piktumą, kuris tiek negandų nešė achajams.“ Šiuos užburiančius žodžius skaitė ne viena vidurinių mokyklų mokinių karta visame Vakarų pasaulyje.

Epinę poemą „Iliada“, kuri prasideda šiais žodžiais, parašė dainius Homeras. Kūrinys yra garsiausias senovės Graikijos epas. Homeras pasakoja apie dramatišką ir šlovingą Graikijos istorijos laikotarpį, kupiną herojų, kurie kovojo ir žuvo mūšyje dėl galingo karališkojo miesto Trojos. Legenda buvo tokia populiari, kad dar iki Homero laikų VIII a. pr. Kr. ji buvo perduodama iš lūpų į lūpas maždaug 500 metų.

„Iliada“ ir jos istorija apie graikų iš vakarų ir trojėnų iš rytų susirėmimą žavi pasaulį nuo seniausių laikų. Senovėje šis kūrinys buvo laikomas karo, politikos ir tinkamo kario elgesio vadovu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas