Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 12 /2023 10 14

Uteniškiai renginyje sužinojo, kas ir kaip gali pretenduoti į ES investicijas

Į kokias ES investicijas dabar gali pretenduoti regionų verslas? Ką jis turi padaryti, kad šias investicijas gautų? Kur kreiptis ir kas gali padėti? Į visus šiuos klausimus antradienį vykusiame renginyje atsakymus gavo suinteresuoti Utenos ir Utenos apskrities gyventojai.
ES investicijų diena Utenoje
ES investicijų diena Utenoje / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Spalio 10 d., Utenoje vyko informaciniai „ES investicijų diena Jūsų mieste“ renginiai.

Utenos gyventojai turėjo galimybę gauti informacijos apie jau pritrauktų ES investicijų naudą Utenai ir Lietuvai, o verslo atstovai – pasiklausyti pranešimų bei gauti atsakymus apie su 2021-2027 m. ES investicijų periodu susijusius jiems aktualius klausimus.

Kūrybinių industrijų centre „Taurapilis“, ES investicijas administruojančios Inovacijų agentūros organizuotame renginyje „InvEStuok į verslo augimą Utenos apskrityje“ patirtimi ir patarimais su uteniškiais dalinosi įvairių sričių Inovacijų agentūros specialistai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./ES investicijų diena Utenoje
Lukas Balandis / BNS nuotr./ES investicijų diena Utenoje

Jie uteniškiams papasakojo ir apie jau dabar galiojančius kvietimus investuoti, ir apie laukiančius artimiausiu metu, taip pat apie prioritetines sritis, kur ES artimiausiu metu kreips investicijas, ir įvairias priemones, kuriomis gali pasinaudoti regionų verslas.

Finansų ministerijos atstovas Paulius Baniūnas pristatė ES investavimo galimybes 2021-2027 m. periode, o Inovacijų agentūros specialistė, Investicijų valdymo departamento investicijų vertinimo vadovė Gintarė Kuncaitytė pristatė galiojančius ir laukiamus kvietimus investuoti 2023-2024 m.

Lukas Balandis / BNS nuotr./ES investicijų diena Utenoje
Lukas Balandis / BNS nuotr./ES investicijų diena Utenoje

Pasak G.Kuncaitytės, didelė dalis šio investicijų periodo kvietimų yra nukreipti būtent į Vidurio ir Vakarų Lietuvos regioną, kuriam priklauso ir Utena.

Ji išskyrė kelias šiuo metu aktyvias ir labai populiarias ir ankstesniuose perioduose priemones, į kurias gali pretenduoti ir Utenos verslai. Viena jų – „Expo galimybės“, skirta skatinti eksportui.

„Įmonės, gavusios finansavimą, gali dalyvauti užsienyje vykstančiose tarptautinėse parodose, sertifikuotis“, - sakė G.Kuncaitytė.

Dar viena, pasak jos, populiari priemonė – „MVĮ skaitmeninimas“. Tai elektroninių parduotuvių kūrimas, kad įmonės galėtų prekes, produktus, paslaugas pristatyti elektroninėje erdvėje, ne tik Lietuvos, bet ir užsienio klientams. Kita priemonė, į kurią ji atkreipė dėmesį – „Įgūdžiai MVI“, skirta įmonėms ugdyti reikalingus darbuotojų įgūdžius, norint prisitaikyti prie technologinių pokyčių.

Lukas Balandis / BNS nuotr./ES investicijų diena Utenoje
Lukas Balandis / BNS nuotr./ES investicijų diena Utenoje

Dar G.Kuncaitytė išskyrė priemonę „Žaliasis eksperimentas“, kurioje gali dalyvauti mažos ir vidutinės pramonės įmonės. Taikant šią naują priemonę bus skatinamas aplinkai draugiškų, tvarių produktų gamybą skatinančių technologijų diegimas.

Kviečiame verslą dalyvauti kvietimuose, registruotis pas mus į konsultacijas.

„Kviečiame verslą dalyvauti kvietimuose, registruotis pas mus į konsultacijas“, - sakė G.Kuncaitytė.

Inovacijų agentūros specialistė Kristina Sakalauskienė uteniškiams pristatė naujus kvietimus investuoti į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą (MTEP) kuriant naujus produktus ir papasakojo apie naujas finansavimo galimybes verslui tvarių produktų kūrimo srityje.

Kita agentūros atstovė Daiva Keršienė pasakojo apie MTEP projektams taikomas naudas, pristatė tokius projektus vykdančiam verslui taikomas lengvatas ir dalinosi patarimais, kaip įvertinti, ar vykdoma veikla priskiriama MTEP ir ar galima pasinaudoti lengvatomis.

Dar viena agentūros atstovė Brigita Masiulienė pristatė investicijas į produkto ženklinimą ir e.komerciją, papasakojo apie finansines galimybes eksporto plėtrai ir pasakojo apie darbuotojų ugdymo galimybes pritraukiant ES investicijas.

Investicijos pristatytos visame mieste

„ES investicijų dienos Jūsų mieste‘ renginiai skirti buvo ne tik verslui. Utenoje apsilankiusi ESinvesticijos.lt komanda atsakinėjo į miestiečių klausimus bei dalino medžiagą apie investicijas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./ES investicijų diena Utenoje
Lukas Balandis / BNS nuotr./ES investicijų diena Utenoje

Komandos nariai užsuko ir į Utenos Adolfo Šapokos gimnaziją. Joje vyko protmūšis apie Lietuvą, jos istoriją ir dabartį, skirtas gimnazijos moksleiviams. Protmūšyje dalyvavo apie 50 moksleivių.

Lukas Balandis / BNS nuotr./ES investicijų diena Utenoje. Protmūšis
Lukas Balandis / BNS nuotr./ES investicijų diena Utenoje. Protmūšis

Protmūšio nugalėtoja tapo 20 klausimų atsakiusi Ieva. 2-5 vietas dalinosi net keturi po 18 klausimų atsakę moksleiviai: Nojus, Jokūbas, Simonas ir Jonas. Burtai lėmė, kad atitinkamai antra ir trečia vietos atiteko Nojui ir Jokūbui. Pirmąsias tris vietas užėmę moksleiviai laimėjo prizus – internetinio knygyno čekius.

Po renginio moksleiviai buvo paklausti, ar pastebi ES investicijų naudą savo miestui. Moksleiviai iškart prisiminė rekonstruotą stadioną, renovuojamus daugiabučius.

Lukas Balandis / BNS nuotr./ES investicijų diena Utenoje
Lukas Balandis / BNS nuotr./ES investicijų diena Utenoje

Paklausti, ko jiems trūksta Utenoje ir kokios naudos iš ES investicijų norėtų ateityje, moksleiviai paminėjo, kad norėtų geresnių kelių, dviračių takų bei geriau apšviestų gatvių. Taip pat moksleiviai teigė, kad nors laisvalaikiui leisti pritaikytų erdvių Utenoje yra, jų norėtųsi dar daugiau.

Moksleiviai teigė, kad nors laisvalaikiui leisti pritaikytų erdvių Utenoje yra, jų norėtųsi dar daugiau.

Projekto „ES investicijų diena Jūsų mieste“ renginiai visą mėnesį vyks skirtinguose miestuose ir miesteliuose.

20 metų sėkmės istorija

Lietuva beveik per 20 metų narystę Europos Sąjungoje pritraukė kone 20 milijardų eurų ES investicijų. Šalis pasikeitė, pokyčius mato ir jais naudojasi gyventojai visoje Lietuvoje. 2021–2027 metų laikotarpiu sulauksime 8 milijardų ES investicijų, kurios atvers naujų galimybių.

Renginiai finansuojami Europos socialinio fondo lėšomis.

www.ESinvesticijos.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas