Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 14

Vienas pražūtingiausių XX a. ugnikalnių išsiveržimų: trylikametė Omayra mirties laukė tris dienas įstrigusi purve

1985 m. išsiveržus ugnikalniui, nedidelį Kolumbijos miestelį Armero „prarijo“ didžiulė purvo nuošliauža. Trylikametė Omayra Sanchez buvo iki kaklo palaidota nuolaužų ir vandens – tris dienas trukusios gelbėtojų pastangos išlaisvinti mergaitę buvo nesėkmingos. Po kankinančios agonijos mergaitė mirė. Jos paskutines gyvenimo akimirkas įamžino prancūzų fotografas Frankas Fournier, kuris buvo su mirštančiu vaiku iki paskutinio atodūsio.
Armero mietelis po ugnikalnio išsiveržimas
Armero mietelis po ugnikalnio išsiveržimas / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Omayra Sanchez gimė 1972 m. rugpjūtį ryžių rinkėjo Alvaro Enrique ir Maria Aleida šeimoje ir augo Armero mieste kartu su broliu Alvaro. Apie jos gyvenimą iki 1985 m. lapkričio 13 d., kai netoli miestelio išsiveržė ugnikalnis ir įvyko tai, kas dabar vadinama Armero tragedija, žinoma nedaug.

Vienas pražūtingiausių XX a. išsiveržimų

1985 m. lapkričio 13 d., prieš pat devintą valandą vakaro, ugnikalnio išsiveržimas sparčiai ištirpdė ant jo susidariusią ledo kepurę ir sukėlė didžiulius vulkaninių pelenų, nuolaužų ir purvo srautus, kurie tekėjo į gretimus slėnius.

Apie 20 km per valandą greičiu į priekį judanti banga tiesiog prarijo Armero miestą ir pražudė mažiausiai 20 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne