Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žvilgsnis į praeitį: prieš 21 metus siautęs uraganas Mitchas Hondūrui tapo kruvinu išbandymu

Prieš 21 metus Centrinę Ameriką užklupęs milžiniškas uraganas Mitchas pareikalavo per 11 tūkst. gyvybių. Labiausiai nuo jo nukentėjo Hondūras – penktadalis šalies gyventojų tapo benamiais, o šalies valdžia skaičiavo, kad stichija valstybės ekonominę plėtrą nubloškė 50 metų atgal.
Uraganas Mitch
Uraganas Mitch / Wikipedia nuotr.

Uraganas susidarė pietvakarinėje Karibų jūros dalyje ir visa savo galia užgulė Centrinę Ameriką. Kirtęs regioną ir susilpnėjęs, palei Jukatano pusiasalį grįžo į Meksikos įlanką ir nukeliavo iki Floridos.

Labiausiai nuo uragano nukentėjo Hondūras – čia žuvo apie 7 tūkst. žmonių, 3 tūkst gyvybių jis pareikalavo Nikaragvoje. Nemažai žmonių žuvo po uragano metu susiformavusiomis purvo nuošliaužomis.

Uraganas siautėjo 1998 metų spalio 22 – lapkričio 5 dienomis.

VIDEO: Uraganas Mitchas Hondūre

Tai buvo galingiausias 1998 metų uraganas ir vienas nuožmiausių bei pražūtingiausių meteorologijos istorijoje. Jo metu vėjo greitis vietomis siekė 285 km/val..

Stichijai buvo suteikta 5 kategorija. Šios klasės uraganai yra patys stipriausi – vėjo greitis juose viršija 250 km/val., o vandens lygis pakyla daugiau kaip 5 metrais.

Būdamas pačiu kruviniausiu Atlanto uraganu per 200 metų, daugiausiai žalos jis padarė Hondūrui. Šalies valdžia paskelbė, kad stichija valstybės ekonominę plėtrą nubloškė 50 metų atgal.

Audra sugriovė apie 35 tūkst. namų, dar 50 tūkst. pastatų buvo apgadinta – be namų liko pusantro milijono žmonių, tai yra penktadalis šalies gyventojų. Skaičiuojama, kad Mitchas padarė 2,24 mlrd. eurų tiesioginių nuostolių ir 1,61 mlrd. eurų netiesioginių.

Labiausiai šalis nukentėjo dėl to, kad uraganas sunaikino pasėlius, kelius, sugriovė tiltus.

Tai buvo galingiausias 1998 metų uraganas ir vienas nuožmiausių bei pražūtingiausių meteorologijos istorijoje.

Kilęs potvynis Hondūro sostinėje sugriovė namus, kurių amžius siekė 350 metų.

Siaubingai nukentėjusi šalis paprašė tarptautinės pagalbos ir nepaisant to, kad parama sudarė 2.8 mlrd. eurų, bendrasis šalies vidaus produktas krito.

Sugriautoje šalyje ėmė plisti įvairios ligos, trūko būtiniausių daiktų, vandens ir maisto.

Stipriausiai uraganas siautė nuo spalio 29 iki lapkričio 3 dienos. Hondūre, Gvatemaloje ir Nikaragvoje iškrito 1,900 mm kritulių.

Iš viso uraganas be namų paliko 2,7 mln. žmonių.

Žuvusiųjų ir nukentėjusių buvo taip pat Gvatemaloje, Salvadore, Belize, Meksikoje, Kosta Rikoje, Panamoje, Jamaikoje, JAV. Uraganas itin nuniokojo Hondūro sostinę Tegusigalpą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas