Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Viskas apie botoksą: ką gydo, kaip elgtis po procedūros ir koks galimas šalutinis poveikis?

Botoksas. Vieni negali be jo gyventi, kiti tai laiko veido bjaurojimu, tačiau bet kokiu atveju stereotipų gausu. Išpūstos lūpos, išlygintos raukšlės – tai tik viena sritis, kurioje yra naudojamas botulino toksinas. Bet daugelis net nežino, kad šis preparatas gydo migreną, šlapimo problemas ir gausų prakaitavimą.
Moters veidas
Moters veidas / Fotolia nuotr.

Nuo gausaus prakaitavimo ir migrenos

Gausus prakaitavimas žmonėms kelia didelį diskomfortą. Pasak specialistų, botulino injekcijos gali šią problemą išspręsti.

„Estetus“ klinikos gydytoja dermatovenerologė Edita Naruševičiūtė-Skripkienė teigia, kad botulinas gali panaikinti prakaito problemą netgi metams: „Botokso injekcijos taikomos gydant didelį prakaitavimą (hiperhidrozę). Injekcijos atliekamos į pažastų odą, taip pat šis gydymas taikomas ir delnų ar pėdų hiperhidrozei gydyti.

Efektas pasireiškia per savaitę ir teoriškai laikosi 6–9 mėnesius, kai kuriems pacientams efektas išsilaiko ir iki 12 mėnesių, priklausomai nuo žmogaus individualumo, suleisto botulino kiekio ir paties naudoto preparato.“

Būtent dėl šios priežasties dažnai botulino injekcijų procedūrą renkasi ir vyrai.

Taip pat reikėtų pabrėžti, kad palaikyti lygią odą yra lengviau negu vyresniame amžiuje bandyti ją atjauninti botulino injekcijomis

„Lietuvoje vyrai prakaitavimo gydymą dažniausiai renkasi botulino toksinu. Tai palengvina kūno priežiūrą, stresinėse situacijose padeda paslėpti nervingumo požymį – drėgnas pažastis bei delnus“, – teigia Estetinės chirurgijos centro plastinės chirurgijos specialistas Giedrius Stankevičius.

Specialistai teigia, kad botulinu galima gydyti įvairias sveikatos problemas, viena iš jų – migrena.

„Šis medikamentas daugiau nei 30 metų pasaulyje naudojamas įvairioms ligoms, susijusioms su raumenų tonuso atpalaidavimu, gydyti: veido ir kūno asimetrijoms koreguoti, prakaitavimo, bruksizmo (dantų griežimas) ir migrenos problemoms spręsti“, – aiškina Sapiegos klinikos plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Jelena Romanova-Paškevič.

Chirurgas G.Stankevičius prideda: „Botoksas naudojamas oftalmologijoje žvairumo gydymui, neurologijoje esant padidėjusiam raumenų tonusui, vienos pusės veido paralyžiaus gydymui. Urologijoje botulino preparatas gali būti naudojamas šlapimo nelaikymui gydyti.“

Saikingas botulino kiekis nepavers veido kauke

Visgi dažniausiai botulino injekcijos yra naudojamos grožio industrijoje.

„Ši procedūra, skirta lokalizuotoms raukšlėms viršutinėje veido dalyje: kaktos, akių kampučių, tarpuakio srityje. Kiek rečiau lyginamos raukšlės apatinėje veido dalyje - lūpų bei smakro srityse“, - teigia G.Stankevičius.

Gydytoja J.Romanova-Paškevič išskyrė raukšlių, kurias galima koreguoti botulinu, tipus: „Mimikos raukšlės – tai raukšlės, kurias sukelia veido raumenų hiperaktyvumas (pykčio, rūpesčio, žąsų kojelių raukšlės aplink akis). Taip pat botulinas gali būti naudojamas smulkių vertikalių raukšlių korekcijai aplink lūpas; tokios raukšlės dažnai atsiranda nuo rūkymo.”

Kalbėdamas apie klienčių amžių, chirurgas G.Stankevičius pabrėžė, kad jis – labai įvairus: jauniausia moteris, kuriai buvo atlikta procedūra, buvo 24-erių, vyriausia – 82-ejų. Vis dėlto vidurkis yra apie 35 metai.

Kelias valandas po procedūros rekomenduojame vengti sunkaus fizinio krūvio, būti gulimoje padėtyje, taip pat negalima lankytis soliariume.

„Vyresnio amžiaus žmonių raukšlės dažniausiai yra gilesnės ir joms reikia kompleksinio poveikio, kartais - ir daugiau laiko norint pasiekti trokštamą rezultatą. Taip pat reikėtų pabrėžti, kad palaikyti lygią odą yra lengviau negu vyresniame amžiuje bandyti ją atjauninti botulino injekcijomis“, – priduria jis.

Su šia nuomone sutinka ir gydytoja J.Romanova-Paškevič: „Jeigu iki 60 metu nebuvo taikomas joks raukšlių korekcijos gydymas, pasiekti norimą rezultatą gali prireikti įvairių preparatų kombinacijos, pavyzdžiui, hialurono rūgšties užpildų. O tai jau yra kompleksinis gydymas.“

Rekomenduojama ne visiems

Tiesa, procedūra, kuomet leidžiamos botokso injekcijos, gali būti atliekama tikrai ne visiems. Gydytojos J.Romanovos-Paškevič teigimu, botulino toksino injekcijos neatliekamos sergant motorine neuronų degeneracija, sunkia miastenija, Eatono-Lamberto sindromu bei pacientams, vyresniems nei 65 metai, nes su amžiumi raumenys natūraliai silpnėja.

Pasak plastinės chirurgijos specialisto G.Stankevičiaus, preparato taip pat negalima vartoti žmonėms, kurie yra alergiški žmogaus albuminui. „Be to, bet kokia medicininė intervencija nerekomenduojama, kai oda sudirgusi ar pažeista, esant aktyviai lūpų pūslelinei (herpes simplex infekcijai)“, – pabrėžia specialistas.

Abu medikai sutinka, kad botulino toksino negalima leistis nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims.

Itin svarbu saikas ir tinkama priežiūra

Kad botoksas, suleistas dėl grožio tikslų, atrodytų gerai, labai svarbu konsultuotis su gydytoju ir paisyti jo nuomonės.

„Moterys labai bijo to dirbtinio „kaukės“ efekto – turbūt todėl, kad dažnai mato negatyvius pavyzdžius tų, kurios persistengia ir renkasi per dideles botulino toksino injekcijų dozes bei nepaiso vaisto vartojimo rekomendacijų (ne dažniau nei 2 kartus per metus)“, – aiškina J.Romanova-Paškevič.

G.Stankevičiaus svarbu tinkamai elgtis ir po procedūros: „Kelias valandas po procedūros rekomenduojame vengti sunkaus fizinio krūvio, būti gulimoje padėtyje, taip pat negalima lankytis soliariume.“

Gydytoja J.Romanova-Paškevič 3 dienas po botokso injekcijos nerekomenduoja vartoti alkoholinių gėrimų, taip pat reikėtų vengti staigių temperatūros pokyčių (pirčių, saunų, stipraus šalčio); jei procedūra atlikta veidui, nenaudoti makiažo priemonių.

Procedūros atlikimo dieną gali būti jaučiamas trumpalaikis jautrumas injekcijų vietose, praeinantis galvos skausmas, akių sausumo pojūtis.

Anot gydytojų botulino injekcijų poveikis yra labai individualus. „Efektas atsiranda ne iš karto ir trunka 3–6 mėnesius, priklausomai nuo raukšlių šalinimo srities bei organizmo savybių“, – aiškina G.Stankevičius.

Šalutinis poveikis

Estetinės chirurgijos centro gydytojo teigimu, šalutiniai požymiai po procedūros yra nedažni: „Gali būti nedidelis galvos skausmas, odos paraudimas, injekcijos vietos patinimas ar kraujosruva, pykinimas, veido skausmas, raumenų sustingimas.“

Gydytoja J.Romanova-Paškevič pridūrė: „Paprastai nepageidaujamos reakcijos pasireiškia pirmomis dienomis po injekcijos, jos yra laikinos, lengvo arba vidutinio sunkumo.

Procedūros atlikimo dieną gali būti jaučiamas trumpalaikis jautrumas injekcijų vietose, praeinantis galvos skausmas, akių sausumo pojūtis. Šie reiškiniai susiję su raumenų aktyvo pasiskirstymu, bet gali ir nepasireikšti. Esant išreikštam kraujagysliniam tinklui, gali atsirasti mėlynių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus