Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 dalykų, kurie nustebins atvykus į Japoniją

Japonija – tai šalis, kurioje rasite viską. Yra sakoma, kad jeigu sugalvojai kažką naujo, tai Japonijoje bus išrasta seniai. Todėl nenuostabu, kad gyvenimas Tekančios Saulės šalyje bėga kitu ritmu, o pirmą kartą atvykę užsieniečiai kiekviename žingsnyje atranda kažką netikėto, keisto arba paprasčiausiai žavaus.
Tokijas
Tokijas / Shutterstock.com nuotr.
  1. Pardavimo automatai kiekvienam poreikiui. Japonijoje jų yra apytiksliai 5,5 milijonai, tad bent po vieną rasite kiekviename kampelyje, net Fudži kalno viršūnėje! Tokią pardavimo automatų gausą lemia japoniškas gyvenimo būdas: japonai skuba, neturi laiko, jiems reikia prekę įsigyti čia ir dabar. Nors skamba kiek neįtikėtinai, juose tikrai galima nusipirkti absoliučiai viską: vaisius, kaklaraiščius, vyną, gyvą omarą, budistinį amuletą ir net šviežiai iškeptą picą. Jūs tik sugalvokite, ko norite, ir tai rasite pardavimo automate.
    Projekto partnerio nuotr./Pardavimo automatai, Hokaidas
    Projekto partnerio nuotr./Pardavimo automatai, Hokaidas

  2. Nėra šiukšliadėžių. Tai vienas iš pirmųjų dalykų, kurį pastebi užsieniečiai, atvykę į Japoniją. Atvykėliai stebisi, kaip milijonų japonų per dieną išvaikščiojamos gatvės išlieka švarios, nors aplink nėra, kur išmesti šiukšlių. Šiukšliadėžes rasite maisto parduotuvių viduje, parkuose, viešuosiuose tualetuose, tiesa – jos skirtos tik klientams. Šiukšliadėžių nėra, nes vietinės parduotuvės nenori mokėti už brangų šiukšlių išvežimą, taip pat bijoma, kad šiukšliadėžėse bus paslėpti sprogstamieji ginklai. Japonai šiukšles nešiojasi su savimi, o išmeta jas sugrįžę namo.
  3. Miegas viešajame transporte. Pirmą kartą pasinaudojus viešuoju transportu Japonijoje nustebsite, kiek daug japonų ten miega. Ar dėl pervargimo, ar dėl įtemptos dienotvarkės, japonai laiką viešajame transporte išnaudoja jėgų atgavimui. Kadangi Japonijoje draudžiama kalbėti ir kelti triukšmą viešajame transporte, sąlygos miegui dar geresnės. Nusnūsti galite ir jūs, tik nepraleiskite savo stotelės.
  4. Atsiskaitymas tik grynais. Nors Japonija ir yra viena technologiškai pažangiausių šalių pasaulyje, daugumoje vietų vis dar negalima atsiskaityti kortele. Kortele atsiskaityti galėsite viešbučiuose ar didžiuosiuose prekybos centruose, tačiau visur kitur būtina turėti grynųjų pinigų. Didelių nepatogumų tai nesukels, nes Japonijoje gausu bankomatų.
  5. Medicininės kaukės. Neišsigąskite pamatę minias japonų su medicininėmis kaukėmis. Tikrai neprasidėjo ligos epidemija – jie dėvi kaukes dėl kitų priežasčių. Japonai stipriai jaučia socialinę atsakomybę, todėl kaukes ypač dėvi gripo sezonu, kad neužkrėstų kitų. Taip pat dėvi prasidėjus alergijų sezonui, kad neįkvėptų ore skraidančių žiedadulkių, arba padidėjus oro užterštumui. Ne mažiau svarbi priežastis yra ir mada – paslėptas veidas sudaro nerūpestingumo įvaizdį, prideda pasitikėjimo savimi.
    Projekto partnerio nuotr./Asakusa, Japonija
    Projekto partnerio nuotr./Asakusa, Japonija

  6. Nepaprastos kavinės. Japonijos kavinių kultūra neturi sau lygių, o japonų išradingumas – ribų. Čia rasite robotų, nindzių kavines, cuddle kavines, kuriose vienišiai laiką leidžia apsikabinę su nepažįstamu žmogumi, gyvūnų kavines, kuriose japonai kavą geria kačių, gyvačių, ežių ar pelėdų apsuptyje, maid kavines, kuriose mielas kostiumais apsirengusios merginos įkūnija įvairius personažus, linksmina lankytojus. Apsilankę Japonijoje tikrai rasite kur ne tik išgerti kavos, tačiau ir patirti netikėtų nuotykių.
  7. Kanalizacijos dangčių menas. Jeigu šiaip neatkreipiate dėmesio į kanalizacijos dangčius, Japonijoje tikrai jais susidomėsite. Japonai ant jų piešia miesto simbolius, popkultūros veikėjus, gamtos vaizdus, talismanus, juokingus piešinius. Dažyti kanalizacijos dangčius buvo pradėta siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į aukštas kanalizacijos įrengimo projektų kainas. Dabar tai jau tapo populiaria tradicija – vyksta net savivaldybių varžytuvės, kuriose kiekviena stengiasi sukurti kuo įdomesnius kanalizacijos dangčius.
    Projekto partnerio nuotr./Kanalizacijos dangtis Naros mieste
    Projekto partnerio nuotr./Kanalizacijos dangtis Naros mieste

  8. Taksi durys atsidaro automatiškai. Jeigu Japonijoje bandysite atidaryti ar uždaryti taksi duris – sulauksite vairuotojo pabarimo. Durys Japonijos taksi automobiliuose veikia automatiškai. Toks durų veikimo principas atkeliauja iš aptarnavimo tradicijos, kada klientas yra išaukštinamas ir neturi aptarnauti pats savęs, šiuo atveju – atsidaryti duris. Taip pat automatinių durų įrengimą nulėmė ir technologijų pažanga bei rūpestis dėl kliento saugumo – dauguma gatvių Japonijoje yra siauros, tad taksi vairuotojas geriau žino, kada išleisti klientą.
  9. Rūkymas kavinėse. Jeigu kavinėje šalia jūsų rūkys japonas – nepykite. Rūkyti kavinėse ar baruose Japonijoje yra visiškai priimtina. Įeinant į kavinę darbuotojai dažniausiai paklausia, ar klientas rūko, ir pagal tai nuveda į atitinkamą erdvę. Požiūris į rūkymą Japonijoje kitoks – ant cigarečių pakelių nerasite šokiruojančių paveikslėlių ar perspėjimų dėl kenksmės sveikatai. Tiesa, iki 2020 metų olimpinių žaidynių Tokijuje tokią tvarką siekiama pakeisti ir prisitaikyti prie užsieniečių.
  10. Neįtikėtinas mandagumas. Ne paslaptis, kad japonai garsūs savo mandagumu ir rūpesčiu. Net ir per piko valandą japonai stovės eilėje lipdami į traukinį, tad jokiu būdu nebandykite kirsti eilės. Apsilankius parduotuvėje būsite sudievintas, sulauksite išskirtinio dėmesio. Jeigu vėluoja traukinys, traukinių stotis išrašys jums vėlavimo lapelį darbdaviui. Jeigu pasiklysite, nė žodžio angliškai neištariantys japonai vis tiek bandys jums padėti, ar net suks iš savo kelio, kad parodytų jums, kur eiti. Net elniai Naros mieste lankstosi atvykėliams!
    Projekto partnerio nuotr./Shibuya, Japonija
    Projekto partnerio nuotr./Shibuya, Japonija

Dar daugybę netikėtumų apie šią ne tik atstumu, bet ir kultūriškai tolimą šalį patirsite savaitgalio kelionėje su Japonijos kultūros festivaliu nowJapan Vilniaus senamiestyje, rugsėjo 8–9 dienomis. Daugiau informacijos apie festivalį rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas