„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

10 šalių maisto gurmanams

Mėgstantys keliauti puikiai žino, jog tikrąją šalies aurą galima patirti ne tik lankantis po populiariausias turistines vietas, bet ir ragaujant tradicinės virtuvės patiekalus. Tad šį kartą „Kelionių akademija“ jums siūlo susipažinti su šalimis, kurios gali pasigirti puikiu kulinariniu paveldu.
Meksikos virtuvė
Meksikos virtuvė / Shutterstock nuotr.

Jei kada nors teks jose apsilankyti, atrasite autentišką maistą siūlančių restoranėlių, kuriuose paragausite šalį puikiai reprezentuojančių patiekalų.

1. Vietnamas

Shutterstock nuotr./Vietnamo virtuvė
Shutterstock nuotr./Vietnamo virtuvė

Pasakiško grožio budistų šventyklos, siauros senamiesčių gatvelės, pribloškiantys Halongo įlankos vaizdai, siauri džiunglių kanalai, jaukūs balto smėlio paplūdimiai – toks yra Vietnamas.

Tai šalis, kurioje keliautojai iš Europos pasijunta tarsi filme, mat įspūdžiai vienas kitą tiesiog „vyte veja“. Kai įspūdžių tiek daug, kartais puiki išeitis ramiai prisėsti nedideliame restorane, užsisakyti vietinės virtuvės patiekalų ir, mėgaujantis maistu, prisiminti visus dienos nuotykius.

O Vietnamo virtuvė iš tiesų verta dėmesio! Tai tarsi Pietryčių Azijos ir Tolimųjų Rytų virtuvių derinys. Bene populiariausias maisto produktas šalyje – ryžiai. Jie dažniausiai patiekiami virti, visgi iš ryžių gaminami ir kiti patiekalai, pavyzdžiui – ryžių miltų makaronai. Vietnamo virtuvės moto – kuo mažiau riebalų, tačiau kuo daugiau žalių (nevirtų, nekeptų, neapdirbtų) vaisių ir daržovių. Todėl ji tikrai patiks tiems, kurie prižiūri savo mitybą ir stengiasi valgyti sveikai. Visgi, jei negalite gyventi be mėsos ar žuvies patiekalų, jums tikrai neteks nusivilti, mat jautienos, kiaulienos, o taip ir jūros gėrybių patiekalai – taipogi populiarūs Vietname.

Na, o jeigu nebijote išbandyti mūsų kultūrai kiek neįprastų patiekalų, viešėdami Vietname paragaukite vėžlienos ar gyvačių mėsos. Jūsų įspūdžių kartelė dar labiau prisipildys!

2. Graikija

Shutterstock nuotr./Graikiška virtuvė
Shutterstock nuotr./Graikiška virtuvė

Sodraus skonio alyvuogės, švelnūs sūriai, daug šviežių daržovių ir vaisių, lengvai apkepta ėriena ar veršiena, mėsos troškiniai su daržovėmis ir prieskoninių žolelių gausa, jūros gerybės – tokia yra Graikijos virtuvė. Nors iš pirmo įspūdžio tai ganėtinai paprasti patiekalai, visgi graikų fantazija juos paverčia nedideliais stebuklais. O derinių skonį vainikuoja puikūs tradiciniai vynai.

Be jokių abejonių, vienas iš labiausiai žinomų graikiškų patiekalų – graikiškos salotos, kurias aptikti galima vos ne kiekviename pasaulio kampelyje esančiame restorane. Tačiau nesuklysime teigdami, jog būtent Graikijoje jos pačios skaniausios, mat idealiam skoniui reikia ne tik šviežių ingredientų, tačiau ir šarmingos bei unikalios graikiškos aplinkos! Ne veltui sakoma, jog Graikija, o ypatingai jos salos – priklauso Antikos dievams. Todėl jei norite ragauti dievų maistą, atostogaukite Graikijoje.

3. Tailandas

Shutterstock nuotr./Tailando virtuvė
Shutterstock nuotr./Tailando virtuvė

Dar vienas Azijos kulinarinis perlas – Tailandas. Be jokių abejonių, šią šalį verta aplankyti dėl didžiulių miestų, puošnių šventyklų, pasakiško grožio salų, egzotiškų džiunglių, šurmuliuojančių turgaviečių, tačiau tam, jog pajustumėte Tailando dvasią, būtina paragauti vietinės virtuvės patiekalų.

Dauguma maisto kritikų vienbalsiai teigia, jog Tailando virtuvė – viena geriausių pasaulyje. Patiekaluose juntama aštrumo, saldumo, rūgštumo, sūrumo bei kartumo dermė. Kiauliena, ruošta meduje, pupelės su cukrumi, saldūs vaisiai, kurie įdaryti aštriu mėsos įdaru – europiečio ausiai šie patiekalai skamba kiek neįprastai, tačiau, patikėkite mumis, gomurys šiais skoniais iš tiesų mėgaujasi. Vienas iš pagrindiniai Tailando virtuvės ingredientų – kokosų pienas. Jis naudojamas tiek padažams, tiek sriuboms bei troškiniams pagardinti.

Galime drąsiai teigti, jog Tailando virtuvė lygiai tokia pat užburianti, kaip ir ši, nuostabi, šalis.

4. Italija

Shutterstock nuotr./Italų virtuvė
Shutterstock nuotr./Italų virtuvė

„Ko būtų verta Romos virtuvė be parmezano sūrio. Kvapnus, tarkuotas, supjaustytas smulkiais gabaliukais, jis yra neatskiriama itališkų patiekalų dalis. Jis sujungia visus patiekalo komponentus ir suteikia jiems savitą skonį.“ Tokiais žodžiais italų virtuvę apibūdino garsusis Renesanso dailininkas ir skulptorius – Mikelandželas. Ši citata puikiai tinkama ir šiems laikams, mat net sunku įsivaizduoti, kokia būtų italų virtuvė be šio kietojo sūrio.

Nedidelėje senamiesčio kavinukėje mėgaujatės rytine cappuccino kava, pietų metu ragaujate itališką picą ar makaronų patiekalą, kuris pagardintas žiupsneliu tikro itališko parmezano, o vakare gardžiuojatės jūros gėrybėmis bei tradiciniu itališku vynu. Skamba kaip idilė? Paverskite ją tikrove atostogaudami Italijoje.

5. Indija

Shutterstock nuotr./Indiška virtuvė
Shutterstock nuotr./Indiška virtuvė

Indijos virtuvę ganėtinai sunku apibūdinti, mat patiekalai gana stipriai skiriasi priklausomai nuo šalies regiono. Visgi, apibendrindami šios šalies maisto tradiciją galime teigti, jog ši virtuvė – puikiai tinkama vegetarams, mat Indijoje itin populiarus augalinis maistas. Visgi, pakrantėse ypatingai mėgstami ir žuvies patiekalai, o mėsa naudojama įvairiuose troškiniuose, plovuose.

Didelę įtaką Indijos virtuvei padarė ir religija. Pagal seniausius indų raštijos tekstų rinkinius – vedas – patiekalai skirstomi į tris rūšis: dorybės (saikingi, suderinti patiekalai: grūdai, vaisiai daržovės), aistros (aštrus maistas, stimuliuojantys patiekalai) ir neišmanymo (perkepti, per šalti ar per karšti patiekalai, per didelis kiekis prieskonių). Tai virtuvė, kurioje žavi meistriškas prieskonių naudojimas, kariai, troškiniai, indiškos duonos ir paplotėliai.

Indijoje itin populiarius ir greitasis maistas: aliejuje keptos ir avinžirnių miltuose išvoliotos daržovės – pakora, įdaryti pyragėliai – samosa ir kt. Šių patiekalų galima nusipirkti tiesiog iš gatvės prekeivių.

6. Filipinai

Shutterstock nuotr./Filipinų virtuvė
Shutterstock nuotr./Filipinų virtuvė

Druska, česnakas ir actas – tai pagrindiniai prieskoniai, kurie naudojami Filipinų virtuvės patiekaluose. Tiesa, cukrus – taip pat be galo populiarius ingredientas, todėl ragaudami filipinietišką mėsos patiekalą jausite saldumą.

Filipinų virtuvė – gana įvairi. Šalis ilgą laiką buvo ispanų ir JAV kolonija, o taip pat didelę įtaką jai darė Indijos, arabų ir kinų kultūra, todėl nenuostabu, jog skirtingose šalies salose (kurių yra net 7641!) maisto gaminimo kultūra kiek skirtinga. Visgi, kaip ir daugelyje šio regiono valstybių, Filipinuose itin populiarūs ryžiai, kukurūzai, kokosai, cukranendrės, vaisiai ir daržovės. Filipinų gyventojai mėgsta jautienos patiekalus, pusryčiams dažnai valgo žuvį. Paukštienos patiekalus gardina sėklomis, kepintais riešutais.

Įdomu tai, jog Filipinuose nėra arbatos gėrimo tradicijos, tačiau itin gaji kavos ir kakavos gėrimo kultūra. Filipinai – nuostabi egzotinė valstybė, galinti didžiuotis pasakiška gamta, nuostabiu klimatu, gražiais smėlio paplūdimiais, o tuo pačiu – išskirtine virtuve!

7. Japonija

Shutterstock nuotr./Japonų virtuvė
Shutterstock nuotr./Japonų virtuvė

Pasak japonų, maistas privalo derėti su gamta bei su asmeniu, kuris ruošia patiekalą. Jie stengiasi išlaikyti natūralumą ir harmoniją, kurti ne naujus skonius, tačiau minimaliai apdirbti produktus išlaikant juos kuo natūralesnius. Japonams daug svarbiau ne skonių, o maisto tekstūrų derinimas.

Be jokių abejonių, vienas iš labiausiai Japoniją reprezentuojančių patiekalų – sušis. Žinoma, dabar šio patiekalo galima paragauti visur, tačiau nei vienoje šalyje savo skoniu jis neprilygta tikriems, Japonijoje gamintiems sušiams. Pagrindiniai sušių komponentai yra: šviežios jūros gėrybės, suši ryžiai, džiovinti jūros dumbliai. Taip pat dedami kiti ingredientai, tokie kaip avokadai, ridikėliai, kiaušiniai, slyvos ir kt. Patiekiami su sojų padažu, krienais wasabi, marinuotu imbieru. Perskaitę sudėtį galvojate, jog tokių pat sušių galite paragauti ir Lietuvoje? Siūlome nuvykti į Japoniją ir įsitikinti, jog, atrodytų, toks paprastas patiekalas, gali šitaip skirtis.

8. Prancūzija

Shutterstock nuotr./Prancūzų virtuvė
Shutterstock nuotr./Prancūzų virtuvė

Rafinuotumas ir elegancija – tai du žodžiai, kurie puikiai nusako, kokia yra prancūziška virtuvė. Pusryčiai, šioje šalyje, dažniausiai labai lengvi: prancūziška bandelė su sviestu ar džemu bei kava su pienu – taip savo dieną pradeda dažnas prancūzas. Priešingai yra su pietumis – tikima, jog jie turi būti pats sočiausias dienos valgis. Pagrindiniam patiekalui siūlomas jūros gėrybių troškinys, kepsniai, mėsos pyragai. Žinoma, ant pietų stalo puikuojasi ir sriubos, šviežios daržovės. Desertui pateikiama lėkštė su sūriais ir vaisiais. Dažnos prancūziškos vakarienės metu siūlomi žuvies patiekalai, kepta vištiena, aviena. O visa tai užgeriama puikiu gaiviu prancūzišku vynu. Bon appetite!

9. Gruzija

Shutterstock nuotr./Gruzijos virtuvė
Shutterstock nuotr./Gruzijos virtuvė

Aplankyti Gruziją renkasi vis daugiau keliautojų iš Lietuvos ir ne be reikalo: Viduramžius menantys vienuolynai ir bažnyčios, Kaukazo kalnų grožis, pribloškiantys urvai, ežerai, upės, slėniai – atima žada. Visgi, nereikia pamiršti, jog Gruzija gali pasigirti ir puikia virtuve, kurios patiekalai žavi savo paprastumu bei skonių darna.

Sakoma, jog kiekviename gruziniškame patiekale yra paslėpta kokia nors vietinė šalies tradicija, užkoduota senųjų laikų legendose ir padavimuose. Bene garsiausias gruziniškas patiekalas – chačapuri. Viešint Gruzijoje būtų nuodėmė nepaskanauti šio puikaus sūriu, kiaušiniu, kartais varške įdarytu kepiniu, kuris, tikėtina, ne tik pamalonins jūsų gomurį, tačiau ir padės pajusti šalies autentišką dvasią. Chačapuri būna įvairių rūšių: sluoksniuotų, ragelio ar laivelio formų. Viešint Gruzijoje būtų nuodėmė jo neparagauti!

10. Meksika

Ryškios spalvos, malonūs aromatai ir nepakartojami skoniai – tai meksikietiška virtuvė. Jos pagrindas – kukurūzai ir pupelės. Sakoma, jog vietiniai gyventojai moka pagaminti net 600 skirtingų kukurūzų patiekalų! Vienas populiariausių meksikiečių virtuvės šedevrų – skaniosios tortilijos. Tai paplotėliai, kurie kepami iš kukurūzų miltų. Meksikiečiams jos atstoja mums įprastą duoną. Dažniausiai tortilija klojama ant lėkštės, o ant viršaus dedami užkandžiai: pupelės, salotos, mėsa,

Meksikoje labai mėgstamas aštrus maistas. Tai, žinoma, būdinga daugeliui šiltų kraštų virtuvių, mat aitriais prieskoniais pagardintas maistas ilgiau negenda. Aitrioji paprika – vienas pagrindiniu Meksikos virtuvės ingredientų, ja gardinama beveik viskas: sriubos, padažai, mėsos ir daržovių patiekalai, netgi kai kurie desertai. Taigi, jei esate aštraus maisto mėgėjas, o savo atostogų metu norite suderinti egzotinių kraštų pažinimą su skanaus maisto valgymo patirtimi – rekomenduojame vykti į Meksiką!

Egzotinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs