Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

13 dalykų, kuriuos reikia žinoti prieš vykstant į Islandiją

Jei atrodo, kad kas trečias jūsų pažįstamas lankėsi Islandijoje, gal tai ir arti tiesos. Ši vulkanų, geizerių ir žadą atimančių kalnų šalis pastaraisiais metais išgyvena tikrą turistų piką. Ką reikia žinoti prieš vykstant į ją, aiškina „Business Insider“.
Magiški Islandijos peizažai
Magiški Islandijos peizažai / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.

1. Maistas – itin brangus

Kaip ir visoje Skandinavijoje, maistas Islandijoje tikrai nėra pigus. Už, atrodo, paprastą beigelį eilinėje kavinėje gali tekti pakloti 15 eurų. Už priešpiečius vidutiniškai teks mokėti 25 eurus, vakarienė – dar beveik dvigubai brangesnė.

2. Vanduo smirdi, bet yra geriamas

Vanduo Islandijoje turi stiprų sieros kvapą – tarsi supuvusių kiaušinių. Tačiau jis visiškai tinkamas gerti, ir kažkokio nemalonaus skonio nėra. Tiesiog nenustebkite.

3. Galima pasijusti kaip JAV

Amerikiečių turistai Islandijoje – ant kiekvieno kampo, prie kiekvieno geizerio. Šalyje gyvena 332 tūkst. žmonių, bet kasmet ją aplanko 1,8 mln. turistų. Vien keliautojų iš JAV skaičius gerokai viršija vietinių žmonių kiekį.

4. Visur – minios žmonių

Ne jus vienus traukia kosminiai vaizdai Islandijoje. Tai reiškia, kad lankomiausiose vietose nepavyks pasinerti į tylą ir ramybę bei pasimėgauti gamtos didybe. Jeigu jūs kurią nors vietą įsitraukėte į savo pamatyti vertų objektų sąrašą, tą padarė ir dar minia žmonių.

Vidmanto Balkūno nuotr. /Islandijos geizeriai ir karštosios versmės
Vidmanto Balkūno nuotr. /Islandijos geizeriai ir karštosios versmės

5. Kiek daug statybų!

Jeigu galvojate visiškai atsiduosiantys laukinei gamtai, klystate. Turizmo bumas reiškia, kad auga visos su tuo susijusius sritys, ypač – statybų verslas. Statomi viešbučiai, plečiama infrastruktūra, kad tik toms minioms turistų būtų tinkamai pasirūpinta.

6. Šviesa – ribota, todėl planuokite atitinkamai

Jeigu atvykstate ne vasaros metu, pasiruoškite, kad dienos metas gali būti gana trumpas. Islandijoje yra begalė vietų, kurias verta aplankyti, tačiau jos dažnai yra vis tiek nutolusios viena nuo kitos bent keliasdešimties minučių atstumu. Tad planuokite dieną atsižvelgdami į tai, kiek spėsite pamatyti dar prieš nusileidžiant Saulei.

7. Tualetų – trūksta

Kaip ir minėta, lankytinas vietas Islandijoje skiria gabalai kelio, tad tenka daug laiko važiuoti, ir tikrai degalinės su tualetais nepasitaiko už kiekvieno posūkio.

8. Daug laiko praleisite automobilyje

Verta paminėti dar ir dar kartą – tarp lankytinų vietų Islandijoje yra nemenki atstumai. Tad daug laiko praleisite automobilyje arba autobuse. Tai visiškai negadins kelionės, tačiau žinokite tą – pasirūpinkite užkandžiais, pasiimkite ausines ir įsirašykite didingos muzikos.

9. Terminiais baseinais jūsų plaukai nesidžiaugs

Karštosiose versmėse gausu silicio dioksido, kuris nekenkia plaukams, tačiau padaro juos nemalonius. Pavyzdžiui, žymiojoje Žydrojoje lagūnoje lankytojams duodama kondicionieriaus, kad jį būtų galima įsimasažuoti į plaukus prieš neriant į šiltą vandenį. Taip pat įspėjama, kad po maudynių plaukai gali tapti kietoki ir sunkiai tvarkomi.

10. Grynieji pinigai nebūtini

Visur priimama kreditinėmis kortelėmis. Netgi, pavyzdžiui, Thingvellir nacionalinio parko tualetuose. Nenustebkite, jeigu visos kelionės metu taip rankoje ir nepalaikysite islandiškos kronos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės pašvaistė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės pašvaistė

11. Šiaurės pašvaistę pamato ne kiekvienas

Šiaurės pašvaistė yra nenuspėjamas reiškinys, ir tam, kad ją pamatytumėt, turi palankiai susidėlioti pakankamai veiksnių – pradedant sezonu ir baigiant tos nakties oru. Rekomenduojama Islandijoje praleisti bent savaitę, kad būtų didesnė tikimybė šį nuostabų reginį išvysti.

12. Oras gali keistis taip greitai, kad bus sunku patikėti

„Nepatinka oras? Palaukite penkias minutes“, – jums gal atrodys, kad taip sakoma juokais, bet tuoj pat pamatysite, kad tai tiesa. Renkitės sluoksniais, kad nesušaltumėte nuo vėjo.

13. Rezervuokitės vietas į Žydrąją Lagūną iš anksto

Žydroji Lagūna yra viena populiariausių Islandijos vietų – bene kiekvienas turistas čia užsuka. Tad rekomenduojama pasirūpinti bilietais gerokai iš anksto, o ne tiesiog pasirodyti ir tikėtis, kad bus vietų.

123rf.com nuotr./Islandijos Žydroji lagūna
123rf.com nuotr./Islandijos Žydroji lagūna

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas