Panašų gidą Barselonai rasite čia.
1. Sala priklausys jums. Arba bent jau taip jausitės, ypač jei atvyksite iš žemyninės sausakimšos Italijos dalies. Išskyrus kelias populiarias poilsiavietes, tokias kaip Čefalu ar Taormina miestai, priimantys daug vietos poilsiautojų vasaros sezonu, Sicilija tikrai yra jauki ir rami vieta poilsiui, kurios daugelis turistų dar neįvertino ar neatrado. Net ir rugpjūčio mėnesį čia neturėsite daug problemų rezervuodami kambarius ar užsisakydami staliuką restorane. O tai suteikia tikrai daug erdvės spontaniškam kelionės planavimui.
2. Sekite raudonojo padažo keliu. Keliaudami Sicilijoje, visur rasite padažų, sūrių, ant žarijų keptų gėrybių sumaišytų su raudonais, sunokusiais pomidorais. Tai jau tapo daugelio pasaulio geriausių restoranų dalimi, tačiau tik Sicilijoje rasite šių padažų ir jais gardintų patiekalų ištakas.
3. Šiaurėje vairuokit greitai, pietuose – lėtai. Panašu, kad Sicilijos kelių infrastruktūrai skirti ES milijonai ne visi pasiekė salą. Nes greitkelis tarp Mesinos (kelto) ir Palermo, iš tiesų, lygus ir platus tarsi ledas. Vairuoti vienas malonumas. Tačiau važiuojant giliau į salą ir jos pietus, ties Etnos ugnikalniu, Katanija ir galiausiai Sirakūzais, trys automobilių juostos susiaurėja iki dviejų. Pavažiavus dar, jus pasitiks pakankmai duobėtas ir mažai pažymėtas kelias, kuris driekiasi ilga salos pakrante. O ir šiaip pietuose yra didelė tikimybė pasiklysti bei išnaudoti papildomą litrą ar kitą degalų.
4. Nieko neveikite Palerme. Gal ne visai nieko neveikite, tačiau beveik taip. Išsinuomokite apartamentus, atsikėlę išgerkite kapučino kavos su bandele 150 metų senumo „Antica Caffe Spinnato“, pasimėgaukite užkandžiais ir gėrimais ankstyvą vakarą ir pabaikite nakti ragaudami viską iš eilės Palermo baruose. Paryčiais pailsėkite, o kitą dieną pabandykite tą patį. Pasinaudokite šia nieko neveikimo privilegija Sicilijoje.
5. Praleiskite ryto valandas turguose. Tą galima būtų patarti besilankantiems bet kuriame senesniame vakarų ir pietų Europos mieste, tačiau Sicilijos turguose vis tiek patirsite dar kitokių pojučių ir kvapų. Nuo Katanijos žuvų turgaus Carlo Alberto aikštėje (kur vyrai su cigaretėmis dantyse pjausto galingas kardžuves ar įprastas doradas) iki Palermo turgaus (kur sukiojasi mėsininkai, vagišiai ir pirkliai). Šiuose turguose, rytais bekylant saulei, atsiveria gražiausi vaizdai jūsų fotografijų albumui.
6. „Krikštatėvis“ nebuvo nufilmuotas Korleonėje. Šio mažo miestuko gatvėse labai lengva įsivaizduoti bevaikštančius ir vienas kitą besivaikančius „Krikštatėvio“ personažus, tačiau daugelis šio filmo scenų buvo nufilmuota rytinėje Sicilijos pakrantėje – Taorminoje ir aplink ją. Visgi, jei atvykote į Siciliją daugiau sužinoti apie mafiją – tai būtinai skirkite laiko ir Korleonei, kuri buvo mafijos sostine didelę dalį XX a. „Antimafijos“ muziejus miesto centre pateikia daugybę brutalių „Cosa Nostros“ nusikaltimų, taip pat parodo, jog mafija Sicilijoje jau labiau istorija, nei realybė.
7. Pusryčiams valgykite ledus. Taip daro vietiniai. Ir jei jūs neprisijungsite, pasijausite kvailai. Pagalvokite, gi daugiau niekur vakarų pasaulyje tikriausiai nerasite vietos, kur socialiai priimta pusryčiams suvalgyti 800 kalorijų cukrinę grietinėlės bombą. Tai čempionų pusryčiai neturintys sau lygių pasaulyje.
8. Aplankykite gretimas salas. Aeoliani salos šiaurinėje pakrantė ir Egadi – vakarinėje, suteiks jums dar daugiau nepatirtų kulinarinių pojučių ir puikių kraštovaizdžių. Atraskite savo rojų šiose salose. Tai galėtų būti, pavyzdžiui, Filikudi – viena iš paskutinių Aeoliani salų, esanti trijų valandų atstumu nuo Milazo plaukiant laivu. Tik nesitikėkite čia vakarėlių ar broliškų šokių kaip Graikijos salose. Šios Sicilijos vietos daug labiau išlaikytos. Tai tokios vietos, kurios dažniausiai nori išlikti pasaulyje mažai kam žinomos, o tai šiuo atveju pažymėta kokybės ženklu.
9. Nesišvaistykite žodžiu „mafija“. Greičiausias būdas užknisti siciliečius – tai numesti kelis nevykusius juokus apie mafiją. Jie tikrai girdėjo juos visus ir galim garantuoti, kad nelabai nori išgirsti dar vieną. Holivudas gal ir išaukštino madingai apsirengusius, šeima besirūpinančius gangsterius, kurie tyliai, bet tvirtai laiko visas vadžias aplink save, tačiau organizuotas nusikalstamumas buvo ilga ir kruvina Sicilijos istorija, kurios jie visiškai nenori prisiminti.
Iš tiesų norite sužinoti daugiau apie mafiją? Susisiekite su Addio Pizzo, grupe, kuri kovoja prieš „Cosa Nostros“ reketą. Jie jums papasakos apie tikrą organizuotą nusikalstamumą.
10. Nušokite nuo aukštesnės uolos į vandenį. Sicilijos uolėta pakrantė tam labai tinkama. Pasirinkite sau tinkamiausią pozą – skraidančios vovierės, angelo ar pieštuko ir nerkite į gilius jūros vandenis. Viena geriausių vietų tokiems šuoliams yra tik kelios akimirkos kelio nuo Sirakūzų, žemiau fantastiško „Jonico“ restorano. Gerai pašokinėję ir pasimaudę, visada galėsite prisikirsti spagečių užsigerdami skaniu baltu vynu.
11. Prisikirskite pistacijų. Sicilijoje auga riebiausios ir skaniausios pistacijos visame žemyne. Ir kiekvienas protingas turistas turėtų kimšti jas pilna burna, kur tik įmanoma jų rasti. Ledai yra pagrindinis skanėstas, kuriame galima rasti šių riešutų. Tačiau Sicilijoje jie naudojami daug kur – ir padažuose su pomidorais bei česnakais, prie kardžuvės kepsnių, taip pat sumaišytos su žalių alyvuogių tyrele bei patalpintos minkštoje bandelėje. Jei yra gardumynas vertas parsivežti namo, tai pistacijų pesto padažas būtų tikrai vienas iš jų.
12. Yra jūros žuvytės ir yra sardinės. Daugeliui mūsų mažos jūrų ar ežerų žuvys asocijuojasi su aliejuje išmirkytais šprotais arba keptuvėje pačirškintomis stintomis. Visgi visos Viduržemio jūros šalys smaguriauja sardinėmis. O Sicilijoje ir vienas tradiciškiausių patiekalų – makaronų pasta su sardinių padažu.
Šviežios sardinės verdamos su pankoliais, kaparėliais ir razinomis tol, kol pavirsta saldžiai sūriu, jūra dvelkiančiu padažu, kuris vėliau padengia makaronus. Maži skrudintos duonos gabaliukai ant viršaus ir šlakelis šalto balto vyno taurėje tikrai padės prailginti gyvenimą.
13. Išsiruoškite į derlingasias kalvas. Pietryčių Sicilijos kampas – tai žemės ūkio turizmo sostinė, kur ūkininkai, vyndariai ir alyvuogių augintojai atveria savo krautuvėlių ar namų restoranėlių duris dieviškų, šviežių skonių ieškantiems turistams. Net ir apsistoję dienai ar dviem, šioje vietoje jūs pajusite neapsakomų malonumų puokštę. O jei pasakysite šeimininkui, kad esate persivalgę ir negalite sutalpinti po pietų patiekto deserto, jis pasižiūrės į jus, tarsi gavęs žinią, jog nugaišo jo mylimas naminis gyvūnas.
14. Palikit vietos atsitiktinumui. Saloje tikrai rasite daug virtuvės šefu išdarinėjančių stebuklus su šviežiomis Sicilijos gėrybėmis. Visgi, kad paragautumėte skaniausių patiekalų, jusm tikrai nebūtina lankytis „Michelin“ žvaigždutes turinčiuose restoranuose. Pavyzdžiui, geriausias maistas, kurį ragavo saloje teskto autoriai – ant žarijų pakepinti svogūnų laiškai įvynioti į itališką kumpį, pasta su baklažanais, pomidorais, sūriu ir bazilikais bei aliejuje virti „risotto“ kamuoliukai – buvo suvalgyti nebrangiuose baruose ir užkandinėse visoje saloje. Galimai fantastiško sicilietiško restorano ženklai: nėra užrašų, nėra sienų, nėra meniu.
15. Siciliečiai – pirmi, europiečiai – antri, italai – treti. Atsiminkite, kad dabartinė Italija ne tokia jau ir sena valstybė. Dėl to Italijos salos ir dalis regionų čia sujungti tarsi kramtoma guma. Nepaisant kulinarinių panašumų, kultūriniai skirtumai tarp siciliečių ir bendrapiliečių iš šiaurės pakankamai dideli. Siciliečiai mato šiauriečius, kaip šaltus, arogantiškus ir dusinančiai formalius žmones.
Patys siciliečiai, nesiveliant į stereotipus, labai draugiški ir atlapaširdžiai. Išmokite kelis žodžius sicilietišku dialektu, nes už tai vietiniai gali jus pasikviesti vakarienės.