Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

5 Europos šalys, kuriose situacija dėl COVID-19 yra geriausia, ir kaip į jas nuvykti

Lietuvos valdžia pirmadienį dar kartą įspėjo, kad reikėtų vengti ne tik tų šalių, kurios laikomos labiausiai koronaviruso paveiktomis, bet ir tų, kuriose susirgimų skaičius artėja prie rizikingos ribos. O kurių Europos šalių sergamumo statistika yra geriausia? Ir ar lengva į jas nuvykti iš Lietuvos?
Vengrija
Vengrija / 123rf.com nuotr.

Pirmadienį atnaujintas labiausiai koronaviruso infekcijos (COVID-19 ligos) paveiktų šalių sąrašas, kuris įsigalioja nuo rugpjūčio 18 dienos. Grįžus jau net iš 101 valstybės privalu izoliuotis, o iš 84 - dar ir atlikti COVID-19 testą. Visą sąrašą ir taisykles grįžtantiems rasite čia: Atnaujintas paveiktų šalių sąrašas: įtrauktos dar 5 naujos valstybės

Visgi net ir vykstant į šalis, kurios neįtrauktos į sąrašą, vis tiek reikia įvertinti riziką, kad situacija gali greitai keistis. Pavyzdžiui, Graikijoje COVID-19 užsikrėtusiųjų skaičius per savaitę šoktelėjo beveik dvigubai, o dabar jau viršija 22 atvejus 100 tūkst. žmonių. Tad, kaip vis kartoja ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, keliones reikia planuoti atsargiai, įvertinus riziką, jog grįžus gali tekti ne tik izoliuotis, bet ir atlikti privalomą COVID-19 testą.

Lietuva taip pat dar visai neseniai buvo laikoma kaip viena geriausiai besitvarkančių valstybių, tačiau dabar jos rodiklis jau yra 11 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Europos Sąjungos/EEB erdvėje yra vos 5 šalys, kuriose sergamumo rodiklis dar nesiekia net 10 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Tiesa, užsikrėtusiųjų daugėja ir ten, tad kelionę į kurią nors iš šių šalių vertėtų planuotis dabar, o ne rudenį. Naujausia statistika kasdien skelbiama čia.

Vengrija – 3.9

123rf.com nuotr./Budapeštas, Vengrija
123rf.com nuotr./Budapeštas, Vengrija

Ar yra kaip tiesiogiai nuvykti iš Lietuvos? Tiesioginių skrydžių ar autobuso maršrutų iš Lietuvos į Vengrijos miestus nėra. Galima vykti savu transportu arba skristi per Rygą – „airBaltic“ yra atnaujinę maršrutus į Budapeštą.

Gerai su COVID-19 plitimu besitvarkanti Vengrija Europos šalis yra suskirsčiusi į tris zonas – raudonąją, geltonąją ir žaliąją. Lietuva patenka į pastarąją kategoriją, tad jos piliečiams jokių apribojimų atvykti nėra. Sąrašai atnaujinami kas savaitę. Daugiau informacijos rasite čia.

Latvija – 4.1

123rf.com nuotr./Liepoja
123rf.com nuotr./Liepoja

Ar yra kaip tiesiogiai nuvykti iš Lietuvos? Na, taip, juk kaimyninė šalis. Jeigu nenorite vykti savo automobiliu, galite rinktis kelionę autobusu – ne viena įmonė veža keliautojus į Rygą, Liepoją, Ventspilį, kitus Latvijos miestus. Yra taip pat atnaujinti ir skrydžiai į Rygą. Traukinių reisai Vilnius-Daugpilis kol kas dar negrąžinti.

TAIP PAT SKAITYKITE: 10(+1) įdomių vietų kaimyninėje Latvijoje

Šiemet vykstantys į Latvijos pajūrio miestus ar Rygą gali pagalvoti, kad liko Lietuvoje. Pliažuose, aikštėse, kavinėse, restoranuose – pilna lietuvių, visur skamba mūsų kalba, tad labai „kaip užsienyje“ nepasijusite. Bet visgi tai mažiausiai planavimo reikalaujanti ir iššūkių kelianti svečia šalis. Tiesa, atvykstant lėktuvu ar autobusu reikės užpildyti anketas su duomenimis apie per 14 d. lankytas šalis ir palikti kontaktinę informaciją. Vykstant automobiliu, anketą užpildyti turi teisę paprašyti ir Latvijos sienos apsaugos pareigūnai.

Suomija – 5.0

123rf.com nuotr./Suomija
123rf.com nuotr./Suomija

Ar yra kaip tiesiogiai nuvykti iš Lietuvos? Yra atnaujinti skrydžiai tiek iš Vilniaus, tiek iš Kauno oro uostų. Iš sostinės „Finnair“ skraidina į Helsinkį, iš Kauno – „Wizz Air“ į Turku.

Lietuviams jokių apribojimų atvykti į šalį nėra. Nors pati Suomijos valdžia rugpjūčio pradžioje paskelbė, kad šalyje vėl spartėja naujojo koronaviruso plitimas, epidemiologinė situacijoje joje vis dar yra viena geriausių žemyne.

Estija – 8.4

Apleistas kalėjimas Rumu
Apleistas kalėjimas Rumu

Ar yra kaip tiesiogiai nuvykti iš Lietuvos? Tikriausiai dauguma keliaujančiųjų rinktųsi savo transportą. Tačiau yra atnaujinti ir skrydžiai į Taliną iš Vilniaus, kelis Estijos miestus galima ir pasiekti autobusu iš Lietuvos.

Estijoje sergamumo rodiklis ilgą laiką buvo vienas žemiausių Europoje, visgi pastarosiomis savaitėmis jis kyla, nors vis dar yra geresnis net nei Lietuvos. Lietuviams jokių apribojimų vykti į šalį nėra.

TAIP PAT SKAITYKITE: Keliaujame po Baltijos šalis: 11 keistų ir neįprastų vietų Estijoje

Italija – 9.7

123rf.com nuotr./Umbrija
123rf.com nuotr./Umbrija

Ar yra kaip tiesiogiai nuvykti iš Lietuvos? Skrydžius iš Vilniaus ir Kauno oro uostų yra atnaujinusios „Ryanair“ ir „Wizz Air“ bendrovės. Nuskristi tiesiogiai galima į Milaną, Romą, Riminį ir Neapolį.

Buvusi didžiausiu koronaviruso židiniu Europoje, Italijos epidemiologinė situacija dabar yra netgi stebėtinai gera. Visgi šalis didelė, tad ir sergamumas joje nevienodas. Kaip penktadienį pastebėjo profesorius Vytautas Kasiulevičius, COVID-19 rizikos indekso lyderiai yra Ligurijos, Venecijos ir Sicilijos regionai.

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min skaitytojai pataria: gražiausios Italijos vietos, kuriose atostogos bus lyg iš filmo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas