Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 priežastys, kodėl tobulos atostogos laukia būtent Sardinijoje

Dažnas svajoja apie poilsį Karibuose net nesusimąstydamas, kad tam tikrus jų „akcentus“ gali surasti ir nekeliaudamas tokio atstumo. Visai čia pat – Europoje. Nepakartojamo grožio paplūdimiais Sardinija gali drąsiai konkuruoti su visais gražiausiais žemės kampeliais. O kur dar įspūdingas kraštovaizdis ir puikus klimatas. Į Italijos pažiba vadinamą salą traukia turistai iš viso pasaulio. 10 argumentų, kodėl jie pasirenka būtent ją.
Kosta Smeralda
Kosta Smeralda / 123rf.com

Visada kvepia vasara

Saulės karalystė – taip galima drąsiai pavadinti Sardiniją. Šilumos ir saulės spindulių čia tikrai netrūkta – juose atvykėliai ir vietiniai gali maudytis net 300 dienų per metus. Nors geriausias laikas vykti į antrą pagal dydį Italijos salą – nuo gegužės iki spalio, kai vidutinė temperatūra siekia net 28 laipsnius šilumos, Sardinija laukia atostogautojų ištisus metus. Klimatas itin švelnus net ir žiemą. „Šaltojo“ sezono požymiai – mažesnė nei 20 laipsnių, tačiau retai kada žemiau 15-os nukrentanti oro temperatūra ir silpni, lengvi palynojimai. Tokios neagresyvios žiemos Sardinijai leidžia per metus išlaikyti net 25 laipsnių šilumos vidurkį.

VIDEO: Viduržemio jūros pasaka – Sardinija. Ką galima čia nuveikti?

Tiesa, į Sardiniją dažnai mėgsta užklysti ne tik turistai, bet ir šaltuoju sezonu stipresni, o vasarą kiek silpnesni vėjai. Tačiau tai karščio lepinamiems turistams – tik privalumas. Juk lengvas nuo jūros atklystantis brizas – puikiai atgaivina.

Neregėto grožio paplūdimiai

Tobulą vietelę 2 000 km besidriekiančioje Sardinijos pakrantėje neabejotinai ras kiekvienas atvykėlis. Ir visiškai nesvarbu, kokie jūsų lūkesčiai. Išraiškingai raižyti ir uolėti, padengti švelniu smėliu, skalaujami žydro vandens, apsupti žalumos, įsikūrę miestelių centruose arba visiškai laukiniai – kokių tik paplūdimių čia nerasi.

123rf.com/Sardinija
123rf.com/Sardinija

Vienu iš geriausių Sardinijos paplūdimių tituluojamas Is Arutas. Baltas minkštas smėlis, nedidelius akmenukus skalaujanti jūra ir žydras žydras jos vanduo. Retas kuris galėtų atsispirti šiam pasakiškam grožiui. Kad ir kaip norėtųsi čia likti amžiams, reikėtų neužsibūti per ilgai – mat tokių perlų Sardinijoje – apstu.

Šeimų itin mėgstamas nedidelėje įlankoje įtaisęs Chia paplūdimys. Nesmarkiai gilėjanti jūra čia leidžia pasiturkšti mažiesiems poilsiautojams, o daugelio akį patraukia aukštos smėlio kopos ir nepaprastai skaidrus vanduo. Keliaujantys su mažaisiais neretai poilsiui renkasi taip pat ilgai seklią ir nepaprastai žydrą Spiaggia Rena Bianca krantinę.

Ramaus ir tykaus poilsio mėgėjai, norintys ištisas valandas šmirinėti įstabaus grožio pakrante, didžiulėmis auksinėmis kopomis, palydėti ir pasitikti saulę pajūry, prioritetiškai keliauja į Spiaggia di Piscinas. Tai – tikras romantikų rojus.

Į nuostabiausių salos paplūdimių sąrašą negali neįtraukti turistų tikrai ne veltui pamėgtų salos šiaurėje įsitaisiusių paplūdimių Spiaggia della Pelosa, Spaggia Rosa, Arcipelago Della ar Spiaggia del Principe paplūdimių. Egzotikos mėgėjai vis dažniau atranda Cala Brandinchi ar Golfo di Orosei krantines.

Galiausiai, tikrai nereikėtų patingėti dėl dar vienos nuostabios pakrantės ir neapsakomo kraštovaizdžio „šoktelėti“ į 2 km nuo Sardinijos nutolusią La Madelenos salą. Turistų čia laukia įstabus granito uolų, senovinių fortų ir laukinių paplūdimių derinys.

Autentiškumu alsuojantys miesteliai

Sardinijos pakrantėmis išsibarstę paties įvairiausio tipo kurortai – vieni jaukūs ir ramūs, kiti kviečia didesnį komfortą mėgstančius turistus, trečiuose tvyro ramybė, o ketvirtuose – netyla linksmybės ir aktyvus gyvenimas. Vis dėlto, kai kurie kurortai, be tradicinių bruožų, turi ir kažko itin savito.

123rf.com/Kaljaris
123rf.com/Kaljaris

Ryškioji salos sostinė Kaljaris keliautojus užburia savo jaukumu ir architektūra. Pagrindinio salos miesto centras – nedidukas, todėl jį itin lengva pažinti tiesiog šmirinėjant pėsčiomis. Bijoti pasiklysti – nėra ko, galima drąsiai binzinėti be žemėlapio. Tačiau tai, kad Kaljaris mažas, toli gražu nereiškia, kad nedaug tepasiūlyti gali turistui. Klaidžiodami mažomis ir siauromis gatvelėmis vargu ar galėsite nepastebėti daug virš galvų jums ištemptų ir skalbiniais nudžiaustytų virvių – tipinis itališkas vaizdelis. Būtina apsilankyti Bastioni di Saint Remy aikštėje – tai ne tik miesto širdis, bet ir vieta, nuo kurios atsiveria puiki panorama – įvairiaspalvių stogų virtinė, už kurios plyti turkio spalvos įlanka.

Vienas labiausiai dėmesio vertų Sardinijos miestų – Olbija. XVII a. pastatai puošia miesto senamiestį, daugelį turistų prisivilioja puikus archeologijos muziejus ir, aišku, įspūdingo grožio San Simplico bazilika. Olbija keliautojams atveria nepakartojamą pakrantės panoramą – keliaujant 55 km nusidriekusia pakrante baltą smėlį keičia žaluma, viena įspūdinga atodanga ar įlanka keičia kitą. Kosta Smeralda – tai ta pakrantė, kuri sužavi kiekvieną. Vertėtų paminėti, kad Olbija tikrai galima vadinti tuo kurortu, kuris stengiasi prisijaukinti kiekvieną atostogautoją. Čia rasite nedidelių jaukių apartamentų, puikių vidutinės klasės viešbučių ir itin prabangių kompleksų. Šį kurortą pamėgę ne tik daugelis keliautojų, bet ir įžymybės.

123rf.com/Kosta Smeralda
123rf.com/Kosta Smeralda

Vis labiau Sardinijos turistai įsimyli ir Algerą, kitaip dar vadinamą mažąja Barselona. Juokaujama, kad šis miestas turi dvigubą apsaugą – ji ne tik tvirtovės mūrai, bet ir iš jūros kylančios uolos. Miestelio architektūroje itin juntamas ispaniškas prieskonis, kurio čia nepagailėjo kadaise saloje šeimininkavę ispanai.

Tarp savitų miestų prašosi paminima ir Kosta Smeralda. Galima dar pavadinti šviesiu, ryškiu ir kontrastingu miestu. Kosta Smeraldos vizitinė kortelė – jaukūs, balti ir gausiai augalais apsodinti nameliai, tačiau visa pakrantė nusėta prašmatniais viešbučiais, netrūksta ryškių barų ir naktinių klubų.

Pikantiškas skonis

Ko jau ko, bet Sardinijos skonių paletė – labai įvairi. Iš jaukių kepyklėlių, pajūrio restoranėlių, picerijų ar paprastų kavinukių sklindantys viliojantys kvapai visą kelionę nepaliaus jus kviesti ragauti.

Sardinijos virtuvė persismelkusi kelių kultūrų prieskonių. Joje juntama ne tik itališka, bet ispaniška, o kartais net prancūziška dvasia. Prisėdę jaukioje kavinukėje nenustebkite, kad šeimininkas jus pavaišins savo kepta, o kartais net ką tik iš krosnies ištraukta ir dar šilta duona. Jų skonis gali būti įvairus, dažno šeimininko gaminamas pagal šeimos tradicijas. Aperityvui jums bus pasiūlyta plati vietinių sūrių paletė, kurios retsykiais net nepavyks išragauti, kas be ko – vietinės alyvuogės ir vynas.

Paprašyti atnešti ko nors nacionalinio, Sardinijos kavinukių šefai pasiūlys pagal kataloniečių receptą gaminamą omarą arba garsiuosius bottagri – rūkytus kuojų ikrus su spagečiais. Makaronų patiekalų ir picų mėgėjams ši nedidelė salelė taps tikru rojumi, mat šie patiekalai – tikras italų arkliukas. Mėsos patiekalų gurmanams Sardinijoje privalu paragauti ypatingo porchetto arrosto – žemėje iškastoje duobėje ant iešmo kepamas paršiukas. Aišku, gastronominė patirtis su Sardinija negali baigtis niekaip kitaip nei – ledais.

123rf.com/Flamingai
123rf.com/Flamingai

Rožiniai gyventojai

Kiekvienas turistas į Sardiniją vyksta su viltimi išvysti ir raudonuosius šios salos gyventojus – flamingus. Iki pusantro metro aukščio užaugantys paukščiai rožine spalva „nusidažo“ – dėl valgomo maisto – krevečių ir dumblių. Poravimosi metu ši jų ypatybė – dar paryškėja. Deja, išvysti vandenyje snapais maistą knibinėjančių ar tarpusavyje burkuojančių rožinių paukščių grupelę nusišypso ne visiems, tačiau laimingieji šio įstabaus reginio niekada nepamiršta.

Daugiau informacijos rasite spustelėję čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas