Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

5 vietos, kurios pastaraisiais metais buvo sunaikintos: dalį suniokojo žmonės

Vienus žymių objektų nuostolius lėmė gamtos jėgos, tačiau daugeliu atveju žalos padarė patys žmonės. Štai penkios populiarios lankytinos vietos, kurių per pastaruosius metus netekome.
Legziros paplūdimio arka, Žydrasis Langas
Legziros paplūdimio arka, Žydrasis Langas / 123rf, AFP/„Scanpix“ nuotr
Temos: 2 Langas Uola

Daugelio turistinių objektų daugiau niekada nebepamatysime. Deja, gamtos jėgos yra ne vienintelė to priežastis – žalos padarė ir žmonių neapdairumas arba vandalizmas, rašoma gazeta.pl.

Kuriuos iš šių lobių praradome negrįžtamai, o ką dar galima išgelbėti?

Žydrasis Langas

Žydrasis Langas (angl. Azure Window) atsirado dėl kalkakmenio erozijos ir buvo tapęs neginčijamu Maltos simboliu. Jį išvysti buvo galima ir filmuose ar serialuose. Būtent ant Žydrojo Lango pirmajame „Sostų karų“ sezone vyko Khalo Drogo ir Daenerys Targaryen vestuvės.

Deja, 2017 m. kovo mėnesį garsusis uolinis tiltas sugriuvo į jūrą. Tai buvo didžiausių maltiečių košmarų išsipildymas, kai uolos papėdėje esančią plokštę sugriovė jūros bangos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maltos Žydrasis langas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maltos Žydrasis langas

Įdomu tai, kad prieš kurį laiką buvo pasirodę pasiūlymų, jog Žydrasis Langas netrukus bus atstatytas. Naujasis tiltas būtų pagamintas iš plieno. Tačiau kol kas nežinoma, ar idėja iš tiesų bus įgyvendinta.

SVETOZAR ANDREEV / CATERS iliustr./Projektas „Maltos širdis“
SVETOZAR ANDREEV / CATERS iliustr./Projektas „Maltos širdis“

Legziros paplūdimio arka

Legzira yra vienas gražiausių paplūdimių Maroke. Dauguma turistų, apsilankiusių šalyje, pasistengdavo jame apsilankyti. Pagrindinė priežastis – pamatyti nuostabias uolų arkas, kurios buvo didžiausias šios vietos traukos objektas. Deja, 2016 m. rugsėjį garsiausia ir didingiausia iš jų sugriuvo. Taip nutiko dėl to, kad arką nuolat plovė vandenyno bangos.

Verta paminėti, kad paplūdimyje yra likęs dar vienas tokio tipo darinys. Tačiau jis nėra toks įspūdingas kaip sugriuvusysis.

Shutterstock nuotr./Legzira
Shutterstock nuotr./Legzira

Palmyra

Prieš prasidedant karui, Sirija buvo populiari ir turistų lankoma vieta. Labiausiai juos traukė šioje šalyje buvusios gyvenvietės Palmyros griuvėsiai. Tai buvo vienas svarbiausių kasinėjimų kompleksų pasaulyje.

Deja, prieš kelerius metus šią vietą sunaikino „Islamo valstybė“. 2015 ir 2016 m. kovotojai gyrėsi daugybe įrašų, kuriuose užfiksuota jų barbariška veikla.

2016 m. Palmyra buvo atkovota iš ISIS. Pasigirdo gandų, kad ateityje kompleksas bus atkurtas ir atvertas lankytojams, tačiau karas Sirijoje tebesitęsia ir paveldo atkūrimas tapęs antraeiliu dalyku.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Palmyra
AFP/„Scanpix“ nuotr./Palmyra

Nimrudas

Dar vienas prarastas archeologijos perlas – Nimrudas, garsi Irako archeologinė vietovė. Ji buvo įkurta senoviniame Kalhu mieste, kuris buvo Asirijos imperijos sostinė. Čia, be kita ko, buvo gerai išsilaikiusių šventyklų, rūmų. Įdomu tai, kad seniausi vietos paminklai datuojami XIII a. pr. m. e.

Vienas įdomiausių šios vietos lankytinų objektų buvo Šiaurės vakarų rūmai, pastatyti IX a. pr. m. e. Jų interjero restauravime 1974–1976 m. dalyvavo archeologai iš Lenkijos Viduržemio jūros regiono archeologijos centro. Deja, 2015 m. rūmus, kaip ir daugelį kitų paminklų, sunaikino ISIS.

„Scanpix“/AP nuotr./Nimrudas po ir prieš IS
„Scanpix“/AP nuotr./Nimrudas po ir prieš IS

Balansuojantis akmuo iš Brimhamo uolų

Balansuojantys akmenys yra gana neįprastas geologinis reiškinys. Tokiais atvejais sąlyčio su uolienų pagrindu plotas yra mažesnis nei plačiausioje uolos vietoje. Viena žymiausių vietų, kur galima stebėti tokius gamtos kūrinius, yra Summerbridžas Anglijoje. Čia yra Brimhamo uolų darinys.

Deja, 2018 m. birželį vieta tapo vandalizmo auka. Tuomet paaugliai vandalai sunaikino vieną iš uolų, kuriai buvo daugiau nei 320 mln. metų. Pirmiausia jie išraižė ant jos savo vardus, o tada sudaužė. Dėl to akmuo buvo numestas iš daugiau kaip devynių metrų aukščio ir sudaužytas į gabalus.

123RF.com nuotr./Brimhamo uolos
123RF.com nuotr./Brimhamo uolos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas