Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Afganistane talibui parūpo, kas apie juos kalbama Lietuvoje: drąsus keliautojas jam išrėžė tiesą

Šį kartą pats save nustebinau, nes kelionei po Afganistaną radau gidę merginą, kuri man aprodys miestą. Tekste papasakosiu apie Heratą, kurį neseniai apgriovė žemės drebėjimas. Iš pirmų lūpų sužinosite apie moterų padėtį Afganistane ir kaip su jomis elgiamasi. Taip pat mano keliai susidūrė su vienu iš Talibano lyderių, su kuriuo tiesiai bei aštriai diskutavau apie padėtį ir jų priespaudą.
Algirdo Morkūno kelionė Afganistane
Algirdo Morkūno kelionė Afganistane / Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / „15min“ fotomontažas

Autoriaus kelionių filmus galima rasti „Youtube“. Daugiau naujienų – „Facebook“ ir „Instagram“.

Mokytojų problema

Afganistanas susiduria su švietimo problema. Uždraudę mokytis vyresnio amžiaus mergaitėms, privalėjo atsisakyti ir mokytojų. Didelė jų dalis neteko darbo ir pajamų. Pasikeitus valdžiai, likę mokytojai taip pat negavo atlyginimo net pusę metų.

Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Berniukas be mokslo
Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Berniukas be mokslo

Na, normalu, šalies finansus JAV įšaldė, tai kaip jiems susitvarkyti. Šiuo metu, nuvertėjant afganiui, mokytojų atlyginimai yra minimalūs ir nepatenkina bazinių poreikių. Ankščiau gaudavo atlyginimą afganiais, kuris siekdavo apie 70 JAV dolerių, dabar gauna tik apie 60. Todėl mokytojai ir toliau išeina iš darbo, ieško pelningesnės veiklos. Dėl to pardavėjas berniukas ir neturi, kas jį moko. Mokykloje galėtų žaisti tik su kamuoliukais.

Uždraudę mokytis vyresnio amžiaus mergaitėms, privalėjo atsisakyti ir mokytojų.

Kol Afganistanas bus žlugdomas sankcijų ir didžiųjų šalių spaudžiamos įtakos jas įsileisti, tol jam bus sunku atsitiesti. Ir dėl to kentės paprasti žmonės.

Ar jūs esate kada nors iš turgaus parvykę su karieta? Turbūt ne, o afganistaniečiai taip. Tai, kas karališkiau gyvena? Na, juokinga, bet ir graudu.

Vaikščioju Herato gatvėmis ir stebiuosi. Nors miestas moderniausias šalyje, tačiau atrodo, kad čia laikas yra sustojęs. Žmonės, kurie apsiperka turguje, namo su nešuliais gali parvykti su karieta. Keletas euro centų ir arkliukas siauromis gatvėmis juos parveža namo.

Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Algirdo Morkūno kelionė Afganistane
Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Algirdo Morkūno kelionė Afganistane

Senasis Korano skaitymas

Gatvėmis vaikščiojau apsuptas kelių mergaičių. Pradžioje jos elgėsi normaliai, tačiau kuo toliau, tuo labiau pradėjo mane stebinti – tapo įžūlios. Netgi bandė kišenvagiauti. Kišo ranką į mano kišenę ir bandė ištraukti tai, ką turiu. Net mano naujoji gidė buvo nustebusi, kaip negražiai jos pasielgė. Čia jau ne išmaldos prašinėjimas, o bandymas vogti, kas labai retai pasitaiko islamo valstybėse.

Nepaisant to, einu į labai dvasingą vietą – islamo mečetę ir mokyklą, kurioje vaikai mokosi skaityti Koraną.

Mokytojas man sako – ateik čia. Priėjau. Sako, sėskis, nori išgirsti, kaip skaito senąjį Koraną? Buvau kiek skeptiškas, galvojau, kad paskaitys knygą persiškai, nieko nesuprasiu, bet sutikau. Pasiklausęs angelo balsu išdainuotos giesmės likau sužavėtas. Tai buvo vadinama senuoju Korano skaitymu.

Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Algirdo Morkūno kelionė Afganistane
Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Algirdo Morkūno kelionė Afganistane

Vaikštau po nuostabią Jami šventyklą, kuri pastatyta ant istoriškai svarbių religinių vietų. Čia XVII a. stovėjo zoroastriečių šventykla, paversta į mečetę. 1100 m. šventykla buvo visiškai sugriauta žemės drebėjimo. Vėliau pilnai atstatyta. Gal ir sutapimas, bet prieš 6 mėnesius čia vėl vyko 6,3 balų žemės drebėjimas.

Čia jau ne išmaldos prašinėjimas, o bandymas vogti, kas labai retai pasitaiko islamo valstybėse.

Šventyklos stipriai neapgadino – apgriovė tik kelis bokštus. tačiau žmonių žuvo apie 2500. Vėliau lankiausi dirbtuvėse. Čia galima pamatyti, kaip gaminamos nuostabių raštų dekoracijos remontuojamiems bokštams.

Karo muziejus

Lankiausi ir muziejuje, kuriame eksponuojama karo su Sovietų Sąjunga technika.

Per Antrąjį pasaulinį karą Afganistanas išliko neutralus. 1947 m. susikūrus Pakistanui, paaštrėjo ten gyvenančių afganų puštūnų genčių problema (Afganistanas nepripažino pagal Durando liniją nustatytos sienos su Pakistanu). Po Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjunga čia pradėjo skleisti savo įtaką. Chanas, daugiausia remdamasis SSRS ekonomine ir karine pagalba, ėmėsi moderninti šalį.

Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Algirdo Morkūno kelionė Afganistane
Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Algirdo Morkūno kelionė Afganistane

1977 m. išrinktas naujas prezidentas siekė sumažinti Afganistano priklausomybę nuo SSRS ir plėtė ryšius islamiškose valstybėse. Tai nepatiko SSRS, kuri per 20 metų čia investavo apie 1 mlrd. dolerių, nors ir išsrėbė daug daugiau kartų išteklių.

Buvo nužudytas Afganistano prezidentas ir prasidėjo kelis metus trunkanti suirutė bei kovos tarp Afganistano etninių grupių dėl valdžios. Taip sakant, buvo vykdoma taktika – skaldyk ir valdyk.

Manęs paklausė, ką manau apie Talibaną ir kaip juos pristato mano žiniasklaida.

Rusai nusprendė, kad pats laikas įsiveržti į šalį, kuomet ji silpna, neturinti centrinės valdžios ir susiskaldžiusi. 1979 m. pradėjo karą. Tačiau modžahedai buvo aršūs ir rusų įsiveržimas dar labiau paaštrino kovas.

Po 9 metų Sovietų Sąjunga išvedė savo kariuomenę nieko nepešusi. Tačiau dar apie 5 metus vyko konfliktai tarp etninių grupių ir kovos dėl valdžios. Kol 1994 m. susikūrė Talibanas. 2001 m. viduryje talibai kontroliavo jau apie 90 proc. teritorijos.

Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Pokalbis su talibu
Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Pokalbis su talibu

Vaikščiodamas po karo muziejų bendravau su minų specialistu, kuris stovi dešinėje. Maloniai įsikalbėjome. Vėliau mane užkalbino Talibano valdžios atstovas, stovintis kairėje. Paklausė, iš kur esu. Atsakiau, kad iš Lietuvos, Europos Sąjungos. Mane pasveikino atvykus ir standartiškai užtikrino, kad Afganistane šiuo metu saugu. Nebėra nei susišaudymų, nei savižudžių sprogdintojų, kurių čia buvo tūkstančiai.

Kas Vakarų žiniasklaidai atrodo keistai, čia yra normalu.

Manęs paklausė, ką manau apie Talibaną ir kaip juos pristato mano žiniasklaida. Sakiau – nepykit, bet jus pateikia tikrai, atsiprašant, „šūdinai“, kad esate teroristai, laikote moteris be teisių ir taip toliau. Atsakė, kad jų tradicijos labai svarbios, ir kas Vakarų žiniasklaidai atrodo keistai, čia yra normalu, o moterys jaučiasi gerai.

Paklausiau, kada sumažės ginkluotų talibų gatvėse. Pasakė, kad ramesnėse vietovėse po truputį mažėja.

Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Algirdo Morkūno kelionė Afganistane
Algirdo Morkūno / „Journey.lt“ nuotr. / Algirdo Morkūno kelionė Afganistane

Palinkėjo geros ir saugios kelionės bei pažinti Afganistaną.

Ne kasdien gali padiskutuoti su aukšto lygio talibu.

Na, galiu pasakyti, buvo įdomus pokalbis. Ne kasdien gali padiskutuoti su aukšto lygio talibu.

Pokalbį su talibu ir mano gidės pasakojimus apie moteris galite išgirsti filme.

VIDEO: Kelionė į Afganistaną. Pavyko atvirai pakalbinti moteris (esu apstulbęs, ką išgirdau!)

Autoriaus kelionių filmus galima rasti „Youtube“. Daugiau naujienų – „Facebook“ ir „Instagram“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas